Новац за комуналије потрошен за празнике

Бројни Бањалучани су новац намјењен плаћању воде, струје и других режија “оставили на страну”, како би прославили празнике, али и дочекали сљедећу плату.

Република Српска 23.01.2017 | 15:03
Новац за комуналије потрошен за празнике
Због тога нека предузећа од децембра до фебруара биљеже пад уплата скоро дупло.

"Наше четворочлано домаћинство у зимском периоду за режије мјесечно издваја око 250 марака. С обзиром на то да славимо Светог Јована, којем су претходили Божић и Нова година, потрошили смо више него што смо планирали, укључујући и дио новца за рачуне. Иначе, редовно плаћамо све обавезе, па ће ова својеврсна позајмица бити враћена већ почетком фебруара", каже Бањалучанин Митар К.

Да се бројни потрошачи воде овом паролом, потврђују и у “Водоводу”, гдје рачуне за утрошену воду шаљу свака три мјесеца.

"У јануару се дешава да дође до смањења броја уплата и то за око 40 одсто. Исто се дешава и у августу, а претпостављамо да је то због годишњих одмора и почетка школске године", наводи Бранка Ристић, портпарол “Водовода” и додаје да је наплата за 2016. годину износила 95 одсто.

“Електрокрајина”, од децембра до фебруара, биљежи пад уплата за десет до 15 одсто.

"За претпоставити је да је разлог већа цијена струје која уз повећану потрошњу купцима доноси и веће мјесечне рачуне, који се онда теже измирују", наводи Предраг Клинцов, портпарол “Електрокрајине”.

Проценат наплате за утрошену струју од октобара до марта када је на снази зимска тарифа је више од 90 одсто.

У градској “Чистоћи” су такође потврдили да у децембру и јануару биљеже мање уплата за одвоз смећа.

У Покрету потрошача кажу да су грађани новац потрошили на другим странама и да нису водили рачуна колико троше, али да је то очекивано у вријеме празника. Људи су, кажу, навикли да, без обзира на све, прослављају Божић и Нову годину, па су вјероватно новац намијењен комуналијама, потрошили у друге сврхе.

"Одлагање плаћања рачуна за комуналије је привремено. То није трагично и ни једно предузеће није због тога пропало. Ко је редовно плаћао, то ће чинити и даље", наводи Драгутин Бошковић, предсједник Покрета потрошача.

За грејање- мора бити

“Топлана” је једно од ријетких предузећа гдје кажу да током празника није смањен број уплата за гријање.

"Већ неколико година просјек наплате испоручене топлотне енергије креће се око 85 одсто. Само у љетњим мјесецима имамо мањи прилив средстава, јер се мање и фактурише због тога што љети не плаћају потрошачи са калориметрима и инсталисаној снази", наводе у “Топлани.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 0

Оставите коментар