Обама: Почело је кад је Путин дошао

Два дана пре селидбе из Беле куће, амерички председник Барак Обама је на последњој конференцији за новинаре говорио о односима са Русијом.

Свијет 18.01.2017 | 22:17
Обама: Почело је кад је Путин дошао
Он је говорио и о смањењу казне за Челси Менинг.

Одлазећи амерички председник Барак Обама изјавио је поводом своје одлуке да помилује трансродног војника Челси Менинг, осуђеног за шпијунажу, да је он одслужио своју казну.

"Будимо јасни, Челси Менинг је одслужио тешку затворску казну", рекао је Обама на последњој конференцији за новинаре, преноси АФП.

Он је рекао да је та 35-годишња казна била "неадекватна" у односу на то што су оптужени за слична дела добили.

"Осећам се веома задовољно што је правда задовољена", рекао је Обама.

Обама је донео три дана пре истека свог мандата, одлуку о помиловању односно ослобађању или смањењу казне за више од 200 затвореника, међу којима је и трансродни војник Челси Менинг, саопштила је Бела кућа.

Одлазећи амерички председник Барак Обама поручио је да је у интересу Америке да има "конструктивне" везе са Русијом, али је напоменуо да је тај однос уназађен до "непријатељског духа" када је Владимир Путин поново дошао на чело Русије.

"Мислим да је у интересу Америке и у интересу света да имамо конструктивне односе са Русијом. То је био мој приступ током целог мог председавања", рекао је Обама на својој последњој конференцији за новинаре два дана пре одласка из Беле куће, преноси АФП.

Обама је, међутим, додао да када је Путин започео свој други мандант као руски председник 2012. године "ескалирајућа антиамеричка реторика" довела је до "непријатељског духа" који је "овај однос учнио још тежим".

Како је рекао, САД је гарант тога да “велике земље неће ићи и вршити инвазију на мале земље“.

“САД су обично биле на правој страни проблема, и и даље је важно да будемо на правој страни проблема. Јер ако ми – највећа, најмоћнија држава и демократија на свету – не подржимо ове вредности, сигурно је да други као што су Кина и Русија неће“, додао је Обама.

Извор: Б92/Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

19.01.2017 01:17

Америцке градјане пуно коста да Америка и даље глуми и буде свјетски полицајац. Зато је та идеја у мултиполарном свјету да је Америка гарант неције безбједности и слободе превазидјена стварним догадјајима и ратовима које Американци води сиром свјета против малих народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопаре

20.01.2017 02:49

Потпуно се слазем са тим коментаром

Name

Неђо.19.Јануар.2017

19.01.2017 14:20

Обама би боље волео да је покојни,Јелцин жив.Јер са пијаним,Јелцином су радили шта су хтели.Али ипак су налетели на тврд орах господина,Путина.Амеима неможеш веровати кад подпишу неки уговор на папиру а камо ли на реч.Обама је мислијо да је то,Либија,Ирак,Украина,Yугославија и Сирија,Нема већи превараната и лопова од,Американаца.Незнам какав ће бити г,Трамп,и он је Амер .То значи остаје да се види.Направили су,Американци рат у,Украјини даби заузели,Крим али није им успало.Зато су љути,Амери на г Путина.Американци су од посредовања војним нападима на поменуте државе направила таке ратне злочине да би сви учесници у,Нато Алијанси морали одговарати за своје ратне злочине.Нато Алијанса на челу са,Америком,више него хитлер у свим ратовима.Услучају да би,Нато напо,Русију Кина бих стала на,Руску страну јел,Кина зна кад би русију поразили следећи би били,Кинези.Што сумњам да би нешто могао Нато РУСИЈИ,ЈЕЛ ЈЕ,рУСИЈА МНОГО ЈАКА.Нека жви 100 година,Путин док је он на власти биће мир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цоле

20.01.2017 02:50

Пробудио се медвед

Name

Лазем, знаци постојим

20.01.2017 15:46

Код нас сте били на правој страни,гарант.А видим да је тако и у Сирији.А и свугдје остало.Па није Обама муфте добио Нобелову награду.

ОДГОВОРИТЕ