Ово је најљубазнија земља на свијету

Бити љубазан и несебичан према другима, а без очекивања ичег заузврат, заиста постоји, и у свету је познато под називом јапанска гостољубивост, односно омотенасхи.

Занимљивости 27.01.2017 | 11:27
Ово је најљубазнија земља на свијету
Омотенаши (омотенасхи) је проткан у живот Јапанаца од малих ногу. То је плод је жеље да одржавају равнотежу и избегавају сукоб, а развило се из јапанске церемоније везане уз чајанке, те бусхида, кода понашања самураја.

Тако барем сматрају јапански етнолози. Наиме, јапанске чајанке заиста су посебна церемонија, па се тако домаћини за њих јако пажљиво припремају. Од стварања одређене атмосфере, коришћења одређених посуда, одабира цвећа и декорација, заправо, пажње при одабиру сваког детаља. Гости, пак, изражавају велику захвалност за труд домаћина.

Самураје је красио одређени код понашања, дисциплина, морал и част. Ти принципи утемељени су у зен будизму, што значи да особа мора да овлада својим осећањима, унутрашњим миром, а имати поштовање према другима, чак и према непријатељима.

Од малих ногу Јапанце уче да, ако неко учини нешто лепо за њих, они би требало да учине нешто лепо за ту особу. Али, ако особа учини нешто лоше њима, не треба да узврате лошим понашањем. Добро свих долази испред личних потреба.

Било како било, данас су Јапанци познати у свету по изузетној љубазности која се видина сваком кораку. Тако, кад прилазите таксију, возач вам већ отвара врата. Када улазите у ресторан или трговину, особље вам се клања, а када је напуштате, клањају се док им не изађете из видокруга.

Када вам враћају кусур, једну руку ставе испод ваше, како вам ситниш не би испао. Ако су болесни, на лицима носе хируршке маске да не би заразили друге. Ако крећу да граде кућу, Јапанци својим суседима носе поклон: средства за чишћење како би лакше очистили кућу од неизбежне прашине.

У Јапану гостољубиви су чак и машине. Врата таксија аутоматски се отварају како им прилазите, а лифтови се извињавају јер сте на њих дуго чекали.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар