Најмање накнаде за отпуштене

Накнада коју примају радници у Реоублици Српској након што добију отказ најмања је у региону и имају право на њу најкраћи период.

Република Српска 26.01.2017 | 13:21
Најмање накнаде за отпуштене
Ово је истакла Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске, наглашавајући да Синдикат већ годину дана захтијева измјене Закона о посредовању при запошљавању, којим би се ова накнада повећала, као и период примања.

"Та накнада коју примају радници у Српској најмања је у окружењу и износи свега 250 КМ, радници на њу имају право најдуже годину дана, и то они радници који имају стаж 30 и више година. На примјер, радник који има двије године стажа има право два мјесеца да прима накнаду, а ако има шест година стажа накнаду добија шест мјесеци. То је срамно мало", истакла је Мишићева.

Она је навела да, на примјер, у Федерацији БиХ та накнада износи 350 марака и радници је примају 24 мјесеца, док у Србији износи отприлике 370 КМ.

"У Хрватској је то најбоље уређено и код њих је радник буквално обезбијеђен. Ако остане без посла, накнаду прима док се поново не запосли или не оствари пензију и она износи између 350 и 970 марака", казала је Мишићева.

Она је нагласила да ће у фебруару бити тачно година како су тражили измјене Закона о посредовању при запошљавању, али да до сада нису наишли на разумијевање у Влади Републике Српске.

"С обзиром на то да Завод за запошљавање Српске посљедњих година има суфицит на основу прилива ових средстава, ми сматрамо да имамо простора тражити повећање и да то треба да нам одобре", казала је Мишићева.

Она је нагласила да ако већ радници кроз доприносе и порезе издвајају новац за ове намјене, то су радничке паре. "Зато би требало да имају боља права ако не дај боже остану без посла", навела је предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Према подацима Завода за запошљавање Српске, на крају 2015. године право на ову накнаду је остварило 2.026, а прошле године 1.948 особа.

Једна Бањалучанка која је остала без посла и која је кратко вријеме примала накнаду каже да је то премало, те да губи наду да ће наћи нови посао, пишу Независне.

"Код нас је све на кашичицу и та накнада и плата ако си на минималцу. Ко добије отказ упада у агонију", каже она.

Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, казао је да послодавци подржавају да се накнада повећа ако за то има новца.

"Сви заједнички треба да се трудимо да радници не добију отказ, то треба да буде наша најважнија активност, а ако је то већ неминовно онда треба да настојимо да повећамо ову накнаду да радници буду обезбијеђени док не нађу посао", сматра Шкребић.

Он је казао да нема смисла да се средства Завода за запошљавање користе искључиво за нова запошљавања, јер то није посао ове институције.

Миленко Савановић, министар рада и борачкоинвалидске заштите Републике Српске, рекао је да су измјене споменутог закона планиране и као нацрт би требало да иде у процедуру у априлу, а као приједлог у јуну.

"Не могу сада рећи да ли ће накнаде бити повећане, али чим иду измјене закона значи да ће те измјене ићи набоље", нагласио је Савановић.

Министар је додао да став Синдиката да нова запошљавања не треба да се финансирају из средстава Завода за запошљавање нису на мјесту, јер "увијек је било да они који раде помажу онима који не раде".

Накнада                           марака
Република Српска………. 250 КМ
ФБиХ ……..........................350
Србија…............................370
Хрватска....................……970

(Независне новине)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

марија

26.01.2017 16:55

Мишићка се бори за себе

ОДГОВОРИТЕ