Огрев постао као суво злато...

Стоваришта огрева широм Републике Српске готово су празна, јер су становници, без обзира на поскупљење, посљедњих дана скоро све количине разграбили.

Република Српска 19.01.2017 | 14:17
Огрев постао као суво злато...
Продавци кажу да ће несташица тек услиједити, јер ни они више немају гдје да набаве огрев. Објашњавају да су снијег и дебели минус обуставили рад на пиланама, које, осим дрва, обезбјеђују и сировину за производњу пелета. Они који буду имали среће да дођу до огрева мораће га платити упола скупље него прије мјесец-два.

У фабрици "Пелет" Нови Град, која овај енергент продаје широм БиХ, истичу да се због велике потражње производња у овој фабрици обавља даноноћно. Међутим, и поред тога ни близу не могу подмирити потребе потрошача.

"Проблем нам је сировина, од које правимо пелет. Иначе набављамо је од Новог Града до Бугојна, али с обзиром на то да ниједна пилана код нас тренутно не ради, по сјечку морамо у Хрватску", рекли су у овој фабрици и додали да су због свега овог били принуђени да повећају цијену пелета за више од 100 марака по тони.

У овој фабрици цијена пелета је у односу на прије десет дана са 265 скочила на 390 КМ.

У Источном Сарајеву се огрев, и то веома мало, може купити само код оних који су у сезони купили више него што им треба, па га продају као суво злато. Продавац дрва Његош Ћодо каже да би имао пуно муштерија, али нема шта да им прода.

"Произвођачи због дебелог минуса не могу да покрену машине за производњу пелета. Распродате су и све залихе огревног дрвета, али је у шуму немогуће отићи због дубоког снијега", рекао је Ћода.

У предузећу "Рудник и термоелектрана Гацко" кажу да је потражња угља, који кошта 70 КМ по тони, повећана.

"С обзиром на то да је тешко доћи до угља ових дана, домаћинствима директно продајемо само у хитним случајевима", рекли су у овом предузећу.

Да несташица мучи и приватнике који откупљују угаљ од рудника па га препродају потврдио је и Херцеговац Миливоје Милић, који, како каже, већ готово мјесец нема шта да прода, а телефон се усијао од позива.

Са несташицом огрева боре се и становници Бањалуке, Добоја, Приједора, Требиња и других градова и општина.

С обзиром на то да се због ниских температура ложи и дан и ноћ, без дрва би ускоро могао остати и Градишчанин Зоран Антонић. Он каже да ће, како је кренуло, морати набавити још бар три метра дрва, јер ова зима је веома јака, због чега су потрошили много више него претходних година.

"Прије неколико мјесеци смо набавили осам метара дрва, рачунајући да ће то бити довољно, док смо недавно докупили још два, али како ствари стоје, ускоро ћу поново у набавку", рекао је Антонић.

Снијег

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш јучерашњи радни дан почео је на необичан начин прикључивши се групи грађана и општинских чиновника, који су чистили снијег на паркингу код вртића "Наша радост". Међу вриједним општинарима били су и предсједник Скупштине општине Жељко Симић и замјеник начелника општине Славиша Миланковић.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Прњавор

19.01.2017 17:35

Е мој нацелнице милионе си грћеш а не снијег... али брзо це прољеце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетак Мата

19.01.2017 18:31

А то је ко да у Сахари нема пјеска за малтер. А сигурно је кривац Хрватска ил' Косово за то што нема дрва

ОДГОВОРИТЕ