Анализа: УЕФА-ина Лига нација - шта то значи за фудбал, за Србију, за БиХ?

Европска фудбалска унија (УЕФА) представила је ново такмичење репрезентација названо Лига нација, која треба да почне 2018. године.

Фудбал 30.01.2017 | 23:00
Анализа: УЕФА-ина Лига нација - шта то значи за фудбал, за Србију, за БиХ?
УЕФА је такмичење представила на заседању свог Извршног одбора у Ниону и оценила је да ће оно заменити скоро све пријатељске утакмице.

У Лиги нација учествоваће 55 репрезентација, које ће бити подељене у четири квалитативна разреда (А-Б-Ц-Д), а сваки од њих у додатне три до четири подгрупе са по три или четири репрезентације.

У најјачем рангу учествоваће 12 репрезентација подељених у четири групе, чији ће победници изборити пласман на завршни турнир Лиге нација 2019.

Разреди ће се попуњавати на основу ранг-листе УЕФА из новембра ове године, а Србија је тренутно 30. на тој листи.

Најбољи из сваког разреда селиће се у виши ранг, а најслабији испадати у нижи, док ће четири најбоља тима из Лиге нација изборити пласман на Европско првенство 2020.

"Подмлађивање репрезентативног фудбала дошло је из жеље УЕФА, и нарочито њеног председника, да унапреди квалитет и углед репрезентативног фудбала. Постоји такодје жеља из националних савеза да се унесе више спортског значаја у репрезентативни фудбал, а савези, тренери, играчи и навијачи све више мисле да пријатељске утакмице не доносе адекватно такмичење националним тимовима", навела је УЕФА у образложењу ове одлуке.

У доигравању за четири места која воде на ЕП 2020. учествоваће 16 тимова, односно победници сваке групе у квалитативним разредима.

Ако пласман на ЕУРО преко Лиге нација избори екипа која се пласирала путем редовних квалификација, онда се квалификација пребацује на следећу екипу по пласману. Пласман на ЕП избориће по једна репрезентација из разреда А до Д.

Утакмице по групама у Лиги нација играће се у септембру, октобру и новембру 2018, у већ постојећим репрезентативним терминима. Свака репрезентација играла би једну утакмицу у квалификацијама за ЕП, а другу у Лиги нација.

ЕП 2020. играће се први пут у 13 градова различитих земаља и тако ће се обележити 60 година овог такмичења.

Европско првенство 2020. одржаће се по први пут у 13 градова у различитим земљама Европе како би се обележила 60. годишњица такмичења

Мечеви ће се играти у Амстердаму, Бакуу, Билбау, Бриселу, Будимпешти, Букурешту, Даблину, Глазгову, Копенхагену, Минхену, Риму и Санкт Петербургу. Полуфинала и финале играће се на лондонском Вемблију.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар