Крст на гробу Титове љубавнице

Даворјанка Пауновић звана Зденка имала је 25 година када је по званичном извештају умрла од туберкулозе. Њен послодавац и, како се причало – љубавник, Јосип Броз наредио је да Зденка буде сахрањена у комплексу краљевског двора који је служио као резиденција маршала Југославије.

Србија 18.01.2017 | 14:32
Крст на гробу Титове љубавнице
Од њене смрти је прошла 71 година и усамљени гроб усред парка не би био необичан да временске прилике и хемијске реакције нису на мермеру оставиле траг.

Наиме, цео споменик обрастао је у лишај и маховину осим на местима испод бакарних слова и бакарне петокраке. Стално сливање једињена бакра и воде онемогућило је раст биљака, па се током времена, на неким местима на комунистичком гробу са петокраком оцртао бели крст.

"Зденка је умрла 1946. године, према званичном извештају од туберкулозе, болести која се тад лечила, чак и у Београду. Управо због ове чињенице произилазе спекулације о њеној смрти."

"У дворском комплексу је сахрањена највероватније по жељи самог Тита. Он је очигледно био у много ближој вези са њом, него што је тадашња верзија допуштала", рекао нам је кустос Гаврило Дошен.

Тако дворски комплекс Карађорђевића, дубоко у себи крије једну тајну и љубавну причу, о којој нисте могли да чујете ни реч на часовима историје. Ова прича је о великој љубави маршала Тита и његове секретарице Даворјанке Пауновић Зденке, коју је Јосип Броз закопао у шуми Белог двора, подигао јој споменик, и свако јутро обилазио њен гроб, плакао и остављао ружу.

Према предањима Тито и Даворјанка су се упознали у предвечерје рата, а тада веома млада и лепа студенткиња француског, модерног и изазовног облачења, брзо се заљубила у моћног и мистериозног партијског вођу.

Авантура је прерасла у љубав и Зденка, како ју је Тито назвао, није се више одвајала од њега. У току рата Зденка је пратила Тита на сваком кораку, као његова лична секретарица.



Извор: Телеграф.рс

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ме

18.01.2017 14:11

...мммм залосна прица...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

18.01.2017 16:06

Било би тако када се неби знало да је ТИТО Зденку преотео од свог партијског друга ција дјевојка је Зденка тада била. Зато љубавни односи Тита и Зденке висе говоре о комунистицком "моралу" који је тада и после владао медју комунистина него о њиховој љубави. Комунисти су на језику били велики поборници морала. То је била званицна прица Милована Дјиласа, сефа комунистицке пропаганде за наивни народ, а неморал је био само привилегија нове комунистицке владајуце класе. ЗАТО је медју комунистима било секса и за извоз. Јеб.... је стварно и политицки ко је кога стиго!

Name

Небојша

18.01.2017 16:49

Јел ово Микић о моралу?

Name

Михаило Микиц

18.01.2017 17:28

Небојса, такви су комунисти били од ТИТА до последњег цлана партије а изгледа заједно са њима и твоја маленкост. Једно сте прицали а као лопови и блудниици други ста радили. ЗАТО ста морал и да пропаднете и своје партијске ознаке да замјените новим висе странацким који це убрзо такодје пропасти. Мацици прогледају прије или после. Тако це убрзо исто прогледати СРБски Народ и видјети да су њега опљацкали и на просјацки стап довели у цетнике, демократе и националисте пресвуцени комунистицки лопови и њихова дјеца незнани комунистицки јунака. Теско ВАМА тада када се дигне СРБска Раја и КАДА новопеценој комунистицкиј "Господи" буде рекла врати коко сто си позобала и преваром отела од свог сада слепог СРБског Народа!

Name

Небојша

18.01.2017 18:52

Микићу, прави комунирти су и дан данас на природној дистанци од националиста, четника и остале клерофашистичке багре. Нема нас пуно, али буди сигуран да ћемо наше учење о социјалној и нациноналној правди,једнакости и истини пренијети,сачувати и оставити на користење будућим нарастајима. Кад додје час, кад се радниство и сељаство поновно освијести и пробуди, јао онда свим израбљивачима народним. Све сто је опљацкано од 90-тих бице враћено народу,сви распиривачи медјунационалне мржње и ратохускачи одговараће пред народним судовима. Па ти сад види у коју скупину спадас.

Name

Михаило Микиц

18.01.2017 20:59

Небојса, изгледс да ти припадас назалост оним 17% неписмен или мозда оним 50% полуписменим или мозда оним 90% необавјестеним градјанима БиХ који попут мацица јос увијек нису прогледали. Зато цете остати слепци и просјаци до краја зивота. СВАКО ЈЕ КОВАЦ СВОЈЕ СРЕЦЕ И СВОЈЕ НЕСРЕЦЕ!

Name

упс

19.01.2017 08:15

Небојша респект.

Name

yугословен

18.01.2017 14:35

МОГУЦЕ ДА ЗАСЛУЗУЈЕ КРСТ КО ЗНА

ОДГОВОРИТЕ