У Српској око 200 "дивљих" зубара

Око двјеста "дивљих" стоматолога ординира на подручју Републике Српске, најчешће у неадекватним условима, излажући пацијенте озбиљном ризику, а инспекција их не може спазити и често не може да уђе у те ординације због неповредивости приватне својине.

Република Српска 23.01.2017 | 13:19
У Српској око 200 "дивљих" зубара
Из Републичке управе за инспекцијске послове напомињу да се овакве услуге углавном обављају у приватним стамбеним објектима, у које, према Уставу Српске, службено лице може ући само по налогу суда.

"Дакле, у случајевима када постоји основана сумња да лица у приватним стамбеним објектима обављају нерегистровану дјелатност, као што је пружање здравствених услуга, обраћамо се надлежним органима, у зависности од мјеста у којем се субјект налази, са захтјевом за издавање налога којим се одобрава улазак у приватни простор грађанина уз асистенцију полицијских службеника. Међутим, у оваквим случајевима најчешће од надлежног суда останемо ускраћени за одговор", појашњава Душанка Макивић, портпарол Инспектората Републике Српске.

Додаје да је за сузбијање нелегалног рада у приватним стамбеним просторијама неопходно организовање координираних активности инспекцијских, пореских, истражних и судских органа, а већ су предузете одређене активности како би се организовао заједнички састанак, на којем би се договорио најефикаснији и најефективнији приступ у овим контролама.

Младен Мишељић, предсједник Коморе доктора стоматологије Републике Српске, каже да процјењују да на подручју Српске ординира око двјеста нелегалних зубара, који претежно раде у неадекватним условима, по становима и гаражама.

"Некоректно је према пацијентима. Колико му стоматолог може посветити пажњу и урадити квалитетно услугу ако је радио осам сати у државној служби и онда приватно још пет сати", пита се Мишељић.

Додаје да су често регистровани стоматолози на удару инспекција, док нелегални бивају заобиђени. Нелегалне стоматолошке ординације не могу се лако примијетити, осим уколико их неко не пријави. А људи неће да пријаве тачну адресу и име зубара него само назову да се пожале, најчешће због цијене и због тога што им је повријеђен интерес.

Миленко Гранулић, предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Српске, сматра да се тешко може наћи рјешење овог проблема.

"Пацијенти ће увијек ићи тамо гдје је јефтиније. Тешко је доказати ко је пријављен, а ко није, поготово путем реклаказала", сматра Гранулић.

Из Инспектората упозоравају да нерегистровано, нелегално пружање услуга и продаја у властитом дому могу представљати велике проблеме и с аспекта заштите права потрошача.

За робу или услугу купљену на овај начин не постоји могућност рекламације, замјене, подношења жалбе или враћања новца. Потрошачи у оваквим случајевима у правилу не посједују доказ да су платили робу или услугу, те немају могућност да траже заштиту својих права.

"Апелујемо на грађане да не користе услуге које наводни фризери, козметичари, стоматолози пружају по кућама, јер у таквим околностима постоји могућност да се услуге пружају у нехигијенским условима, да се не користе стерилни инструменти, те грађанима пријети опасност од разних инфекција или заразних болести. Треба имати на уму да су лица која илегално раде спремна не само да варају државу, већ и саме грађане, а посебно да је упитна и њихова стручност", упозорава Макивићева.

(Независне новине)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

криминал у здравству

23.01.2017 12:55

У Бијељини непријављени раде, не само зубари, него и кардиолози, гинеколози, дерматовенеролози .... наравно, сви ови љекари уредно раде у државним установама, а нелегално раде код својих кућа . Гдје је и шта ради инспекција?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Већина регистрованих

23.01.2017 13:13

Већина регистрованих када раде протетичке послове то јест праве зубе не даје никакву гаранцију за свој рад

