Николић и Вучић на челу српског тима

У Бриселу ће данас бити одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине, којој ће, поред премијера Србије Александра Вучића и косовског премијера Исе Мустафе, присуствовати и председник Србије Томислав Николић и косовски председник Хашим Тачи.

Србија 24.01.2017 | 07:37
Николић и Вучић на челу српског тима
Брисел поздравља долазак представника Београда и Приштине на највишем нивоу, на састанак, изјавила је портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић, оценивши да развој ситуације последњих дана наглашава потребу за појачаном опредељеношћу и ангажовањем обе стране.

Обавештена је, казала је, да ће поред премијера и председници обе стране учествовати на данашњем дијалогу о нормализацији односа између Београда и Приштине.

"Развој догађа последњих дана наглашава поребу за појачаном посвећеношћу и ангажовањем обе стрене кроз дијалог", поручила је Коцојанчић у седишту Европске комисије у Бриселу.

Она је поновила да је напредак у нормализацији односа између Косова и Србије од највеће важности за обе стране, регион и ЕУ.

"Обе стрене су се посветиле дијалогу и ми очекујемо да се такво опредељење настави укључујући и примену договорених споразума", нагласила је Коцијанчић.

Додала је да је дијалог процес који има конкретне резултате, од који су неки спроведени у пракси, а неки још чекају примену на терену.

У дипломатски изворима Тањуга у Бриселу очекивање је да ће данашњи дијалог Београда и Приштине за основни циљ имати смањење тензија и стварање услова за наставак техничког рада на примени договореног.

Вучић јуче изјавио да нема превелика очекивања уочи данашњег наставка дијалога у Бриселу и да је изгубио поверење у Приштину, али да се нада јасним порукама ЕУ у вези с коришћењем оружја и оруђа где му није место.

"Немам превелика очекивања, важно је да замолимо европске званичнике да не подржавају довођење оруђа и оружја где му није место, а све остало решаваће се неким другим путем", рекао је Вучић.

Како каже, нада се такође да ће шефица европске дипломатиоје Федерика Могерини одлучити да сусрети буду чешћи, јер, примећује, инциденти се догађају управо кад се састанци дуже не одржавају, или бар не као раније.

Инсистираће, додао је, да се сви проблеми решавају разговором, мада, како каже, изгубио је донекле поверење у поједине преговараче с албанске стране, па разговор сигурно неће тећи како је то било уобичајено претходних година.

"Не постоји сигурно нико ко познаје разговоре с Албанцима као ја. Причао сам и са Дачићем... Зато што их познајем понекад сам и депримиран због реакција које долазе из Србије и то од људи који појма немајуу шта се у тим разговорима догађа. А сам сам изгубио поверење у албанске представнике, јер не можете један дан да разговарате, а сутра шаљете тенкове", приметио је Вучић.

"Моземо да наставимо разговор, али он неће никад имати ону врсту поверења која се три, четири године градила. Биће тешко доћи до закључка, али боље и тешко, него никако. Сваки резултат који укључује мир и стабилност је добар резултат", поручио је српски премијер.

Николић је у недељу изјавио да ће Србија инсистирати на миру, до кога се дошло захваљујући споразумима у Бриселу и који може да буде очуван једино ако га све стране поштују.

"Албанцима ћемо отворено рећи да је поштовање споразума услов за мир, а представницима ЕУ да имају обавезу да предупреде, а ако то није могуће онда зауставе сваку акцију која директно угрожава мир и безбедност свих становника Косова и Метохије", рекао је Николић за Спутњик.

Николић је подсетио да Србија жели да настави дијалог и да га неће прва прекинути.

"Желимо мир и ми га нећемо први угрозити", закључио је српски председник, преноси Спутњик.

У Бриселу се наглашава да је јасно да у овом тренутку прво тензије између Београда и Приштине морају да буду спуштене и да је у том контексту добро што обе делегације долазе у "појачаним саставима".

ЕУ очекује да сви највиши званичници са обе стране покакжу јасну посвећеност и ангажман за наставак дијалога и примену договорених споразума.

Зато се и очекује да ће се данашњи састанк разликовати од регуларних рунди дијалога када је агенда о појединачним отвореним питањима била јасно дефинисана.

Овога пута, сазнаје Тањуг из извора блиских кабинету високе представнице Федерике Могерини може се очекивати разговор "у ширем контесту" који ће водити напретку у целокупном процесу нормализације односа Беогарад и Приштине.

Очекује се да ће разговори почети у уторак на крају радног дана и трајати током вечери у згради Европске службе за спољне послове.

Делегације Београд и Приштине прво би требало да се одвојено састану са шефицом ЕУ дипломатије Федериком Могерини, а затим да наставе разговор у оквиру заједничке радне вечере.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар