"Српска иде врло опасним путем"

Министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић (СДС) понавља да не подржава нити аплаудира санкцијама које су Сједињене Америчке Државе увеле предсједнику Републике Српске Милораду Додику, али упозорава да Република Српске иде опасним путем.

Босна и Херцеговина 22.01.2017 | 21:57
"Српска иде врло опасним путем"
“ Не подржавамо апсолутно било шта по том питању, чак и када су у питању наши политички противници, као што је политика Милорада Додика, која значи вођење Републике Српске врло ризичним путем и ми то не подржавамо, али с друге стране не аплаудирамо санкцијама”, каже Шаровић у интервјуу “Авазу”.

Подсјећа да су и он, као и странка којој припада искусили нешто слично протеклих година и да Српској демократској станци такве ствари још трају.

Говорећи о стању у Републици Српској, Шаровић је рекао да спада  у ону групу људи која сматра да Република Српска посљедњих година не иде у правом смјеру и да се води опасним, ризичним путем који потенцијално има капацитет да доведе у питање њен нормалан пут развоја.

“Не мислим да смо спремни и сви вјероватно нисмо свјесни у ком се то правцу гура РС. Не мислим и да сам мањи патриота и мањи Србин ако кажем да се Република Српска и дејтонска стечена аутономија и права најбоље чувају економским развојем и напретком, а никако слијепим авантуризмом”, рекао је Шаровић.

Одговарајући на питање да ли ће Милорад Додик остварити пријетње референдумом о отцјепљењу, Шаровић је рекао да нема општих избора наредне године не би било  ни великих тема попут ове.

“Овај „изум“ није нов и користе га политичари и странке широм земље, јер су свјесни да је то најзгоднији начин да се без велике муке и труда придобију гласачи и освоје избори. Неке странке већ сад смишљају и праве листе „приоритетних тема“, рекао је Шаровић.

Вјерује да ће Милорад Додик пред изборе изаћи с неком великом причом, овом о референдуму или неком другом.

Коментаришући препуцавања на  релацији Бања Лука - Сарајево, али и она на релацији Београд - Сарајево и обратно, Шаровић је рекао да има утисак  да је регион запљуснут лошим порукама и атмосфером која не обећава.

“То су чињенице и изгубићемо вријеме трагајући за кривцима за тако нешто. Реторика деведесетих је ту, само је питање има ли довољно рационалних и паметних људи да крену у другом правцу. Ако је за утјеху, утисак је да затровани амбијент није опште стање духа јавности, већ потреба политичких елита”,рекао је Шаровић.

Наглашава да је потребно ресетовати неке ствари, посебно утиске скорих догадјаја на које различито посматрамо како би БиХ вратили на прави пут- пут развоја, јер јаз који постоји може да буде већи И гори.

“ Уколико питање неких датума, јубилеја, статуса буду наше главне теме, зачас ћемо се наћи у блату, а коло ће нам повести неспособни, али острашћени и гласни”, рекао је Шаровић.

Према његовим ријечима, продукција „великих тема“ испразних и шупљих политика, бранилаца тековина ових и оних, лажних патриота и заштитника, опасних неодговорних и запаљивих авантуриста и лажова умножаваће се како година буде одмицала.

“То  ће веома негативно утицати на општу атмосферу у друштву, економски имиџ земље, њену конкурентност и привлачност за инвестирање. Надам се ипак да ће бити довољно паметних и одговорних људи који ће сачувати шансу за општи напредак и европску перспективу БиХ”, рекао је Шаровић.

Он је изразио наду да ће бити довољно паметних и одговорних људи који ће сачувати шансу за општи  напредак и европску перспективу Босне и Херцеговине.

БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

лијан

22.01.2017 15:48

Иде љиго због тебе И слицних теби!све странке сатрати!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

22.01.2017 16:05

Тако је Мирко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

22.01.2017 16:15

Један од ријетких нормалних

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

22.01.2017 16:18

Прво мангуп, па онда светац...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

22.01.2017 17:55

Погодак у сриду!

Name

Мирко

22.01.2017 16:21

Мирко престаните се бавити више Додиком и понудите рјешења а то једино на прољеће могу бити масовне демонстрације

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репо Послови

23.01.2017 08:20

Тако је! Као да су с Марса пали, опозиција је јалова да је то страсно, само несто као фол констатују, далеко од стварности која је сто пута гора од ове његове представе! Искористите прилику, загризите, тразите смјену овог антинародног резима! Па укопа нас Снсд и Додик у такав глиб да је то страсно сагледати и схватити!Прекљињем опозицију: ТРГНИТЕ СЕ ИЗ ДУГОГОДИСЊЕГ ЗИМСКОГ СНА!! ОДМАХ!!

Name

ЖИКА Ж

25.01.2017 13:20

"ГЛАСАЈТЕ ЗА НАС", ЈЕР У ВАМА ЈЕ СПАС....

Name

Уранак

22.01.2017 16:32

Ниста овај није бољи од Додика. Само мало мудрији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопина

22.01.2017 17:56

У другој је позицији.

Name

Реално

22.01.2017 19:05

Сви који су у политици висе од 15 гидина, исти су у длаку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мф

22.01.2017 20:02

Не знам ниста али знам да нам се лосе писе ,јадни смо ми Народ и не моземо се борити против цијелог свијета под хитно морамо да се озбиљно мијењамо и Додик да вец једном напуста РС ово са њим је катастрофа

Name

Миле Видовити

22.01.2017 19:40

Кад су предсједник и премијерка кренули опасним путем, народ це ко овце за њима. Ста друго оцекивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лапрдање

22.01.2017 23:33

Ајд мало паметуј...па не иде РС него је ви политицари водите у том смјеру..а ко це у свему томе нај****и дал ви или биједа која у њој зиви и које је све висе..зато боље цутите

ОДГОВОРИТЕ