АО - Херој 7. дана: Од 1067. на свијету, до побједе над најбољим - Миша Зверев!

Светски тенис је у шоку. Још једно изненађење на овогодишњем АО направио је Миша Зверев, који је елиминисао првог рекета света, Ендија Марија.

Тенис 22.01.2017 | 22:20
АО - Херој 7. дана: Од 1067. на свијету, до побједе над најбољим - Миша Зверев!
Презиме Зверев полако почиње да доминира светским тенисом, али нико није очекивао да ће старији брат направит нову сензацију на овогодишњем првом Гренд Слему.

Пре три дана, Новака Ђоковића елиминисао је Денис Истомин, 117. играч света, који је шокирао свет победом над главним фаворитом турнира, а сада је то пошло за руком још једним аутсајдером у Мелбурну.

Зверев, 50. на АТП листи, чак осам пута успео је да направи брејк и да после три сата борбе стигне до најважније победе у досадашњој каријери.

Ово је био њихов други међусобни сусрет – 2015. играли у Минхену на шљаци, Битанац је лако победио у два сета 6:2, 6:2.

"Као да сам био у коми, само сам играо сервис и волеј од почетка до краја. Не знам како сам ово урадио, боље ми ви реците, ви сте гледали. "Погледао сам у маму, а она се увек смеје у тим ситуацијама. То ми је помогло", рекао је Зверев после меча.

Пут 29-годишњег немачког тенисера до највеће сензације био је невероватан.

Пре осам година био је 44. на листи, а онда су га задесиле многобројне повреде – прелом зглоба, дискусхернија и сломљена ребра, због чега је пре две године био на прагу да одустане од тениске каријере. У марту 2015. био је 1067. на АТП листи, а онда је 2016. успео да уђе у топ 100 најбољих рангираних тенисера.

Највећу подршку тада је добио од своје породице, а најзаслужнији за његов повратак на тениску сцену, био је млађи брат Александар Зверев, који свакако представља будућност ’белог спорта’.

"Велики утицај на мене има мој млађи брат. Он ме увек испирише. Александар игра сјајно, а његов меч са Надалом била је најбоља могућа припрема за игру против Ендија. Мој брат је последњих неколико година доста напредовао, а ја нисам желео да заостајем за њим. Један другоме много помажемо“, рекао је десет година старији Зверев.

Михаил Миша Зверев рођен је 22. августа у Москви и син је бившег тенисера Александра Зверева, који је сада његов тренер.

Пласманом у осмину финала Аустралиан Опена остварио је највећи успех у каријери. Током свог првог учешћа у Мелбурну 2007. године дошао је до друге рунде, а од 2012. није био у главном жребу.

Чак седам пута испадао је са турнира у Мелбурну, од чега последња три у квалификацијма. До сензациолног пласмана у четвртфинале, најбољи резултат на највећим турнирима било му је треће коло Вимблдона 2008, када га је зауставио Стан Вавринка.

У наредном голу играће са освајачем 17 Гренд слем трофеја Роџером Федерером, који је после преокрета успео да савлада Кеија Нишикорија и да се пласира четвртфинале турнира.

За првог фаворита у Мелбурну титула остаје сан, а изненађења на Род Лејвер Арени се настављају.

Пораз Британца је најраније испадање првог носиоца са АО, још од 2003. када је у трећем колу учешће завршио Лејтон Хјуит.

После елиминације Ендија Марија и Новака Ђоковића, ово је први пут од 2002. године да први и други играчи света нису стигли до четвртфинала у Мелбурну.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар