Папрене цијене: 1 кг першуна 10 КМ

Екстремно ниске температуре донијеле су велике штете узгајивачима и продавцима поврћа на градским тржницама, а зеленишу који је спасен цијена је вртоглаво порасла.

Република Српска 26.01.2017 | 09:30
Папрене цијене: 1 кг першуна 10 КМ
"Све је поскупјело готово двоструко. Блитва је била три КМ за килограм, сада је пет. Килограм першуна је био три и по, а поскупио је на десет марака. И цијена мркве је скочила са три на пет КМ.

Набављам робу из Херцеговине и код њих је снијег уништио поврће па је сад све скупље. Иако су неки имали пластенике, снијег им је покидао фолију и уништио готово све што је било посађено у њему", прича нам трговац Саво кога смо затекли на бањалучкој тржници. Додаје да мора платити и превоз и гориво и на крају не прода поврће јер је купцима скупо.

"Хладно је и немамо чиме заштитити поврће. Нема ни муштерија, имам осјећај да стојим овдје безвезе", жали се продавачица на тржници у Бањалуци.

Каже да ипак мора настави даље да ради јер се мора од нечега живјети.

"Имам готово свега, али помало. Першуна немам уопште. Неколико пута сам претрпјела неповратну штету. Све воће и поврће које сам набавила и оставила у магацин пропало је због ниских температура", жали се трговкиња Мира која је, да би се утоплила, обукла скафандер.

Додаје да зими раде краће јер је доста хладно, а и муштерије се брзо разиђу. Стручњаци позивају произвођаче да заштите културе на одређени начин, иако у неким случајевима, ако је температура изузетно ниска - ни то није довољно.

Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара у Републици Српској, каже да многи пољопривредници саде поврће на отвореном.

"Пластеничка производња није развијена на нашим просторима и људи се слабо опредјељују за пластенике због високих цијена, а и подршка од Министарства је слаба. Прошле године смо имали велику штету од снијега, а Министарство пољопривреде је констатовало штету, надокнаде повртарима су биле слабе", прича Мастало, додајући да је све то допринијело незаинтересованости повртара.

Сличан проблем са скоком цијена поврћа дешава се и у Хрватској, па двије главице зелене салате коштају 35 куна.

"Није страдала само салата, него и блитва, порилук... Пропало је све код нас, и на Медитерану, у Шпањолској, Италији. Неће је бити ни из увоза јер је цијела Еуропа окована ледом. Људи се морају помирити с тим, таква је ситуација", рекао је Стјепан Хорват, предсједник Заједнице поврћара Загреба за хрватске медије.

Цјеновник
поврће…………. КМ (за кг)
першун………… 10
брокула…………. 8
блитва……………..5
мрква………...….5
карфиол…………....4

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хадзија

26.01.2017 08:41

Ех кад би пољопривредници били слозни па сваки килограм воца и поврца изједнацили са цијеном једног литра стока

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрква

26.01.2017 11:45

Коме су цене високе немора куповати нек једе сув хлеб

ОДГОВОРИТЕ