Николић указао на обавезе Приштине

У Бриселу се одржава нова рунда дијалога Београда и Приштине. Са високом представницом Европске уније Федериком Могерини састају се, поред премијера Александра Вучића и премијера самопроглашеног Косова Исе Мустафе, и предсједник Србије Томислав Николић и косовски предсједник Хашим Тачи.

Србија 24.01.2017 | 21:00
Николић указао на обавезе Приштине
Председник Србије Томислав Николић изјавио је да се Европска унија грдно вара ако мисли да уцењује Србију када је у питању независност самопроглашеног Косова.

Он је то изјавио на почетку састанка који је заједно са премијером Александром Вучићем у Бриселу одржао са високом представницом ЕУ Федериком Могерини.

Николић је навео да је Федерики Могерини брзо морао да изнесе све примједбе које је Србија имала.

“Десило се да Албанци имају више захтјева. Превара је то да они без обзира на разговоре у Бриселу имају билатералне разговоре са многим организацијама са којима желе да буду чланови, спортске организације, па чак и Савет Европе“, рекао је Николић новинарима на почетку састанка.

Николић се осврнуо и на “случај воз“.

“Тај воз је за нас био симбол да је Косово и Метохија саставни део Србије. Албанци имају хиљаду симбола, нико их није прозивао због тога. Шта би радили са једним путничким возилом“, рекао је он.

Николић је додао да је очигледан став Приштине да се представљају као независна држава.

“Са нама разговора о независности нема. О бољем животу, једнаким условима за све, за то смо спремни. Ако ЕУ мисли, или било која држава на свијету да може да нас уцјени да признамо независност грдно се варају“, нагласио је предсједник Србије.

Како каже, дијалог у Бриселу и прије 2012. има смисла, а 2012. је потпуно добио смисао.

“Смањене су тензије. Уколико би се заиста инсистирало на независности, онда то не би био дијалог“, додао је он.

Николић се осврнуо и на раније изјаве да ће уколико буде потребно послати војску на КиМ.

“Нисам рекао да ћу послати војску ако буде инцидената, већ ако буде убијања Срба. Свим средствима ћемо бранити ако почне убијање људи на Косову. Албанци су извршили претњу, шта да су почели да пуцају и убијају. Ја то не бих могао мирно да посматрам. Ја не знам да ли постоји неки Србин који не би ишао у рат ако то буде потребно. Рекао сам и пре тога, онај ко би да ратује, дабогда му се ратовало у глави. Онај ко не мисли да ратује за своју земљу, тај не би могао да живи ни у Белгији, ни у Немачкој“, рекао је он.



Николић је као бесмислене одбацио и тврдње појединих албанских медија да се Срби на сјеверу Космета наоружавају.

То апсолутно није тачно, јер је то немогуће извршити на територији која је под потпуном контролом Еулекса, Унмика, Кфора и полиције у којој су заступљени Албанци. То је немогуће и јер су сви прелази под потпуном контролом"”, рекао је Николић.

Он је додао и да не зна одакле Албанцима та прича "изузев ако не мисле да траже оправдање за било који напад на ту територију".

"Ја им не препоручујем да угрожавају мир и безбједност нигде на територији Косова и Метохије, а посебно не на сјеверу", поручио је Николић.

Николић је рекао да је Федерика Могерини имала поједине замјерке, а један од њих је и што више од годину дана није било разговора на нивоу предсједника владе.

Николић је за Радио-телевизију Србије рекао да "тешко шта може да се договори" у разговору с представницима Приштине у Бриселу, као и да би прво требало договорити понашање у сљедећим случајевима попут случаја с возом Београд - Косовска Митровица.

"О томе сам говорио госпођи Могерини - шта то мислите да ми можемо да договоримо са њима кад овде долазе као представници такозване независне државе, кад имају подршку свих вас. Она је рекла да немају подршку целе ЕУ", казао је Николић и оцијенио да се све сведе да Србија прихвати нове обавезе, а да Приштина не мора да изврши прихваћене обавезе.

Николић је казао да "онај ко жели да спречи сукобе на Косову и Метохији мора да ради озбиљно, мора да натера обе стране да испуњавају своје обавезе" и да ће Србија и даље преузимати обавезе које су у оквиру Устава, али да Србија долази пред зид који се зове услов који Албанци треба да испуне - Заједницу српских општина, као и све остао што је договорено.

"Свако од нас има оно што носи у срцу, знам да албански политичари носе у срцу независност Косова. Ја кажем да је то немогуће док постоји Србија", рекао је Николић.

Федерика Могерини се након састанка са делегацијом Београда састала са делегацијом Приштине, а нешто после 21 час почео је састанак премијера и предсједника Србије Александра Вучића и Томислава Николића, предсједника и премијера самопроглашеног Косова Хашима Тачија и Исе Мустафе, као и високе представнице ЕУ Федерике Могерини.

(РТС/Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

лука

24.01.2017 18:31

"...Имајући у виду да су обје стране одлучиле да у Брисел пошаљу и председјника и премијера..." Нису то обје стране одлуциле него им је Брисел НАРЕДИО да МОРАЈУ у доци у том саставу (и предсједник дрзаве и предсједник владе) јер се тако нико не мозе вадити ону насу стару 'морам питати за мисљење и предједника' Овако су сви на једном мјесту

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОКО

24.01.2017 23:02

Е свака ти цаст

Name

Бруxсел

24.01.2017 22:27

Договорили су се да се ништа нису договорили,косово иде даље,Србија тоне,Српски народ намагарчен а Срби на косову препуштени шиптарима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

гого

24.01.2017 23:42

А те Србе на Косову је сиптарима препустио Милосевц када се рецимо десила Батајница, хладњаце. Када је наса војска и полиција у Албанију и Македонију истјерала око милион сиптара ми смо аплаудирали А онда по оној староиој "Мозес колико хоцес, али не мозес докле хоцес" нам се десило бомбардовање, Србија је капитулирала и након Куманова морала са Косова повуци војску и полицију. Албанци који су протјерани су се вратили. А 9 година посље бомбардовања, тј. 2008 је Косово прогласло независност и сада смо ту гдје јесмо

Name

Косово

24.01.2017 22:38

Неразумијем Србију, то знају и Птице на Грани да је Косово Дрзава.Пасало то нами или не али је то истина са цим ми то управљамо на Косову?Косово заврсена прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оци

24.01.2017 22:39

Само морамо погледати истини у Оци и све нам је јасно као дан назалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дада

25.01.2017 01:41

Оно ста мене занима и ста јос не цух да и један Србин казе је одговор на питање : СТА МИ СРБИ У СТВАРИ ХОЦЕМО ? - Јели хоцемо да се Косово врати у састав Србије, број становника Србије а тим и гласаца повеца за 1,5-2 милиона оних који неце гласати за Србе или само хоцемо да коцимо Косово негирајуци му независност јер нас је страх да се број становника Србије повеца за скоро два милиона

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

25.01.2017 05:07

Лако је глупи православни народ замајавати.Од силних Краини ЦГ ,Косова ниста од Тога .јос остало нас у босни мало и то це овакви као николиц да протерају.Е ОНДА СУ СВИ СРБИ У ЈЕДНОЈ ДРЗАВИ АКО И ЊУ НЕ РАСКОМАДАЈУ НА ПЕТ ДЈЕЛОВО

ОДГОВОРИТЕ