БиХ: "Испод руке" милијарду и по КМ

Корупција у БиХ дневно, према процјенама, прогута више од четири милиона КМ.

Босна и Херцеговина 20.01.2017 | 07:24
БиХ: "Испод руке" милијарду и по КМ
Бројач корупције невладине организације “Акаунт” показује да се сваке секунде у БиХ, на разне облике подмићивања, изгуби 47 КМ. То, практично, значи да корупција годишње однесе скоро 1,5 милијарди КМ.

Корупција у БиХ већа је него у Хрватској, Црној Гори, Македонији и Србији, а ситуација је једино гора на самопроглашеном Косову.

Стручњаци упозоравају да је корупција, која је дубоко укорењена у све поре друштва, једнако озбиљан проблем као што су незапосленост и сиромаштво. Без озбиљне борбе против корупције, наглашавају у невладиним организацијама, нема економског напретка ни уласка БиХ у Европску унију.

Највећи проблем је, међутим, што власт у БиХ још није ни вољна ни спремна да се озбиљно ухвати у коштац са овом негативном појавом. Прије свега због тога што су управо лидери кључних политичких партија ти који, због својих и интереса људи блиских себи, коче почетак решавања овог проблема.

Рајко Кецман из Удружења грађана “Тендер” каже да је корупција највише заступљена у јавним набвакама, у оквиру којих се годишње реализују 4 милијарде КМ.

"С друге стране, Агенција за јавне набавке од 2008. године, умјесто да сузбија корупцију, доноси одлуку о дизању новчаног цензуса и друге којима су само направљене још веће рупе у прописима, а корупција практично легализована", истиче Кецман.

БиХ је, каже он, вјероватно једина држава у свијету гдје се преко 70 одсто набавки проводи нетранспаретно - директним споразумима и преговарачким поступцима без јавног оглашавања.

"Направили смо приједлог измјена закона о јавним набавкама и за то добили декларативну подршку водећих парламентарних политичких партија на државном нивоу, али на томе је све остало. Наш приједлог закона и даље стоји у ладици", наводи Кецман.

Упозорава да, без рјешавања корупције, нема економског напретка.

"Држава дозвољава да огроман новац одлази у приватне џепове, а борба против корупције не може да почне без добрих законских рјешења која треба да је спрече", наглашава Кецман.

Портпарол организације “Транспаренси интернешнел” Ивана Корајлић каже да је корупција узрок како незапослености и сиромаштва, тако и свих других проблема са којима се систем суочава.

"Она утиче на недостатак средстава, процес запошљавања, политичке договоре, економске реформе. Због оволиког нивоа корупције у БиХ ,остали проблеми постају још већи. А не могу се рјешавати, док се не ријеши корупција", истиче Корајлићева.

Додаје да у БиХ нема воље за унапређењем законског оквира, као ни воље да се омогући институцијама да раде свој посао.

"Стратегија за борбу против корупције 2015-2019. само представља оквир који, заједно с акционим планом, даје низ корака које треба предузети да би се ојачали превентивни и репресивни механизми. Нажалост, у првих годину дана од мјера које су предвиђене јако мало је у потпуности спроведено", каже она.

Одговорни и грађани

За овај проблем одговорни су и грађани, и то у погледу ситне корупције са којом се суочавају.

"Навикли су да систем функсионише на коруптивним основама, па иду с претпоставком да је то нормално. Не вјерују да ће се, ако се супроставе таквом начину размишљања, нешто променити, а плаше се и да ће трпети неке посљедице ако пријаве корупцију. Занимљиво је и што, кад је препознају, опет дају легитимитет људима за које је доказано да су укључени у коруптивне афере", каже Корајлићева.

(ЕуроБлиц)
(Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Игор

20.01.2017 07:50

Питајте Небојсу Ниница, Слобу Станковица, Ранка Скрбица ... они це вам објаснит све о томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Игор

20.01.2017 09:35

А сина Игора Додика, успјесног воцара, информатицког гуруа са Пронтер и сада успјесног власника ресторана Агапе. Ови су нас ојадили и глодјају до коске. Ови су ти који финансирају папке, униставају све они који нису са њима, они који љубавницама купују аутомобиле, станове, бунде, ција се дјеца бахате по РС сваки дан. За 10 година су толико отели да им нико ниста не мозе јер све могу у овој дрзави да купе. Цаки не крију висе, све јавно раде и смију нам се сваки дан.

Name

Пљацка и отимацина

20.01.2017 08:08

Па код нас се јавно прица сваки дан о пљацки и стимању тендера коју спроводи Проинтер и ЛАНАЦО. Не постоји висе нико ко мозе да ради са јавним предузецима и инсититуцијама у РС осим ове двије фирме. Све је јавно доступно и све мозе да се види али нико ниста не подузима. А они све бахатији и бахатији. Једино се Цавиц дрзно да пита ко је Проинтер и засто син Игор са овом фирмом тероризира директоре јавних предузеца, фондова, агенција. Станковицев Интеграл, МГ Минд, Гранд и пицин парк и сл висе не спомињемо јер смо на њих вец навикли да узимају и да им ниико ниста не мозе. ДОСТА ЈЕ БИЛО!!!! ИМАМО И МИ ПРАВО ДА ЗИВИМО!!! МИЛОРАДЕ НИЈЕ СВЕ ТВОЈЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Баја

20.01.2017 09:38

Када једног дана будемо спознали гдје зивимо и гдје се заправо налазимо а то це бити када падну ови црвени кмери које води Милокрад додик, власник Републике Српске д.о.о. самоубистава и убустава це бити 100x висе јер у слободном паду смо вец неколико година и када треснемо бице касно. БАЈА НАС ЈЕ УНИСТИО, ОПЉАЦКАО, ОТЕО, ЗАГЛУПИО, МОРАЛНО ЗДРОБИО...ОВАЈ СЕЉАК НАС ЈЕ УНИСТИО И ПРЕВАРИО КАО ОВЦЕ И ТО ЈОС РАДИ И РАДИЦЕ ВЈЕРОВАТНО НЕКОЛИКО ГОДИНА ЈЕР СМО ОВЦЕ КАКВЕ СВИЈЕТ НИЈЕ ВИДИО.

Name

јао велике новости

20.01.2017 09:50

Свака цаст Босанско-херцеговацким политицарима на постењу дабогда све то корупцијом стецено потросили на лијецење али они имају и то дзба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

20.01.2017 09:53

А ста је са сивом економијом, сверцом роба и утајама пореза преко Управе за индиректно? Ту је веци криминал од јавних набавки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

20.01.2017 10:22

Не треба ствари преувеличавати. Питајте тужиоце на наведене околности.Рећи ће нема доказа за било које дјело а то што су милиони отишли у приватне џепове ником ништа. Жалосно и јадно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузланка

20.01.2017 16:35

ЕВО ТАКО САДА ОНИ И РАДЕ ДА ЗАВАДЕ ПА ДА МОГУ БЈЕЗАТИ А ВИ НАРОДЕ ЗА ВРАТОВЕ УБИЈАЈ ТЕ СЕ. НАРОД ЈЕ ОВЦА КОЈУ СТРИЗУ ВУНУ СА МЕСА