Рамуша Харадинаја изручују Хагу?

Коначну одлуку о судбини бившег команданта ОВК донеће француски суд

Србија 23.01.2017 | 10:12
Рамуша Харадинаја изручују Хагу?
Лидер опозиционе Алијансе за Будућност Косова Рамуш Харадинај, који је ухапшен у Француској по потерници Србије, могао би да буде изручен новоформираном Специјалном суду за злочине против тзв. ОВК, изјавио је руководилац српског Тужилаштва за ратне злочине Милан Петровић.

Он је за Радио Дојче веле рекао да таква могућност постоји и да се она све чешће помиње у јавности.

Документација је прослеђена, свако је рекао шта је имао, па српским и косовским институцијама у случају Рамуша Харадинаја остаје само да – чекају, јер ће коначну одлуку о судбини бившег команданта ОВК донети француски суд.

О детаљима допуњене истраге и даље се зна мало: у Београду тврде да је према исказима 30 сведока Харадинај одговоран за 13 жртава, међу којима су била и деца. Кључно је што српски надлежни органи инсистирају на злочинима који су почињени 1999. године и који нису разматрани у Хагу, где је Харадинај ослобођен оптужби за злочине из 1998.У интервјуу за ДW, Петровић је казао да Србија очекује од француских правосудних органа да Рамуша Харадинаја изруче Србији.

"Та очекивања имамо због тога што је реч о чисто правном случају неоптерећеном било каквом политичком конотацијом, што се тиче самих догађаја који су наведени у нашем захтеву, односно молби за екстрадицију", рекао је Петровић.

Он није изнео детаље захтева за изручење јер “су сведоци проглашени посебно осетљивим, и они су у таквој ситуацији да би могла да се наруши тајност истраге, а могла би да дође у питање и безбедност самих оштећених и сведока који ће се појавити у овом поступку”.

Према његовим речима, сакупљени су солидни докази иако “тужилац и истражни органи имају проблем да дођу на лице места извршења злочина, јер је реч о Косову и Метохији, где је ограничен приступ српским правосудним органима“.

Петровић је додао и да Београд неће одустати од гоњења Харадинаја “све док не буде изашао пред неки надлежни суд и буде одговарао за кривично дело које му ми стављамо на терет”.Међутим, он не искључује могућност да Харадинај буде предат новом суду у Хагу и додаје да са тамошњим специјалним тужиоцем Дејвидом Швендименом српско Тужилаштво за ратне злочине има добру сарадњу.

"Ми бисмо у том случају наставили сарадњу са тим судом, и њему припомогли да Рамуш Харадинај одговара за кривична дела која му стављамо на терет. А уколико ипак буде испоручен Србији, ми ћемо му судити", рекао је он и додао да ће му бити омогућено да оствари своју одбрану у пуној мери, и неће му се стављати на терет ништа више од онога за шта Србија има доказе.

"Имаће у сваком случају поштено и фер суђење", закључио је Петровић.

(Телеграф.рс/Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хаген

23.01.2017 10:21

Лакрдија па Хаг је ослободио једом ста сад опет ко раде несто.Сто га Београду не испоруце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМШИНИЦА

23.01.2017 11:35

Ово је смишљено Хаг ће га пустити због недостатка доказа, живи били па видјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

23.01.2017 22:35

Чуј фер и постено судјење у србији ааа будаластине . то ко вуку да даш јање

ОДГОВОРИТЕ