И Нијемци тражили спас, па дошао Хитлер

Папа Фрања изјавио је да ће сачекати да види како ради предсједник САД Доналд Трамп, прије него што форрмира мишљење о њему, преносе агенције.

Свијет 22.01.2017 | 10:36
И Нијемци тражили спас, па дошао Хитлер
Он је у интервјуу за шпански лист "Паис" казао да не воли да суди прерано о људима. "Морамо да сачекамо. Видјећемо како ће се понашати, шта ће предузимати и тек онда цу стећи мишлење о њему. Али плашити се или радовати унапријед због нечега што би тек могло да се деси није мудро.

То би било као да пророци предвиђају несреће", сматра он. Упитан да прокоментарише појаву популистичких лидера у САД и Европи, папа је упозорио на потрагу за спасиоцима у кризним временима.

Како је објаснио у кризама "људи траже спасиоце који ће вратити идентитет" и бране се подизањем зидова и бодљикавих жица према другим људима. Према његовим ријечима, и Адолф Хитлер је 30-их година прошлог вијека изабран од стране људи који су тражили спасиоца у том времену економске и политичке кризе, а онда их је и уништио.

"Кризе изазивају страх, а мислим да је најочитији примјер популизма Њемачка 1933.године. Људи који су били у кризи тражили су идентитет, све док се није појавио харизматични лидер (Хитлер) и обећао да ће им вратити идентитет. Сви знамо шта се послије десило", рекао је папа Фрања.

Извор: Агенције

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дуро

22.01.2017 10:00

Не знам да ли је ово Папино поредјење добро. Трамп је барем у најави рекао да неце водити агресивну политику према другим земљема, да неце укидати постојеце владе, да це у Русији тразити партнера а не противника. Ста је ту лосе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Размисљам

22.01.2017 10:24

Треба процитати цитав текст.Главно рекао је то да не зели никога да осудјује прије него сто види ста и како це Трамп да ради.Сасвим нормално,а ми Срби смо навијали за Трампа само зато сто оправдано неволимо Цлинтонове.Вјеровати да це Америка преко ноци да се промијени је доста наивно.А да се посјетим и на насе изборе да смо увијек гласали против а никада за

Name

Миладин

22.01.2017 11:21

Рекао је да ће сачекати- ово сто си навео рекли су њему други...

Name

ја

22.01.2017 12:52

Па управо је то лосе сто це мозда водити мирну политику а видимо да је папи како овом тако и онима прије њега хитлер веома драг! Јасно је као дан да су папе једни од највецих фасиста!

Name

3

22.01.2017 10:21

Тако је Папа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИЦА ВРНДА

22.01.2017 10:39

Каква криза? Ко производи кризе у свету? Ко ратове монтира?Није народ висе луд, види се лоповлук и све се зна ! Напирлитани, пуних дјепова, прездерани, не боли вас патња обицних , напацених људи. Људи раде, стварају, има свега , за све. Немојте лагати, немојте пљацкати, немојте ратове производити! Градите мир, пустите народ да спокојно зиви, ибице свега!Да се нисте мозда препали завладаце правда па неце висе бити пљацке и дјабане! Писмени људи цитају измедју редова и размисљају. Близи се дан Христовог повратка на земљу ко цита свето писмо тај зна, и долази крај свом злу овог цовецанства. ПРАВЕДНИМА И ВРЕДНИМ ЉУДИМА ПРИПАСЦЕ ЗЕМЉА И ВЛАДАЦЕ МИР СА НОВИМ И ЈЕДИНИМ КРАЉЕМ БОЗИЈИМ СИНОМ ИСУСОМ ХРИСТОМ. ЈЕВАНДЈЕЉА ТРЕБА ЦИТАТИ И РАЗУМЕТИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

22.01.2017 11:25

Зар умјесто Христа неће владато Додок ? Гледај и питај РТРС па ћеш ти да видиш ко ће да влада ?

Name

Данило

22.01.2017 15:02

Благо теби!

Name

папино поређење

22.01.2017 11:39

Сигурно се људи питају одакле оваква изјава Папе.Хитлер није поштовао цркву,ујединио је протестанте и католике у једну АРИЈЕВСКУ ЦРКВУ створивши уједињену социјалистичку и национално њемачког народа државу њемачку.Клањали су се ВАЛХАЛИ-ОДИНУ нордијском богу те користили РУНЕ.Њемачка није јевреје убијала због ХРИСТА то сваки историчар зна него због истих ствари које се дечавају данас у њемачкој а то је странци купују фирме,странци раде јефтино и униставају економску егзистенцију нијемаца.Усташе су подржавали католичку цркву ,,СС-припадници и националсоцијалисти њемачке,,нису никада.Највећи злочинци према СРБИМА су били,,ХРВАТИ, АУСТРИЈАНЦИ,БЈЕЛОРУСИ а Нијемци су били према јеврејима,,.Да ли се неко упитао откуд комунисти у русији да су за време Стаљина протјеривали јевреје у логоре.

ОДГОВОРИТЕ