Шта је тачно рекао о муслиманима?

Медији на све стране сецирају први велики интервју с Доналдом Трампом откако је преузео функцију председника, а у фокусу су његове изјаве о тероризму.

Свијет 26.01.2017 | 15:11
Шта је тачно рекао о муслиманима?
Ипак, кроз уредничке филтере не пролази увек све, што због простора, што због потраге за снажним насловима, што због изјава које могу да се "натегну".

У наставку преносимо транскрипт дела ексклузивног разговора чувеног новинара мреже АБЦ Дејвида Мјура са Трампом:
 
АБЦ: Господине председниче, желим да вас питам о избеглицама. Потписаћете одлуку да се суспендује имиграција.

Трамп: Тачно.

АБЦ: О коме тачно говоримо? Да ли је ово забрана за муслимане?

Трамп: Говоримо о томе... Не, ово није забрана за муслимане. У питању су земље које имају ужасно много тероризма... То су земље чији би људи да дођу код нас и изазову велике проблеме. Наша земља има довољно проблема и без тога да пушта људе који, често или понекад, желе да изазову страшно разарање.

АБЦ: О којим земљама говоримо?

Трамп: Чућете за неколико сати, јер имам целу листу. Бићете узбуђени. То су људи који, често или понекад, имају зле намере. Ја то не желим. Они су Исламска држава. Они стижу овде под лажним изговорима. То не желим. Ја ћу бити председник безбедне земље. Имамо довољно проблема. Апсолутно ћемо радити на безбедним зонама у Сирији за људе.

Мислим да је Европа направила велику грешку тако што је допустила да милиони тих људи уђу у Немачку и друге земље. Све што је потребно јесте да погледате тамо. То је катастрофа шта се тамо дешава.

Не желим да се то догоди и овде. Председник Обама, Хилари Клинтон и Кери су дозволили десетинама хиљада људи да дођу у нашу земљу. ФБИ због веза са тероризмом истражује више људи сада него икада раније. И то су људи који су у групи оних који су сада дошли. Видите, наша земља има много проблема. Верујте ми, знам какви су то проблеми боље од вас. То су дубоки проблеми, озбиљни проблеми, није нам их потребно више.

АБЦ: Да вас питам о земљама које неће бити на листи - Авганистан, Пакистан, Саудијска Арабија. Зашто дозвољавамо људима да уђу у земљу?

Трамп: Видећете. Ми ћемо имати екстремне контроле у свим случајевима, заиста мислим екстремне. Нећемо пуштати људе ако мислимо да постоји и најмања шанса да дође до проблема.

...

Трамп: Искључујемо неке земље, док ћемо за неке имати екстремну контролу. Биће веома тешко да уђете. Сада се врло лако улази, а биће веома, веома тешко. Не желим тероризам у овој земљи. Погледајте шта се десило у Сан Бернардину. Погледате шта се дешава на све стране, у Светском трговинском центру. Океј, нека то буде пример.

АБЦ: Да ли вас бар мало брине да ће то изазвати додатни бес код муслимана или у свету? Да ће то само појачати проблем?

Трамп: Бес? На све стране има много беса, како би га могло бити још више? Дејвиде, ти си софистициран тип. Свет је у хаосу. Свет је бешњи него икада. Шта? Мислиш да ће ово да изазове још мало беса? Свет је већ бесно место. Све што се десило, ишли смо у Ирак, а није требало, није требало ни да изађемо на начин на који смо изашли.

Свет је у хаосу. Погледајте Алеп, Мосул, Блиски исток. Људи беже и иду у Европу и на све стране. Свет је у хаосу, Дејвиде.

О Ираку, нафти и "будалама"

"Требало је да задржимо нафту када смо одлазили. Интересантно је, да смо је задржали, не бисте имали Исламску државу сада, јер се они од нафте финансирају... Начин на који смо отишли је био ужасан. Створили смо вакуум, а њега је испунила Исламска држава. Да смо узели нафту, нешто друго, добро би се десило", рекао је Трамп.

Он је људе који критикују те његове речи и који сматрају да би се тако кршило међународно право назвао "будалама".

"Узели бисмо нафту, имали бисмо богатство, не би било ИД, а ми смо сада потрошили шест билиона на Блиском истоку и земља нам се распада", рекао је Трамп.

Такође, рекао је да би се Иран и Ирак "заувек борили", јер је то начин живота.

"Међутим, ми смо дошли, одсекли једној земљи главу и рекли - Иран преузима Ирак. То је оно што се десило", рекао је Трамп.

Извор: Б92/АБЦ
Фото: Геттy Имагес

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Динy Трампy

26.01.2017 17:19

Мили наш, додји нам у мало у Босну и сјети се хришћана које тлаче муслиманско шиптарско Бакирски мафијаши и убице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

26.01.2017 18:07

Доци це ти мили само цекај али има амбасадорка у Сехеру мозес се и њој позалити хоце и она помоци !!!

Name

Кики

26.01.2017 18:42

Несто је смањио тон, сад све релативно, лаганини. У Кувајт кад оде, стајаце мирно а у Саудијској Арабији на једној нози има да стоји. Код Ердогана це и клањат у Софији.

Name

патриота

26.01.2017 19:33

Видјеце американци против кога су се срби борили и да су погријесили сто су нас ометали.сви знају ал неце да виде борили се срби против алкаиде

Name

Овако

26.01.2017 19:56

Он види Муслимане као Мексиканце тј. не види их ако немају пара. Засигурно, све це он реци ускоро. Није добро као ни с Русима. Немојте се свадјаyи ни због цега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Халло

26.01.2017 21:18

Пара врти гдје бургија неце. Овај као да не зна у коју замку је упао?.

ОДГОВОРИТЕ