Пруга: За пет година брзим возом

У наредних пет година руски и кинески неимари требало би потпуно да обнове пругу између мађарске и српске престонице.

Србија 23.01.2017 | 08:25
Пруга: За пет година брзим возом
Радови између Београда и Будимпеште подијељени су у три фазе, а завршена је техничка документација за средњу дионицу, Стара Пазова - Нови Сад, која се финансира из руског кредита.

За потез од Београда до Старе Пазове готов је идејни пројекат, а припрема се израда Пројекта за грађевинску дозволу и Пројекта за извођење.

Генерални директор Саобраћајног института ЦИП Милутин Игњатовић, каже да се очекује и почетак израде техничке документације за трећу дионицу, од Новог Сада до границе са Мађарском, која је најлакша, јер пролази кроз Панонску низију. Први радови могли би да почну на пролиеће.

Предвиђено је да се постојећа једноколосјечна пруга, стара више од 130 година, реконструише и изгради као савремена, са два колосјека за путнички и теретни саобраћај и брзину 200 километара на сат. Пруга ће бити електрифицирана и опремљена технолошки најсавременијим системима контроле и управљања саобраћајем у складу са европским стандардима.

"Сада имамо једноколосечну пругу, а биће изграђен допунски, нови, други колосек на који ће се пребацити саобраћај са садашњег старог једноколосечног, па онда да се реконструише стари и направи двоколосечна пруга", прича Игњатовић.

На дијелу Батајница - Стара Пазова пруга ће бити реконструисана за функцију спајања и раздвајања двије двоколосјечне пруге високог ранга и за раздвајање путничког и теретног саобраћаја на подручју београдског чвора. Електротехнички дио пројекта смо урадили у сарадњи са кинеским фирмама.

Потребно је да се обави стручна контрола Републичке ревизионе комисије, а у припреми је израда Пројекта за грађевинску дозволу и Пројекта за извођење. Процјењено вријеме изградње је око три године.

Циљ је да се вријеме путовања између Београда и Будимпеште на прузи дужине око 350 километара скрати са данашњих осам часова на мање од три сата и да се омогући висок ниво безбједности, капацитета и комфора у превозу путника и робе.

(Новости.рс)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хиперион

23.01.2017 07:50

Најкасније двије двије и по

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

23.01.2017 09:25

Ех ви злуради. Сједим у кули у Београду на води и гледам радове на прузи. Кула је вец заврсена у децембру просле године а и пруга це бити ако нам дате јос један мандат .