Војницима посао у ОС и након 35.

Измјенама прописа већ у овој години војницима би било омогућено да у Оружаним снагама БиХ могу остати и након 35. године живота, што досад није био случај, па је велики број војника службу напуштао и прије истекао тог рока.

Босна и Херцеговина 25.01.2017 | 11:34
Војницима посао у ОС и након 35.
Најавила је ово јуче Марина Пендеш, министар одбране у СМ БиХ.

Тиме би се, каже Пендешева, стимулисао останак младих и то у вријеме када млади напуштају и ОС БиХ и БиХ. Као разлоге напуштања кадрова, Пендешева је навела чињеницу да су неки војници стално на стражи, а да за то немају активну накнаду, као и да многи одлазе не желећи чекати 35. годину, када би били принуђени отићи.

Пендешева је појаснила да Министарство одбране ради и на повећању примања војника, за шта би у овој години требало издвојити додатних девет милиона КМ.

Из ОС раније су казали како је основна плата војника 600 КМ без накнада за пријевоз и одвојени живот, а укупно износи нешто више од 900 КМ, док је истовремено плата војника у Хрватској 600 еура, у Црној Гори 350, а у Србији 250 евра.

Војници су већ раније говорили о својим проблемима, те о чињеници да само добијање подофицирског или официрског чина обезбјеђује останак у ОС након 35. године, те да због тога војници још млађи траже друге опције.

Приликом ступања у ОС БиХ у уговору о раду наведено је да војник у радном односу може бити до 35. године, што је одређено као старосна граница до које је појединац физички у стању обављати војничке дужности.

Поставља се питање на који начин сада донијети акт којим ће се побити мишљење да војници изнад 35 година нису способни за активну војну службу.

Они који сачекају 35. и након тога остану без посла, причају војници, углавном немају могућност да се запосле јер ријетко ко прима особе изнад 35 година за послове који се нуде са средњом стручном спремом какву они имају.

Душанка Мајкић (СНСД), члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ, истиче да је о томе било ријечи и раније, али да није било спремности да се Правилник мијења.

"Одговор је био да је та старосна доб по стандардима НАТО-а. Не знам како ће мијењати Правилник и шта ће бити у њему. Видјећемо, ако ће старосну границу продужити рецимо за још двије године, то ће бити још горе, јер како ће ти млади људи онда наћи други посао", каже Мајкићева.

Она је казала како је више пута у разговору с војницима схватила да су они јако забринути за своју будућност и да због тога одлазе.

"Казали су ми да немају могућност да се током обављања дужности у ОС БиХ усавршавају, да се оспособљавају за нешто друго, да уче енглески језик, те да се плаше јер из војске одлазе потпуно неспремни", објаснила је Мајкићева.

Борислав Бојић (СДС), замјеник предсједавајућег Заједничке комисије, рекао је да је ово и раније предлагао, али да није било интересовања.

"То се не може правилником измијенити, то је законска процедура. Предлагао сам да се старосна граница продужи за још три године кад је Закон о ОС БиХ био у процедури, а мислим да је реално да се то продужи на пет година", рекао је Бојић и додао како ће то подржати.

И њихова колегиница из Комисије Борјана Кришто (ХДЗ) недавно је предложила да Министарство одбране и Заједнички штаб ОС покрену иницијативу о повећању старосне границе за професионалне војнике из састава ОС са садашњих 35 на 40 година старости.

Извор: Независне новине

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Младен

25.01.2017 10:39

Ех да се ја питам, сви би они остали без посла у року ОДМАХ. То је скупина која само троши дрзавни новац, а нико ниста, никаквог значаја немају, ниста нераде. Сутра да нешто шушне од те војске неби било ни В.......а мислим да већина има исто мисљење..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГАН

25.01.2017 12:12

УКИНУТИ ОДМАХХХХХ!!

Name

Нешо

25.01.2017 13:13

Срећа па се не питаш Младене....ти и такви као ти уништили сте ВРС и сада би да наставите са разоружавањем Срба.

Name

Игор

25.01.2017 10:45

Разорузати војску и претворити у Цивилну заститу, тако људи могу зарадити пензију. Само костају ницему не слузе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yока

26.01.2017 12:08

Ахахаха.Цивилна застита.Ста они раде Кад падне снег да нам казу да је пао.Ц.застита продузена рука СНСД-а која сисе народне паре све за интересе великога Баје.

Name

лијан

25.01.2017 10:48

350 милиона годисње потросе И опет мало!!!!!!!!?????горе од узаса!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

неки

25.01.2017 11:07

А ста раде остали па за нерад добију дупло висе.а медју њима има образованих .интелигентних и веома способних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.01.2017 12:20

Па ето, нераде ни остали ништа али се од некога мора почети...

Name

Паметан

25.01.2017 12:37

Укинути Скупштину РС, Савјет министара, полицију, тужилаштво, судство ....такодје нико од свих ових не раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јудге Дредд

25.01.2017 14:12

Чувају стражу од могућег напада ванземаљаца

ОДГОВОРИТЕ