Мексиканци изручили Ел Чапа САД-у

Мексички нарко-бос Хоакин “Ел Чапо” Гузман је изручен Сједињеним Државама.

Свијет 20.01.2017 | 08:57
Мексиканци изручили Ел Чапа САД-у
Царство “Ел Чапа” Гузмана процјењено је на милијарду долара. Признао је да је наредио између двије и три хиљаде убистав. На његовом платном списку билаа је читава армија полицајаца, војника и политичара. Суђење у Њујорку. Мексички поклон Трампу, оцјењују медији.

Најмоћнији светски трговац дрогом, уз Пабла Ескобара, Хоакин “Ел Чапо” Гузман изручен је Америци из Мексика, чиме је окончана вишедеценијска потјера САД за човјеком који се сматра одговорним за хиљаде убистава и милијарде долара вриједном трговином кокаина, хероина и марихуане.

Мексичке судије прво су одбациле жалбу одбране на екстрадицију САД, а министарство правде те државе, убрзо затим, саопштило је да је Гузман изручен Американцима.

Судиће му се у федералном суду у Њујорку, јер тај суд има поприличну листу вођења комплексних случајева.

Француска агенција АФП наводи да је до изручења дошло два дана уочи састанка мексичких министара спољних послова и економије са најближим сарадницима Доналда Трампа. Истовремено, ова операција изведена посљедњег дана мандата Барака Омабе, па се акција сматра вјештим дипломатским потезом.

Лидер клана Синалоа, моћне криминалне организације, претходно је у два наврата спектакуларно бјежао из најчуванијих мексичких затвора, па је екстрадиција Америци до посљедњег тренутка била најстрожије чувана тајна.

“Ел Чапо”, или “Кратки” – надимак који је добио због ниског раста, одрастао је у сиромашној породици у Синалои, прије него што је уз помоћ рођака и браће почео да узгаја марихуану за локални клан.

У мексичким досијеима се наводи да је Хоакин Гузман брзо напредовао у послу шверца марихуане, па је послије свега десетак година завладао кланом у Синалои, који је контролисао добар дио шверца дроге, махом марихуане, преко америчке границе.

Капитал који је прикупио том трговином, послије смрти Пабла Ескобара, усмијерио је на трговину кокаином, па је већ послије свега неколико година успоставио готово потпуни монопол у шверцу кокаином, вриједности од неколико стотина милиона долара годишње.

Временом, приходи од дроге су расли, као и “Ел Чапове” амбиције, па је у крвавим обрачунима са ривалским картелима добио контролу над већим дијелом мексичко-америчке границе.

Био је први криминалац кога је амерички магазин Форбс уврстио на листу најбогатијих људи свијета.

Ривакси картел из Хуареза је за убиство његовог сина, Едуарда ангажовао чак 40 плаћених убица, чиме је почео отворени рат између те двије банде.

Хапшен је два пута, али је у оба нааврата успијевао да помоћу новца и уцјена, побјегне из затвора.

Мексичким властима је признао да је наредио између двије и три хиљаде убистава.

Посљедњи пут, из једног од најстроже чуваних казамата у Мексику побјегао је пошто су његови сарадници ископали километар и по дугачак тунел, поставили шине и посебно модификовааним мотоциклом извукли Гузмана из затвора.

Истражитељи су тврдили да су чуварима исплаћњни милиони долара како би у вријеме бијега гледали у погрешном правцу, али мексички специјалци наводе да нису имаали ни избора, јер би им Гузманови људи, у случаају да одбију понуду, искасапили породице.

Непосредно послије ексрадиције, мексички медији пишу да ће на челу картела Гузмана највероватније насљедити његов најближи сарадник Исмаил “Ел Мајо” Замбада, пошто двојица “Ел Чапових” синова, наводно, нису показали претјерани таленат за вођење овакве оргаанизације.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар