КАН: Не вриједе ни Махрез, Бенталеб, Брахими, Слимани...! Сенегал импресиван!

"Лавови са Атласа" поново су, трећи пут заредом, надиграли комшијске "пустињске лисисце" на АКН турнирима и вратили се у борбу за друго место. Мане, па Савије: Сенегал је импресиван! Десету победу у последњих 11 мечева, а другу на Афричком купу нација, Сенегал је остварио раним головима у мечу са слабашним Зимбабвеом.

Фудбал 19.01.2017 | 23:40
КАН: Не вриједе ни Махрез, Бенталеб, Брахими, Слимани...! Сенегал импресиван!
Ријад Махрез сачувао је Алжир бруке на старту Афричког купа нација и пораза од аутсајдера у Групе Б, Зимбабвеа, али данас није могао ништа у комшијском дербију.

У Франсвилу, граду државе Габон: Алжир – Тунис 1:2 (0:0).

Била је то чиста као суза победа "орлова од Картагине" над суседним "пустињским лисицама", које радост у овом дербију севера "Црног континента" нису осетиле од давних, давних квалификација за Светско првенство 1986. у Мексику када је Алжир оба пута славио 1:4 и 3:0.

То су, рачунајући званичне мечеве као и овај вечерас, остале једине победе Алжира над Тунисом: 2-2-5!

По именима, Алжир је свакако јачи од Туниса, али мало који турнир у свету фудбала више од Афричког купа нација сведочи у прилог томе да ову игру не играју појединци већ тимови.

Као и на АКН одржаном 2011. године када је било 2:1 после продужетака, односно 2013. године, када је било 1:0 у групи, Тунис је већег и многољуднијег суседа надиграо у свим сегментима фудбалске игре, а бело-зелени су утеху пронашли у 92. минуту, када је Софијен Ани из Андерлехта погодио на пас Адлена Гедире из Вотфорда.

Њих двојица пронашла су пут до мреже Туниса, која је углавном била сигурно чувана, што се не може рећи за мрежу на супротној страни коју су тресли и једни и други.

Први, аутоголом у 50. минуту, у стрелце се уписао везиста Алжира Аиса Манди из Бетиса, а када је 15 минута касније Фузи Гулам преоштро и непотребно стартовао на ривала у свом шеснаестерцу, све што је Наим Слити из Лила требало да уради је да искористи најстрожу казну што је и урадио за брзих и недостижних 0:2.

Управо тим резлтатом, Тунис пољског селектора Хенрика Касперчака поражен је на отварању турнира од Сенегала, али "орлови" се нису предали, па су три бода за наду у пласман у други круг освојили у мечу са тимом који је само захваљујући асу Лестера, Махрезу, и даље у игри за осмину финала.

Алжиру, који са клупе предводи белгијски стручњак Жорж Лекенс, за то ће бити потребна победа у 3. колу над Сенегалом и потом повољан расплет у осталим мечевима веома занимљиве и неизвесне Групе Б.

Алжир: Аселах – Гулам, Бенсебаини, Мефтах, Манди – Брахими, Гезал – Гедира, Махрез, Бенталеб – Слимани.

Тунис: Матлути – Малул, Абенур, Нагез, Бен Јусеф – Казри, Саси, Слити, Бен Амор – Акечи, Мсакни.

Мане, па Савије: Сенегал је импресиван! Десету победу у последњих 11 мечева, а другу на Афричком купу нација, Сенегал је остварио раним головима у мечу са слабашним Зимбабвеом.

Сенегал је можда и најбоља афричка фудбалска нација без титуле првака континента, али како су "гостољубиви лавови" одиграли прва два меча у Габону, није немогуће да ће избрисати себи овај непожељни епитет.

После Туниса (2:0), Сенегал је у 2. колу Групе Б у Франсвилу раним головима "отворили" и касније поразили и слабашни Зимбабве, који се ни ове вечери није обрукао, као ни у стартном ремију са фаворизованим Ажлиром када је било 2:2.

Головима Садија Манеа из Ливерпула и Анрија Савијеа из Сент Етјена: Сенегал – Зимбабве 2:0 (2:0).

Момци селектора Алијуа Сисеа са шест бодова из два меча сигурни су учесници осмине финала и то као победници групе, у којој је раније у четвртак Тунис победио Алжир резултатом 2:1 и вратио се у борбу за други круг (резултати, стрелци, табела и распоред).

Сенегал већ може полако да размишља о другом кругу у ком ће се састати са другопласираним тимом из Групе А, а тамо после два кола ситуација изгледа овако: Камерун 4, Габон 2, Буркина Фасо 2, Гвинеја Бисао 1.

Ово је био тек други дуел Сенегала (32. на ФИФА ранг листи) и Зимбабвеа (103), након што је 2006. такође на АКН резултат био 2:0.

Мане, Савије, Балде Кеита, капитен Шеик Куајте, Сулејман Кулибали и остале звезде сенегалског фудбала налазе се у сјајној форми. Од пораза у Мексику, почетком 2016. године у пријатељском мечу, ова репрезентација вечерас је победила 10. пут у 11 наступа, бележећи пораз само у мечу квалификација за Светско првенство у Русији 2018. године.

У децембру, Јужна Африка је победила Сенегал 2:1 и то је био једини меч који у претходних скоро годину дана Сисеов тим није решио у своју корист.

Мрежу Тунса, Сенегал је тресао у 10. (Мане) и 30. минуту (Кара Мбођи), а данас су "лавови" ударили још раније – на пас Кеите у 9. минуту ас Ливерпула, Мане, уписао се други пут у стрелце, да би само пет минута касније Савије постигао диван гол из слободњака за 2:0.

Тек тада, "ратници" из Зимбабвеа, којима је ово трећи наступ на АКН (2004. и 2006. нису прошли групу), пробудили су се и почели да играју офанзивно, али се у 34. минуту у великој шанси обрукао Њаша Мушекви, а само десет минута касније голман Сенегалаца Абдулаје Дијало одбранио је оштар ударац Каме Билијата.

Сјајна генерација фудбалера Сенегала, која је 2002. године у првој фази Светског првенства у Јапану и Јужној Кореји победила и елиминисала актуелног светског шампиона, Француску, стигла је до четвртфинала Мундијала што је до данас остао најбољи резултат сенегалског фудбала. Исте године, али у јануару и фебруару, Дијуф Фаје, Сисе и остали играли су до данас прво и последње финале Афричког купа нација, било је 0:0 у мечу са Камеруном а онда су Ето и другови пригрлили трофеј после бољег извођења пенала.

Сенегал: Дијало – Гасама, Кулибали, Мбођи, Мбенге – Гај, Кујате – Кеита, Савије, Мане – Дијуф.

Зимбабве: Мкурува – Звирекви, Муроива, Коста, Басера – Накамба, Катсанде – Махачи, Билијат, Русике – Мушекви.

Група Б

Алжир - Тунис 1:2 (0:0)

Сенегал - Зимбабве 2:0 (2:0)

Табела: Сенегал 6, Тунис 3, Зимбабве 1, Алжир 1.

Резултати 1. кола: Алжир – Зимбабве 2:2, Тунис – Сенегал 0:2.

Парови 3. кола (23. јануар): Сенегал – Алжир, Зимбабве – Тунис.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар