Опустошене залихе: Дрва ни за лијека

Цијена дрва у Републици Српској је с великим минусима који не јењавају порасла, али много већи проблем представља недостатак огрева јер због снијега и леда није могуће ићи у сјечу, а залихе су распродане, тврде продавци.

Република Српска 26.01.2017 | 07:15
Опустошене залихе: Дрва ни за лијека
Бањалучанин Никола М. каже да већ неколико дана тражи дрва, јер су при крају, али да већина продаваца каже да тренутно нема за продају. Након што смо позвали пет продавца с подручја бањалучке регије, и сами смо се увјерили да је потражња за дрвима велика. Код тројице није било уопште дрва за купити и то већ дужи период.

"Сада тренутно нема нигдје за купити или набавити дрва, а људи ме зову стално, свима је нестало дрва, људи се нису обезбиједили за дужи период. Многи су очекивали блажу зиму, на шта смо навикли претходних година. Не памтим да је била оваква несташица", каже продавац огрева из Лакташа.

Он је навео да је зима изненадила и продавце, који нису обезбиједили веће количине дрва, па не знају како и када ће набавити нове количине. Други продавац из Бањалуке каже да такође тренутно нема дрва и да је у шуми снијег скоро метар висок, што онемогућава сјечу.

Цијене исцијепаних дрва по кубном метру се крећу од 80 до 100 марака, док су на примјер на почетку сезоне набавке огрева цијене износиле од 65 до 75 КМ по кубику. Слична ситуација је и са другим врстама огрева, брикетом, угљем и пелетом.

"Брикета нема, а дрва можда неколико кубних метара и то драче само, осталих врста нема. Остало је само лошије дрво за ложење, али људи и то купују зато што се морају гријети на овом минусу", каже један од продаваца из Градишке.

Он је навео да очекује да нове залихе брикета стигну крајем мјесеца.

Ристо Марић, генерални директор ЈП "Шуме Републике Српске", потврдио је да је потражња за дрвима огромна и да их нема на тржишту.

"Проблем је што се не може извршити дистрибуција до купаца, дрва су исјечена и спремна за одвоз на шумским стовариштима, али камиони им не могу приступити због снијега јер камионски путеви нису очишћени. То ће бити тако све док се снијег не отопи или се путеви не очисте", навео је Марић.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Огрев

26.01.2017 08:07

Нема дрва у Бањалуци. Није ко цудо кад је главни балван у Израелу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

26.01.2017 08:16

Не може да нарасте толико дрва колико ми можемо посјећи и продати у Аустрију, Њемачку и Италију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

26.01.2017 08:36

Ево колико смо залутали,људи немају огрева а ми комемтарисемо некакву љигу политицку Радојицица!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

26.01.2017 11:56

Има дрва хоћел ко купити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

26.01.2017 19:50

Ма ста це нам дрва кад наса Топлана грије ко луда, казу кад грију нормално могу набити температуру 26 степени. У августу нормално. Ја поцео цебадима покривати радијаторе, уби ладноца из њих.

ОДГОВОРИТЕ