Анализа: Никола Јокић – успон првог српског једнорога!

"Једнорози бесне ове сезоне, а крило Денвера Никола Јокић се прикључује забави", почиње причу о нашем кошаркашу Зек Кронин са портала "Баскетбалл Нетwорк".

Кошарка 30.01.2017 | 23:40
Анализа: Никола Јокић – успон првог српског једнорога!
НБА једнорози су чешћи ове сезоне него раније, Кристапс Порзингис, Џоел Ембид и Карл-Ентони Таунс враћају центаре у први план, показујући да су високи играчи способни да реде ствари које могу и бекови.

Четврти члан ове екипе је 208 центиметара високи Никола Јокић који је експлодирао ове сезоне и поставио себе на свачији радар. За разлику од Порзингиса, Ембида и Таунса, Јокић није познат по свом јунаштву, па он се пробија и експериментише, пише Кронин.

Амерички новинар је објаснио заначење речи "једнорог" у НБА лиги. То су крила или центри који су високи најмање 208 центиметара и могу да шутирају са дистанце и штите обруч. Трио који је први поменут постиже бар једну тројку по мечу, уз различите проценте шуте, те имају више од једне блокаде по утакмици.



Иако је још у руки сезони најавио велики потенцијал, Јокић је заблистао ове сезоне са просеком од 15,2 поена, 8,3 скокова и 3,9 асистенција на 40 утакмица, предводећи лигу у нападачком рејтингу са 128.

За разлику од других високих играча из Европе, Јокић није права опаснос са спољних позиција, јер је погодио свега 21 тројку. Шутирао 33 одсто, боље од Таунса, слабије од Ембида, али је прорачунат шутер. Међутим, његов учинак је изузетан у последњихдесет утакмица.

У том периоду Денвер је остварио по пет победа и пораза, а Јокић је драстично поправио своје бројеве. Просечно бележи 23,4 поена, два пута је постигао више од 30, те има скоро 11 скокова по утакмици. Шутирао 60,6% из игре, 35,7% за три, те 88% слободна.

Поправио се и у одбрани, има 1,1 блокада по утакмици и 1,2 украдене лопте по мечу, а иако су му фаулови и даље главни проблем, прави их све ређе. Ипак, оно што највише задивљује аутора је његова пас игра. Просечно има 4,6 по мечу у последњих десет наступа, одмах је иза Ала Хорфорда и Демаркуса Казинс, лидера међу центрима.

Напад Денвера често иде преко њега, посебно у завршници кација, а често и сам преузме лопту и покрене комбинацију. Једноставно зна где би лопта требало да заврши, да ли као додатни пас у рекет, или експлозивни на страну, лоб за Кенета Фарида...

Тешко ћете наћи тако високог играча који рутински шаље додавања од 10-15 метара без гледања, а управо то га чини универзалним у нападу. Далеко је од атлетски савршеног играча, али оно што му недостаје у експлозивности, надокнађује лукавством, а невероватно је брз на другом скоку.

Када је у рекету, необични хорог, подвлачење и ролинзи су најчешћа његова оружја приликом поентирања, а увек "виси" око коша чекајући промашаје.

Ако настави у овом ритму, а врло је вероватно да хоће, Јокић ће остати у центру пажње као најсвестранији високи играч у лиги, те добити много више гласова за Ол-стар. Штавише, биће узалуд расправљати да ли је "једнорог", закључује Кронин.

Јокић није добио прилику да учествује на НБА Ол-стар мечу 18. фебруара, али ће ипак наступити тог викенда у Њу Орлеансу у мечу рукија и софмора у "Тиму света".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар