Пливање за Часни крст широм Српске

Српска православна црква прославља данас Богојављење, празник крштења Исуса Христа за који се традиционално међу вјерницима везује и обичај пливања за богојављенски крст.

Република Српска 19.01.2017 | 14:12
Пливање за Часни крст широм Српске
У овој дисциплини сваке године учествују најодважнији и физички најспремнији, а ове године је пливање за крст, упркос суровој зими, организовано у свим већим градовима на ријекама Српске.

Кадет Полицијске академије однио побједу у Бањалуци

У Бањалуци је до Часног крста први допливао Ђорђе Рађеновић (20), кадет Полицијске академије. Он је успио да побиједи у оштрој конкуренцији од 40 учесника.

Ђорђе је пливао први пут, а циљ му је, како каже, да до крста први стигне три пута. Поносан је и срећан, и нагласио је да ће побједу прославити за породицим, пријатељима, дјевојком и кадетима академије.

У Зворнику побиједила дјевојка

Зворничани који су данас присуствовали богојављенском пливању за часни крст су били изненађени јер је густу конкуренцију надмашила и у пливању побједила једна осамнаестогодишња дјевојка.

Наиме у пливању за часни богојављенски крст на Зворничком језеру учествовало је 20 такмичара из Лознице, Бијељине, Власенице, Сокоца, Милица и Зворника, а прва је до крста стигла 18-годичња Милана Мијатовић из Челопека код Зворника.

Требињац за крст плива деценију и по

Први до богојављенског крста у ријеци Требишњици данас је стигао Требињац Петар Марић (46), који за часни крст плива више од деценију и по.



У традиционалном пливању за часни крст учествовало је педесетак пливача из Требиња, најмлађи је био Димитрије Шкриван (12), а најстарији Драган Бодирога (60).

У Приједору Дрљача опет најбољи

Побједни четвртог пливања за Часни крст у Приједору је Данијел Дрљача који је био најбољи у овој дисциплини и током претходне три године.



"Ове године је вода била најхладнија вода, али поносан сам што сам учествовао и драго ми је што сам побиједио и овај пут", рекао је Дрљача.

У ријеци Сани било је 40-так пливача. Претходно је служена литургија у приједорском храму Свете Тројице а потом је Богојављенска литија прошла улицама града Приједора.Ово пливање у освештаној реци пратио је велики број Приједорчана са обала Сане.

У општини Котор Варош први пут је организовано пливање за Часни крст

Први пут у историји општине у Котор Варошу је организовано Богојављенско пливање за Часни крст. Шеснаест пливача пливало је за крст у ријеци Врбањи, а најбржи је био Борислав Богданић.



Фочак побједник у Вишеграду

По седми пут у Дрини код моста Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду одржано је пливање за богојављеснки часни крст. Вода у ријеци је била досад најхладнија од како се такмичење одржава. 



Растко Костовић из Фоче побједник је овогодишњег Богојављенског пливања за Часни крст, које је данас одржано на Дрини у Вишеграду на стази дугој 33 метра.

(БН телевизија/ЕуроБлиц)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

19.01.2017 13:57

СВИМ побједницима у пливању за цасни Крст ЦЕСТИТАМО на побједи, а уцеснивима на такмицењу на њиховом уцестовању по великом хладноци и зими у овом црквени народном такмицењу. Зивјели на многоја љета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

19.01.2017 16:47

Сви су побједници који су пливали,посебна цаст дамама које су пливале!ја сам пливао 2014 у Висеграду,предиван осјецај!

Name

фи

19.01.2017 15:49

Срби су пливали и у Мостару - хттп://требињеливе.инфо/2017/01/19/мостар-први-пут-се-у-неретви-пливало-за-цасни-крст/

ОДГОВОРИТЕ
Name

сс

19.01.2017 16:53

Прејака дисциплина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врс

19.01.2017 18:46

Свака цаст овој дјевојци и свим уцесницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кл

19.01.2017 23:14

Искрено ово је за мене глупост. Србин сам и волим своју земљу и вјеру, али за мене је ово глупост. Људи се мрзну на минус 10 да допливају до крста, и ста ? Хоце ли се несто промјенити ? Знам да це многи од вас да осудјују мој коментар, али не видим сврху овог.

ОДГОВОРИТЕ