Шта се дешава са тијелом када нема секса?

Свако у одређеном периоду свог живота проживљава неку врсту сексуалне кризе. Можда је боље рећи - недостатак секса.

Здравље 21.01.2017 | 12:47
Шта се дешава са тијелом када нема секса?
Да ли сте се икада запитали шта се дешава с вашим телом када немате секс дуже време?

Тескоба

Секс је начин опуштања тела. Шкотски научници утврдили су да се људи који апстинирају од секса теже носе са стресним ситуацијама као што је наступ у јавности, у поређењу с особама које имају однос барем једном у две недеље. Током секса мозак отпушта хемикалије због којих се добро осећамо, као ендорфини и окситоцин који помаже да се осећамо смиреније.

Рак простате

Мушкарци који се уздржавају од секса могли би, према студији коју је објавило Америчко уролошко удружење, да буду изложени 20 одсто већем ризику карцинома простате. Разлог би могао да буде тај што честе ејакулације одстрањују потенцијално штетне супстанце из простате.

Осетљивост здравља

Људи који имају односе једном или два пута недељно имају 30 одсто јачи имуноглобулин А упоређујући с онима који имају секс ређе. Имуноглобулин А је једна од првих одбрана тела против вируса, кажу аутори ове студије с Универзитета у Пенсилванији.

Пада ризик од уринарне инфекције

Око 80 одсто уринарних инфекција јавља се 24 сата након односа. Током секса, бактерије из вагине могу завршити погуране према бешици, где изазивају инфекцију.

Несигурност

Недостатак сексуалних односа узима данак срећи, блискости и сигурности у вези, кажу експерти. Живот без секса у браку погађа самопоуздање, изазива осећај кривице и смањује ниво окситоцина и других хормона. И љубљење, држање за руке и давање комплимената или неочекиваних поклона може помоћи да се осећате емоционално повезани с партнером чак и ако нема телесне везе.

Расте ризик од еректилне дисфункције

Мушкарци који немају редовне сексуалне односе двоструко су више изложени еректилној дисфункцији него мушкарци који имају односе једном или два пута недељно, каже студија Америцан Јоурнал оф Медицине.

Депресија

Жене се осећају депресивније ако су дуже без секса, каже студија објављена у часопису Арцхивес оф Сеxуал Бехавиор. Неке компоненте у сперми, као мелатонин, серотонин и окситоцин, имају утицај на побољшање расположења.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Вук

21.01.2017 12:21

Зато нам владике кратко живе , сваки по 100 година , а не сексају се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

21.01.2017 22:35

Монахиње, цасне сестре зиве дуго и раде добровољно до касне старости. Мој стари је имао секса сто нико и отисла му простата. Петраус бивси ЦИА босс је имао рак и љубавницу.