Со на улицама је озбиљно штетна

Многи нису свесни мана посипања сољу замрзнутих или снегом завејаних улица зими.

Свијет 20.01.2017 | 16:25
Со на улицама је озбиљно штетна
Међу свеснијима су свакако власници паса, који морају да шетају пса по таквим улицама.

У основи, реч је о најобичнијем натријум-хлориду, попут кухињске соли, али с неколико хемијских додатака, помоћу којих је таква со делотворнија у снижавању температуре и отапања снега и леда.

И заиста функционише, као што подједнако добро делују и калцијум, односно магнезијум-хлорид.

Како би била делотворна, по сваком квадратном метру замрзнутог или завејаног тла потребно је 100 грама соли, а то онда значи да се сваке зиме по градовима посипају огромне количине соли, и то све кад би се у сваком тренутку пазило да се с њом не претерује.

А не треба пуно маште да бисмо схватили које би могле бити мане избацивања толиких количина соли у наше окружење. Она штети стаблима, биљкама, нагриза фасаде зграда, споменике, аутомобиле, а након што се с улица испере, све те огромне количине соли одлазе у тло, у најгорим случајевима и у подземне водене токове.

И да услед таквих ствари и не трпи природа, гомилају се материјалне штете. Они који имају пса, јако добро знају о каквим агресивним материјама је реч. Њихови љубимци шепају кад наиђу на посољени део плочника, неретко им се шапе израњаве пре него што власници реагују. И једино што им преостаје је да им шапе испирају водом у кади или, у најгорим случајевима, да оду код ветеринара.

Потреба за сољу се, иначе, битно смањује уколико се, у случају падања снега, улице на време очисте грталицом (машином за чишћење снега). Понекад у таквим случајевима улице уопште није неопходно солити.

Свесни штета које со наноси, у појединим општинама у Немачкој су потпуно забранили со на улицама. Берлин, Хамбург и Минхен су со апсолутно забранили на плочницима и свим другим површинама по којима се крећу пешаци, што укључује и степенице.

Штутгарт, пак, со допушта искључиво у случају падања кише која се леди у додиру с тлом. Уместо тога примењују песак, шљунак, кречњак или дрвену пиљевину.

Свако од тих средстава некад има веће, некад мање предности. Шљунак, на пример, не воле бициклисти након што се све отопи. Пиљевина је јако згодна јер након отапања може да се покупи и компостира.

Извор: Еxпрес.хр
Фото: Тхинкстоцк

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

наше лоле

20.01.2017 21:02

А код нас она она машина стоји на семафору, а лола не гаси уређај за бацање соли, па кад крене иза њега остане гомилица соли тако данима

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

21.01.2017 08:45

Шта ли нешић баца романијом кад на минус десет не леди него тече Вода асфалтом.

ОДГОВОРИТЕ