Трампова порука Европи: ЦРКНИ!

Страсти након првог интервјуа Доналда Трампа европским медијима и даље се не смирују. Европа је забринута због његових ставова о НАТО, ЕУ и Брегзиту, који су упалили аларм у Бриселу.

Свијет 18.01.2017 | 19:20
Трампова порука Европи: ЦРКНИ!
Трампове изјаве о "катастрофалним грешкама Ангеле Меркел", "застарелом НАТО пакту", "паметном Брегзиту" и о томе да је "ЕУ немачки инструмент", навеле су угледни магазин "Политико" да ове ставове новог америчког председника искористи како би направио анализу будућих односа САД и Европе.

"У овом тренутку није претерано рећи да готово сви у Европи чекају Доналда Трумпа с осећајем нелагодности. Сви осим популистичких и радикално-десничарских покрета и странака који у њему виде идола" започиње анализа.

Европски естаблишмент у страху

Магазин истиче да је Доналд Трамп амерички председник од кога европски естаблишмент зазире више него што је то био случај и са Роналдом Реганом и Џорџом Бушом. Штавише, Трамп још није ни сео у фотељу у Овалном кабинету, а многи га већ проглашавају најопаснијим председником Америке у историји.

Доналду Трампу замерају што нема политичко искуство (чак су и Буш и Реган имали нешто политичког деловања иза себе пре него што су постали председници), а он је новинарима "Билда" и "Тајмса" рекао да је то заправо његова највећа предност.

"Амерички непријатељи ће теже прочитати и предвидети моје потезе. Зато је добро што нисам политичар" рекао је Трамп у заједничком интервјуу.

Међутим, "Политико" пише да Трамп као политичко изненађење можда и није лоша ствар, али као проблем истиче чињеницу да је милијардер велика мистерија како за САД, тако и за њене савезнике. Због тога се Европа с правом пита да ли је Доналд Трамп човек на кога се може ослонити.

Одговор на то питање још нико не зна. Трампове изјаве свакако не помажу. НАТО и ЕУ су последњих 60 година били срце трансатлантске безбедности и робне размене, а нови амерички председник, бар ако је судити по његовим изјавама, сматра их застарелим институцијама.

"Ако ће те Трампове речи бити водиља америчке спољне политике, онда је јасно да Запад очекују велике промене какве нису виђене још од Другог светског рата" наводи "Политико".

Зашто Трамп мисли да је НАТО застарео?

Разлог је једноставан: не може да уништи терористе. Тероризам је једна од ствари о којима нови амерички председник прича константно и нашироко, а "Политико" му замера што мисли како је то "једини светски проблем".

"Питање је да ли он зна да неке чланице НАТО, на пример балтичке државе које се граниче с Русијом, имају већих проблема од разбијања терористичких организација широм света" пише магазин.

Друга ставка коју амерички медији замерају Трампу јесте његов пријатељски став према Владимиру Путину.

"Политико" напомиње да је Трампов план за смиривање тензија с Русијом "изразито проблематичан".

"Будући председник САД увелико нуди Путину укидање санкција у случају да Руси смање арсенал нуклеарног оружја. А ту се онда отвара пут за признавање руске анексија Крима. Каква је то порука Естонији, Летонији и Литванији? Како Талин, Рига и Виљнус могу да имају поверења у такве савезнике? Хоће ли их Трамп оставити на цедилу у случају могуће руске агресије" наводи "Полилтико".

Николас Соумс, британски конзервативни заступник и унук Винстона Черчила, остао је у благом шоку када је прочитао интервју у "Тајмсу", што га је навело да одмах путем Твитера изразио своје мишљење.

"Трампов први задатак је да покаже да није наивац. Позната је Путинова намера да уништи трансатлантски савез и ослаби Европску Унију, а Трамп је, нажалост, прихватио његову игру. У овом интервјуу не постоји ни једна једина реченица која би могла да забрине руског председника. А с друге стране, готово свака његова реч изазваће нелагодност међу његовим савезницима. Уосталом, руска државна телевизија је најбоље описала тај интервју. Рекли су да је то Трампов шамар Западу" написао је резигнирани Соумс.

"Политко" наводи и да Трампова "ентузијастична реакција о Брегзиту" није прошла незапажено међу бриселским дипломатама, али ни у Паризу и Берлину.

"Процена новог председника САД да ће се ЕУ распасти наводи на мишљење да САД први пут после Другог светског рата Европу виде као не само као проблем, већ и као ривала! А колико јуче били су савезници и пријатељи" пише "Политико", и изражава наду да ће се "председник Трамп дистанцирати од бизнисмена Трампа".

"Ипак, досадашње понашање америчког председника као да Европи шаље поруку: Цркни" наводи магазин.

Извор: Блиц
Фото: Реутерс

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

yугословен

18.01.2017 18:32

А СТО ЈЕ ЦОВИЈЕК РУЗАН МЕЛАНИ ДОДЈИ МЕНИ ИМАМ КУЦУ СА БАЗЕНОМ И ГРИЈЕ СЕ ВОДА ЕВО НА МИНУС 15 НА ОТВОРЕНОМ БАЗЕНУ ДОДЈИ ДА УЗИВАС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

18.01.2017 20:26

Зар од тебе југославена расрбљеног СРБина, расрхваценог хрвати и раславенитог Словенца и затим фанкостанским рецептом вјестацки направитог дјавољег југославена има гаднијег и покваренијег људског бица? Нема! Бог је створио народе и зато свако вестацко и присилно месање народа у стварању масонског сивог цовјека јесте дјаволдке работа и непријатељство БОГУ и цовјеку!

Name

за yугословен

18.01.2017 20:30

Е мој пајдо,немас ти ни огледала у куци а камол базен и топлу воду,ма ни цесму немас вец користис од комсије бунар

Name

За Yу

18.01.2017 22:20

Тито је једини доводио требе из америке и с њима се друзио ал не у базену него је он имо своја острва све са флором и фауном. Доналд има свој небодер тако да тај твој базенциц не знаци ниста а у осталом она се удала из љубави за њега. А љубав не гледа дал су му дјеца старија од тебе и дал це му се фризура одлијепити

Name

Браво

18.01.2017 18:49

То Трампе Доналде то брате Србине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

худ

18.01.2017 19:13

не врједјај цовијека.