Пет симптома по којима се разликују прехлада и грип

Многи, нарочито у почетној фази болести, нису у стању да препознају која је инфекција

Здравље 23.01.2017 | 11:59
Пет симптома по којима се разликују прехлада и грип
И ПРЕХЛАДУ и грип изазивају вируси, па је често проблем да се открије о којој је од ове две болести реч, нарочито на почетку, јер имају неке заједничке симптоме.

Прехладе су по правилу безопасне и најчешће се повлаче без последица. Али када је реч о грипу, опрез је и те како потребан.

Грип, који ове сезоне карактеришу нарочито изражени симптоми у виду високе температуре, болова, малаксалости, слаби тело и чини га подложним за улазак бактерија, што може да доведе до многих компликација.

Зато је важно да се направи разлика између ова два обољења, а у томе могу да вам помогну следећи симптоми и њихов интензитет.

1. КАДА ПОЧИЊУ ЗНАЦИ БОЛЕСТИ

Прве назнаке прехладе јављају се дан -два после контакта с вирусом, обично започињу сврабом и осећајем жарења у грлу који се полако погоршавају.

Грип наступа нагло, буквално здрав и полетан осећај муњевито нестане у часу, и појаве се болови у читавом телу.

2. КОЈЕ СУ СЛИЧНОСТИ

Грлобоља и цурење носа први су знаци болести који се појављују и код грипа, и код прехладе. Али, ипак, с битном разликом. Код прехладе проблеми с носом и синусима обично почну након што грло престане да боли, након чега почиње да се цеди прозирни секрет из носа. Постепено он постаје обилнији, гушћи и жут, а нос је све време запушен, пети дан стање се побољшава.

Код грипа упала не сазрева на такав начин, наиме носни секрет остаје исти по неколико дана, не мењајући своју текстуру. Он обично не постаје густ и гнојан с временом као код прехладе, а кашаљ обично остаје сув и непродуктиван.

4. КАДА ЈЕ ВРЕМЕ ЗА МИРОВАЊЕ

У зависности од вируса који су узроковали прехладу, разликују се и симптоми. Некада то могу да буду слабост и дрхтавица, али они наступају постепено. Лежање у кревету није нужно и особа с прехладом може да функционише.

За разлику од прехладе, грип симптоме показује на очима у облику црвенила и суза, док кожа изгледа влажна и држи високу температуру. Болови у зглобовима, губитак апетита, раздражљивост, осетљивост тела на додир и исцрпљеност узрокују и потребу тела за одмором. Код грипа је нужан опоравак, лежање у кревету, минималан контакт с околином и поготово јачање имунитета.

5. КОЛИКО ТРАЈЕ БОЛЕСТ

Прехлада је обично најјача два-три дана од појаве симптома, а најгоре пролази већ након недељу дана. Прехлада би требало у потпуности да се повуче три, максимално четири недеље након оболевања.

Грип исцрпљује тело па се болови и умор могу задржати још недељама, понекад месецима након појаве првих симптома. Телесне активности постају у том периоду тешке и пропраћене изливом зноја и исцрпљености. Тежи грип додатно ослабљује организам и може узроковати појачане болове у делу стомака и црева, зглобова и мишића. Уколико због заразе вирусом у телу почну да продиру и бактерије, могуће су озбиљне компликације попут упале плућа.

Новости
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Цхристиан Сwеден

24.01.2017 16:07

Напокон једна паметна вијест, да људи разлику ста је грипа а ста прехлада а не да лете на антибиотиме кислеци да це помоци, антибиотици се користе код прејаког грипа који савлада имуни систем па при крају због тога сто бактерије продиру у плуца а имуни систем који је остецен не стизе да на вријеме унисти све бактерије тако да се антибиотици могу дати да се побољса имунитет плуца и не додје до упале плуца, док код прехладе нема потребе за антибиотицима осим ако не додје до упале синуса код људи који имају проблем са синусима, и обицно напаравање на камилицом и мало менте (мозе мало и оригано) да се отворе синуси и да тај гној од упале мозе да се исцисти. Код прехладе "цовјек мозе да је прехода" али избијегавати излагање хладном вјетру лица (СИНУСА) Код грипа није позељно напрезање вец исцрпљеног тијела, позељно је мировање 3 акутна дана, и пазити да се грипа не преноси на пријатеље и породицу колико је могуце. Избијегавати физицке активности и унос сецера у организам код високих температура јер обоје подизу температуру организма које тјело није у стању да спусти, тако да иако казу мед је добар, треба да се зна да дијабетицари не могу да користе мед јер то схецер, и да мед је добар за упалу грла као антисептик (вецином прополис који је у меду) али мед је сецер, и то се лако да доказати тако сто узмете 2 касике меда, а пре тога измерите ниво сецера у крви и након 2 касике меда и видите да код здравих људи он се удупла и оде на маx горњу границу а код диабетицара прелази 15...

ОДГОВОРИТЕ
Name

топла вода

24.01.2017 22:10

Да ме данас покосила упала плуца, не бих знао да је мед сецер!!! Изгледа да нам је сва памет емигрирала у Сведску...

ОДГОВОРИТЕ
Name

гг

25.01.2017 23:12

А, ста паметујес? Јасно је шта је човек хтео рећи. У меду се налазе угљикохидрати који утичу на ниво шећера у крви или глукозе.