Вирус прекида 56 година традиције

Многим становницима Бањалуке Врбас је хладан и љети а камоли зими, међутим, Миленку Јефтићу (78) који је познат по томе што се купа деценијама у крајишкој љепотици на ниским температурама, никад.

Република Српска 19.01.2017 | 10:02
Вирус прекида 56 година традиције
Ипак, данас ће прескочити купање на Богојављење из предострожности и стомачне вирозе.

"Ништа није страшно са мојим здрављем али није за купње. Ипак је потребно сачувати га да бих се вратио Врбасу и Кастелу којима сам посветио свој живот. Жао ми је што нећу бити у води али ћу сигурно доћи и бодрити момке који ће на Богојављење пливати за Крст часни. И јутрос сам обишао Кастел и био на обали Врбаса. Снијег није очишћен на оном дијелу који је мени најомиљенији па сам ја направио пртину. Без Кастела и ријеке једноставно не могу", прича Јефтић.

Близу шест деценија популарни Јефто купа се зими у плаховитој планинској ријеци какав Врбас заиста јесте.

"Традицију сам почео 1961. година када сам имао свега 22 љета. Први пут ћу да прескочим купање у јануару али ћу догодине то сигурно учинити. Мени никада није било хладно. Купао сам се и на минус 27 степени Целзијуса. То је рекорд. Ни тада ми није било хладно јер сам се увијек добро припремао за улазак у воду и пуна ми душа буде када ме понесу брзаци Врбаса. Температура воде је обично од четири до седам а максимално 12 степени Целзијуса. Чак ми ни сува гардероба не треба по изласку из воде јер док ја дођем до стана у Центру купаће гаће на мени се осуше", каже Јефтић.

Истиче да је крајем децембра пливао у Врбасу.

"Купао сам се јер то волим али и да би се припремио за јануар када обично пливам да ли на Божић, Богојављење или Светог Саву није битно. Међутим, у наш лијепи Врбас су избацили неке фекалије и вирус ме стигао. Од хладног времена по изласку из воде или овако никада се нисам разболио а ето нашу ријеку трују отпадним водама а тако и рибу и нас људе. Зато би је ваљало сачувати", истиче Јефтић.

Каже чим му здравље дође у нормалу понови ће у брзаке Врбаса.

"Него шта! Без Врбаса не могу па то ти је", закључио је на крају Јефтић.

Археолог

Осим по купању Миленко Јефтић познат је као археолог и градитељ ријечних острва.

"За 40 година ископао сам на Кастелу и око њега један камион остатака из римског доба и другог времена. Радио сам са најпознатијим југословенским археолозима у другим дијеловима Југославије. Написао сам и пет књига", каже Јефтић.

(Глас Српске)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

БОГ СЕ ЈАВИ

19.01.2017 10:04

ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

19.01.2017 11:53

Хајде Јефто Бога ти ,доста је висе свака цаст.Дрз се фуруне и бијелог лука.Гледао сам кад се тресес ко покисла грлица

ОДГОВОРИТЕ
Name

19.01.2017 16:11

Ја сам уцио и одрастао са поздравом ХРИСТОС СЕ ЈАВИ одговор би био ВА ИСТИНУ СЕ ЈАВИ.

ОДГОВОРИТЕ