Најхладније (-67,7 °Ц) село на свијету

Ојмјакон је село у Републици Саха у Русији, у далекоисточном делу Сибира у Ојмјаконском рејону и ово је најхладније место на нашој планети у коме је најнижа температура -67,7 степени.

Свијет 23.01.2017 | 22:49
Најхладније (-67,7 °Ц) село на свијету
У Ојмјакону живи око 500 становника који се претежно баве сточарством и риболовом. Место је име добило по Ојмјаконској реци чији назив потиче од речи кхеиум из евенског језика, што би у слободном преводу значило – несмрзнута вода, место где рибе проводе зиму.

Најспецифичнија одлика овог места је оштра континентална клима, екстремно хладна зима са средње топлим летима, без ветра, а сунчев сјај је интензиван. Ојмјакон је најхладније насељено место на свету, а назива се и “пол хладноће”, северне хемисфере.

Најнижа измерена температура била је -68 степени у станици Томтор 1933. године.



Мада, годинама медији преносе различите верзије о тачној најнижој температури у овом месту, а она се креће и испод -75.

Предео је прекривен типичним представницима тундре (патуљаства врста дрвећа) и тајге (четинари попут смрче, јеле, ариша). На подручју Ојмјакона живи врста коња позната као пони. Воде су богате рибом, а у шумама живе ирваси.

Ојмјакон је било типично повремено насеље где су уточиште тражили сточари и ловци на ирвасе. Совјетска власт је у жељи да номадима обезбеди нормалне услове за живот и сталан боравак изградила трајно насеље.

Према процени из 2012. године у Ојмјакону живи 512 становника, док је по подацима пописа из 2010. године било 462 становника. Најбројнији су Јакути, па Руси. Званични језици су руски и јакутски. Становништво се првенствено бави сточарством, ловом и риболовом.



Због ниских температура нису у могућности да узгајају воће и поврће, као ни житарице, али зато користе дивље плодове локалних биљних врста. Најпознатије ојмјанско јело је строганина, остругана свеже залеђена риба. Због чистог ваздуха, зраве исхране и чисте воде, становници Ојмјакона су познати по дуговечности.

Због проблема са залеђеним цевима ови људи уместо wц-а користе јаме које ископавају на улицама испред куће. Да би им стока преживела ужасно хладне ноћи праве изоловане штале у којима температура не прелази екстремне минусе. У Ојмјакону постоји само једна продавница у којој је могуће набавити потребштине и то није све доступно свакога дана.

Коришћење мобилног телефона зими је готово немогуће јер се уређаји редовно смрзавају. У периодима највеће хладноће становници морају да пазе и на то како удишу ваздух.

Уколико дишу предубоко или пребрзо на плућима могу да зараде промрзлине. То искључује бављење спортом.





Извор: Телеграф.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Д

23.01.2017 19:04

Цесто провјеравам температуру у Ојмјанкону, поготово кад код код нас кукају на хладноцу, у задњих мјесец дана је константно око 40-45 степени испод нуле. Код нас фрка за поцетак полугодиста, а код њих сколе се затварају када темп буде испод 52 степена.

ОДГОВОРИТЕ