Задужили грађане да би их "запослили"

Власти у БиХ су задужили грађане за додатних 50 милиона евра, уз обећање да ће новац бити потрошен на отварање нових радних места у приватном сектору.

Босна и Херцеговина 24.01.2017 | 07:51
Задужили грађане да би их "запослили"
Светска банка је одобрила кредит БиХ, уз најаву да ће овај пројекат допринети отварању радних места, давањем финансијских подстицаја за запошљавање у приватном сектору.

Кредит би требало да буде усмерен на запошљавање најугроженијих категорија, а то су - млади који траже први посао, незапослени са ниским вештинама, дугорочно незапослени, старији од 40 година, жене и друге осетљиве групе.

Према подацима Завода за запошљавање РС, од 125.906 незапослених више од половине је старости до 40 година. Без посла је 55.591 људи који имају од 40 до 60 година. Неквалификованих радника и радника без занимања на Бироу је око 29.000.

- Прошле године, на посао преко годину дана чекало је око 75 одсто незапослених - каже Ведрана Милинковић, портпарол Завода.

Миленко Савановић, министар рада и борачко инвалидске заштите РС, наводи да ће Српска од укупног кредита добити 42 милиона КМ, које ће наредних година бити усмерене на отварање радних места у реалном сектору.

- За почетак, очекујемо да РС већ ускоро добије прву траншу од 4,5 милиона КМ. План је да се овим новцем послодавци субвенционишу, тако што ће им за свако ново радно место које отворе бити смањени доприноси - каже Савановић.

Послодавци поздрављају намеру Владе да стимулише на овај начин нова запошљавања. Економисти кажу да вести о новом задуживању обично нису добре, али је у овом случају позитивно што се ради о наменском кредиту, искључиво за подршку запошљавању.

- Да би добили позитивне ефекте, односно смањила незапосленост, треба пре свега унапредити садашње политике на тржишту рада. Примети ли се помак у решавању проблема дуготрајне незапослености и структурних проблема на тржишту, онда можемо говорити о задужењу које има сврху. У супротном, постоји ризик да Српска и њени грађани по основу тог задужења имају више штете него користи - напомиње Марко Мартић, извршни директор Центра за истраживање и студије “Геа” из Бањалуке.

Први посао најтеже наћи

Шефица канцеларије Светске банке у БиХ Татјана Проскурјакова изјавила је да ће овај пројекат повећати запосленост, односно способност људи да нађу и задрже добар посао. Из СБ су посебно указали на потешкоће у проналажењу првог посла - чак 67 одсто младих у БиХ је без посла.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Колико?'?

24.01.2017 07:10

Колико дају по раднику???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

24.01.2017 07:29

Неће ни 20% отићи за намјену за коју је подигнут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

24.01.2017 10:20

ПОСАО ЈЕ ЖЕЉА, АЛИ У АУСТРИЈИ, ЊЕМАЧКОЈ ИЛИ, ИЛИ, ИЛИ,,,,,!?

ОДГОВОРИТЕ