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

23.01.2017 13:50

ЈА ЗНАМ КОЛИКО ХОЋЕТЕ ЗУБАРА ГДЈЕ ИМ ЖЕНА АСИСТЕНТ А ВЕЗЕ СА ВЕЗОМ У БОЛНИЦАМА СВЕ ФРИЗЕРИ МАШИНСКЕ ШКОЛЕ ЗАНАТИ ВЕТЕРИНАРСКЕ ТРГОВЦИ КОИ ЗА НОЋ ПЛАТЕ2000 КМ И У БОЛНИЦАМА ДАЈУ ИНЕКЦИЈЕ ЗАТУ СВИ ЋУТЕ БИТНО ЈЕ ДА ЈЕ САД ДОБРО А ПОСЛИЈЕ КО ЖИВ КО МРТАВ ТО ЈЕ ОНАЈ ИНТЕРЕС О ЧЕМУ ВАМ ПРИЧАМ ОНИ ПРИЧАЈУ О АМЕРИЦИ А ДО СКОРО ВОЗИЛИ КОЊСКА КОЛА ЗЕМЉО ОТВОРИ СЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

23.01.2017 14:25

СИНДИКАТ У СВАКОЈ УСТАНОВИ РАДИ ЗА СЕБЕ И ПОЛТРОН ЈЕ ДИРЕКТОРА А ИНСПЕКЦИЈА ПИШЕ ШТА ИМ СЕ НАРЕДИ ПОЛА МЕНИ ПОЛА ТЕБИ ЗАТО МНОГИ ИМАЈУ И ЋУТЕ ДОБРО ИМ СВЕ СУ ТО ЛАЖНИ ПОДАЦИ НИКАД ГОРЕ У ГОРА ВРЕМЕНА МОЈ НАРОДЕ АКО ГА ИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФБ Аустрија

23.01.2017 14:47

А је ли ти , Мисељицу , а колико си ти година радио на црно , непријављен ? Реци искрено! А сад ту неком солис памет! Буди срецан док јос раде на црно, непријављен ! Јер кад се пријаве , легализују , узеце ти и то мало пацијената сто имас !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

23.01.2017 14:51

Ма нека људи раде и лијеце људе, нису то дивљи доктори вец обицни доктори који помазу људима. Не моралисе се око овога. Не би ни радили да нема потребе и да нису тразене њихове услуге од стране великог броја градјана. Знам велики број доктора који на тај нацин помогну људима, врло цесто без било какве накнаде, био сам свједок неколико слуцајева. А и многим незапосленим градјанима који немају осигурање и новца за плацање се на тај нацин увелико мозе помоци, јер су људи у стању потребе. Зато не осудјујте да не би били у ситуацији да вам бас од тих људи затреба помоц. Здравље је најбитније. Колико сте пута ви купили несто испод руке и јефтиније од онога у легалној продавници, тако је и здравље постало роба и људи гледају да сто лаксе и јефтиније продју. Хвала докторима који на било који нацин помазу унесреценом народу. Да су у овом унистеном друству само доктори проблем све би цвјетало. Али стварност је потпуно другација и сви се сналазе само да презиве. Цовјек је цовјеку вук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

23.01.2017 15:23

Значи да постоје и "питоми" зубари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФБ АУСТРИЈА

23.01.2017 15:42

Јос несто за господин Мисељиц Младена ... ,, угледног ,, стоматолога ... предсједника Коморе Стоматолога РС.... А како објасњавас ово: гостујуци стоматолози из Србије који долазе код тебе и осталих приватника и при том раде у Бијељини и осталим градовима БиХ, а немају лиценцу , дозволу за рад у БиХ?!?! И то своје ,,гостовање,, дебело наплацује од јадног народа! Хајде то објасни!!!! Цути боље ти је ! К дај оставку на мјесто предсједника Коморе и пусти неког младјег, паметнијег и постенијег да обавља ту фукцију! И побрини се мало за хигијенске услове у својој приватној ординацији !! Не казе се дзаба ...ЦУТАЊЕ ЈЕ ЗЛАТО...Младене Мисељицу... Намјерно те нецу ословити са титулом јер то не заслузујес! ! Поздрав од Бијељинца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цијене босанске

23.01.2017 18:43

А зубе, протезе и вилице набављају (праве), наруцују у србији

ОДГОВОРИТЕ