Чудна судбина Лазара Ћирковића...

Сачувам Кејна - стигне понуда, сачувам Јансена - склоне ме... Ни мени није јасно! Штопер Партизана после 13 месеци без фудбала на новом почетку...

Фудбал 27.01.2017 | 09:00
Чудна судбина Лазара Ћирковића...
Сваке зиме нека фрка. Пре две године у овом периоду за њега је стигла понуда Андерлехта вредна 2.000.000 евра. Одбијена је. Минулог јануара Иван Томић је одлучио да га не поведе не припреме. Ћутао је. Овога пута поново ћути, али запиње из све снаге Лазар Ћирковић у намери да се врати у први тим Паритзана, што је борба и са самим собом и са конкуренцијом.

Није лако, али је велики напредак за 24-годишњег штопера што је уопште део тима. Прошло је више од 13 месеци откако је одиграо последњи такмичарски меч за црно-беле (против Борца, 16. децембра 2015), после чега је скрајнут, иако за ништа није био крив. Бар не сам.

"Од тад до данас све је изгледало лоше. Из угла професионалног фудбалера, коме је то живот, баш лоше. То је, осим неке теже повреде, нешто најтеже што може да задеси играча. Само моја породица, девојка и ја знамо како ми је било и како смо прегурали мрачни период каријере", поверио се, са горчином у гласу, Лазар Ћирковић МОЗЗАРТ Спорту.

А како изгледа година без фудбала?

"Како? Тешко...  Добио сам посебног тренера, кондиционог. Ти тренинзи јесу били добри, али су, бар мени, недовољни. На њима смо радили Александар Субић, Немања Петровић, Милош Остојић, касније и Иван Петровић. Група играча на коју се није рачунало. Не може Бог зна какав тренинг да се направи са пет фудбалера. Зато сам тренирао и приватно. Говорио себи: Ради јаче, вратићеш се".

Сазнаде ли због чега те је Томић прецртао?

"Све се десило без посебног објашњења. Остао сам затечен кад ми је два дана пред пут на Кипар Иван саопштио да нисам у његовим плановима. Немам ништа да му замерим, то је била његова одлука, његово виђење, али да сам био непријатно изненађењен - јесам".

Вероватно услед сазнања да си претходно редовно играо и код Зорана Милинковћа и код Љубинка Друловића, а поготово у првом мандату Марка Николића?

"Осећао сам се чудно. Сматрао сам да је та ситуација могла и морала да се избегне. Овако је испало да сам главни крива за елиминацију из Лиге Европе. Чекајте... Причало се и писало да сам ван екипе због здравствених проблема, а ја ниједног тренутка нисам био ни лакше, а камоли теже повређен. Непријатно сам се осећао. Нема проблема да се пише како сам лоше или добро одиграо, само да је релано. А ово за повреду је било нетачно."

Бојиш ли се да су те навијачи помало заборавили?

"Кад ме нема у екипи која је у фокусу јавности могуће да је део публике и заборавио на мене. Опет, знам да добар део гробара није".

После такве паузе, колико времена ће бити потребно да "ухватиш" ритам са тимом, вратиш се у првих 11?

"Надам се, не превише. Сличну ситуацију сам проживео непосредно пре потписа за Партизан, нисам тренирао са Радом због проблема са клубом. А онда сам дошао у Хумску и после неколико дана дебитовао против Тотенхема. По општој оцени - добро".

Сви се сећају, чувао си Харија Кејна, који је тад тек "улазио" у први тим лондонског клуба, што је био увод у каснију понуду Андерлехта?

"И сад ми саиграчи, док гледамо преносе Премијер лиге, кажу: "ево га Кејн, ти си га чувао". Момак сад решета, а против нас се буквално није видео у Београду. Шта ти је живот: у наредном циклусу Лиге Европе играмо у Алкмару против АЗ-а, чувам Венсана Јансена, не да нам ни он гол, али одмах затим оде у Тотенхем за 25.000.000 ера, а ја будем склоњен, чини ми се, без ваљаног објашњења". 

После те победе у Холандији, Партизану се чак отворио поглед ка пролећној фази Лиге Европе. Све док на Топчидерско брдо није дошао Аугзбург...

"И дан данас се најежим кад се сетим дуела са Немцима. Не могу да прежалим, останем без текста сваки пут кад се поведе прича. Само један минут нас је делио до пласмана у наредну фазу и каснијег мегдана са Ливерпулом. И ми примимо гол и изгубимо јединим резултатом који нам није одговарао. То нећу моћи да прежалим до краја каријере", врти главом Лазар Ћирковић подсећајући се пораза (1:3) који је означио почетак тмурног периода.

И за Партизан и за њега.

НИКОЛИЋ - СТРОГ, АЛИ ЗНА И ДА СЕ ШАЛИ

Ако неко може да у фудбалски живот врати Лазара Ћирковића онда је то - Марко Николић. Тренирао га је у Раду, довео у Хумску, пред крај године му дао шансу да одигра два тест меча са Земуном и практично га вратио на мапу.

"Он најбоље од свих зна колико могу. Строг је и то је неизбежно у тренуцима кад је екипи потребно, али зна и да нас опусти, дођу и такви тренуци кад се шали", похвално ће штопер о тренеру Партизана.

ЛЕТО - ПРИЛИКА ЗА ПРОДАЈУ

Лазар Ћирковић је уговором "везан" за Партизан до јуна 2018. и ако одигра добро пролећну сезону онда је наредно лето прилика за евентуални трансфер.

"Чињеница је да ћу на лето ући у последњу годину уговра. То је идеално време за продају било ког фудбалера. Додуше, ја нисам играо дуго, што се одразило на тржишну цену. Била је понуда Андерлехта од 2.000.000 евра неколико месеци после мог доласка из Рада, али Партизан није хтео да ме пусти. Сад је на мени да се изборим да играм", самоуверећно ће Ћирковић који је променио број на дресу, па је, пошто је Мохамед ел Монир задужио 13, узео црно-белу шестицу.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар