"Каш се женит": Све више невјенчаних

Готово сваки четврти становник Републике Српске није ступио у брак, а ако је судити према статистичким подацима, заједнички живот много је омраженији мушкарцима, јер нежења има чак 51.698 више него неудатих жена.

Република Српска 19.01.2017 | 08:10
"Каш се женит": Све више невјенчаних
Према подацима Републичког завода за статистику који су добијени пописом становништва из 2013. године, а објављени крајем прошле године, у Српској има 1.005.535 становника старијих од 15 година, а судбоносно "да" никада није изговорило њих 269.618.

Међу невјенчанима готово у свим локалним заједницама предњаче мушкарци, па је тако неожењених њих 160.658. Иако су у укупном збиру жене у Српској бројније, оне и чешће ступају у брак, а неудата је свака пета, преноси Глас Српске.

Демограф Стево Пашалић каже да је кључни фактор за неулазак у брак лоша економска ситуација. Проблем ствара и неравномерна насељеност, с обзиром на то да у селима живи знатно више мушкараца, док у градовима предњаче жене.

"Хроничан проблем је да у селима има велики број нежења, јер су се жене махом одселиле у градове. Осим тога, многим мушкарцима је теже, јер се подразумјева да у брак требају ући материјално и стамбено обезбјеђени, док је код жена опуштенија ситуација", појашњава Пашалић.

Он истиче да се мушкарци у просјеку жене у 31. години, док жене на "луди камен" најчешће стају са 28 година.

"Продужено школовање такође је један од битних разлога за пролонгирање рока за ступање у брак и добијање дјеце", каже Пашалић.

Социолог Иван Шијаковић наводи да је институција брака одавно у кризи, јер људи постају све себичнији.

"Брак више није она врста атракције у коју су људи неминовно хрлили. Постао је попут уласка у предузеће, док вам је лијепо ту сте, кад престане одлазите. Већина људи је окренута каријерама, а брак је постао нека врсте сметње, због све изражајнијег хедонизма", појаснио је Шијаковић.

Додао је да су многи данас мање спремни на компромис и објаснио да мушкарци ређе ступају у брак од жена, јер лакше долазе до партнерки.

"Мушкарци лакше живе љубавни живот и брже проналазе партнерке, док је женама теже и проблематичније често мијењање партнера", рекао је Шијаковић и истакао да ће брак у наредном периоду још више губити на значају, те да ће се развијати индивидуализам и себичност.

У Агином Селу код Бањалуке до 50 година старости има око 40 нежења, док нема ниједна неудата жена, тврди предсједник ове мјесне заједнице Славољуб Зељковић.

"Има код нас и значајан број "'старих момака', преко 50 година, али њих не бројимо. Све те нежење углавном живе са родитељима, а не ступају у брак јер немају с ким. Већина жена се поудала, или су се одселиле у град", прича Зељковић.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Фауст

19.01.2017 08:03

Ех, све је узрок у сиромаштву....Села пропадају, сви бјеже у град, јер ако хочеш да имаш породицу, мораш на селу да радиш као коњ, да би зарадио комад круха. Свему томе је највише допринела кпорупцоија владајућих....

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

19.01.2017 08:23

Хајде не лупетај,само изговори!!!Себицност И охолост нам не да напрјед!!!!!!

Name

Михаило Микиц

19.01.2017 10:59

Брак је сада у кризи највисе због пада морал а не због сиромаства. Обнову брацне заједнице као најстарије установе на земљи могуце је постици само кроз моралну и духивну обнови народа који треба да гледа и предности и лијепе стране брака а не само његове недостатке до којој долази због насег људског несаврсенства!

Name

БЛ

19.01.2017 09:28

Нецу да се зеним па да ме у затвор отјерају, цекам да уведу и да поцнем плацати онај порез на самце. Доле брак, зивио зивот и авантуре. Бањалуцанке су најбоље за то, хвала вам сто вас толико има па се не мозе све стици.

ОДГОВОРИТЕ