Америка има новог предсједника!

Доналд Трамп је управо постао 45. председник САД.

Свијет 20.01.2017 | 18:10
Америка има новог предсједника!
Фото: Тањуг

18:10 - Амерички председник се обратио грађанима речима: 

Сједињене државе су ваша земља. Ово је ваш дан, 20. јануар 2017. године, овај дан ће се памтити као дан када је народ постао владар ове земље поново.

18:00 Доналд Трамп је положио заклетву.

"Заклињем се да ћу обављати дужност председника САД и дати све своје могућности да браним Устав САД. Тако ми Бог помогао!"

Он се затим обратио грађанима речима: 

- Ми грађани Америке смо сада у великом националном подухвату. Одредићемо курс Америке и света за много година. Суочићемо се са изазовима и тешкоћама, али завршићемо посао.

17:53 - Потпреседник Мајк Пенс полаже заклетву пред окупљенима на Капитол Хилу.

Након њега хор је отпевао америчку химну и председник Доналд Трамп припрема се сваки час да положи руку на библију.



Пенс је 12 година провео у Представничком дому Конгреса, а од 2013. је гувернер.

Медији га описују као трезвеног, мирног, лојалног, оданог, уздржаног, вештог, елоквентног, док он себе описује као хришћанина, конзервативца и републиканца - тим редом.

17.50 - Протести у Вашингтону, недалеко од места инаугурације новог председника САД Доналда Трампа, постали су насилни.

17.35 - Доналд Трамп стигао је на Капитол Хил.

По изласку на бину Трамп се поздравио са Бараком Обамом, Мишел и присутнима на бини. Кроз неколико минута, одржаће свој први говор као председник САД.



17.30 - Меланија Трамп и њен син Берон Вилијам Трамп жељно ишчекују да церемонија почне.



17.15 - И Хилари Клинтон присуствоваће инаугурацији Доналда Трампа. Она је управо стигла на Капитол Хил, као и бивши амарички председник Џорџ В. Буш са супругом. Хилари Клинтон објаснила је на Твитеру због чега је дошла на инаугурацију Доналда Трампа: "Дошла сам да изразим почаст нашој демократији и вредностима. Никада нећу престати да верујем у нашу земљу и њену будућност"



16.51 - Доналд Трамп и Барак Обама намргођених лица изашли су из Беле куће и заједно кренули ка Капитол Хилу.



16.48 - Меланија Трамп и Мишел Обама напустиле су Белу кућу и без мужева се упутиле ка Капитол хилу где ће бити одржана церемонија полагања заклетве 45. председника САД.

16.40 - "Све почиње данас. Видимо се на заклетви у 11:00. Покрет се наставља - рад почиње", написао је раније на Твитеру.

Трамп је инаугурационе активности са супругом Меланијом почео у Цркви Светог Јована која се налази преко пута Беле куће. Цркву су напустили око 15.30 по нашем времену.

Трамп је у цркви присуствовао црквеној служби са својом породицом, потпредседником САД Мајком Пенсом и његовом породицом, члановима Кабинета и пријатељима, преноси ЦНН.



Фото: ГеттyИмагес

Потом се у Белој кући састао са досадашњим председником Бараком Обамом и одлазећом првом дамом Мишел Обамом, са којима ће заједно кренути ка Капитолу на церемонију заклетве.



Барак и Мишел Обама су Трампове дочекали на улазу у Белу кућу, а Меланија Трамп је за Мишел донела поклон. Новоизабрани и одлазећи председник су се потом фотографисали са својим супругама и ушли у Белу кућу.

Око 16:30 сати по нашем времену кренуће на Капитол хил, где ће положити заклетву.

15:00 - Када су у питању бивши предсједници, присустоваће их двојица као и Барак Обама, али не и Џорџ Буш старији који је у болници у Хјустону.