Трамп данас улази у Бијелу кућу

Новоизабрани предсједник САД Доналд Трамп данас ће бити инаугурисан као 45. амерички предсједник.

Свијет 20.01.2017 | 07:06
Трамп данас улази у Бијелу кућу
Инаугурациони маратон, како га описује АП, почеће јутарњом посјетом цркви, а биће завршен полагањем заклетве у "посљедњем плесу вечери".

У Бијелу кућу Трамп ће ући исто као што је ушао у предсједничку трку - пркосан, сасвим сигуран у своју политику и без робовања традицији, оцјењује агенција.

Током десет недјеља откако је на изненађење многих изабран за предсједника, Трамп је прекршио дипломатски протокол успостављан деценијама, тестирао дугогодишња етичка правила и наставио са ратоборним стилом одговарања на сваки назначај личног напада - на Твитеру или уживо.

За разлику од својих претходника, Трамп је провео доста времена током транзиционог периода стављајући јасно до знања да види ствари другачије - уместо да се мења због функције, функција ће се мењати због њега.

Међу занимљивостима инаугурационог дана издваја се то што је према Уставу за полагање заклетве дозвољено 35 ријечи, али неки предсједници то повећају на 39 додајући: "Тако ми бог помогао".

Када је ријеч о самом говору, поставља се питање да ли ће Трамп послати уобичајену поруку о јединству нације, узети улогу оног ко ствара неред у уређеном систему или ће измиксати оба.

Трампови помоћници тврде да је Трамп доста пажње посветио том говору, да га је вјежбао у Трамповој кули и да се може очекивати да ће говор трајати око 20 минута.

Пошто ће његова ривалка Хилари Клинтон сједити за инаугурационом платформом са супругом Билом Клинтоном, биће занимљиво видјети да ли ће Трамп своју противкандидаткињу поменути током говора, или имати било какву интеракцију са њом.

Више од 8.000 људи маршираће на паради Пенсилванија авенијом, а организатори желе да парада траје око 90 минута како би Трамп имао довољно времена, јер како кажу његови помоћници, планира да обави и мало посла првог дана ступања на функцију.

За сваку инаугурацију има и демонстраната који протестују против новог предсједника, а ове године очекује се да може доћи и више од 200.000 људи.

Трамп се похвалио и листом званица, наводећи да ће "најпознатије јавне личности у свијету" доћи на његову инаугурацију.

Химну ће пјевати Џеки Еванчо, а наступаће и Тони Орландо, Сем Мур.

Трамп је јуче кренуо из Њујорка у Вашингтон, а на Твитеру написао - "путовање почиње".

Навео је да ће радити веома напорно да то путовање учини сјајним и за амерички народ.

"Немам сумњи да ћемо заједно учинити Америку великом", поручио је Трамп.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

мислим

20.01.2017 06:19

Цудно није одгодио због Баје???Али ето видим има музицаре проци це.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.01.2017 09:46

Од сутра су скинуте санкције Рудоњи,такодје и Аљаска се враца Русима.

Name

Ома

20.01.2017 06:23

Да, као прву ствар, потписес указ о скидању санкција насем предобром и премилостивом предсједнику. Нема смисла да цовјек пати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАЈКО

20.01.2017 06:39

НАГУРАЦИЈА СЕ ОДГАДјА НЕМА ДОДИКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

20.01.2017 07:58

Долази Жељка и Додикова супруга!

Name

Драган

20.01.2017 08:08

Напред Додик

ОДГОВОРИТЕ