Интервју - Милош Теодосић: Шта бих био да нисам кошаркаш?!

Скидао бих лопте из рашљи! И поред тога што је недавно одлучио да се мало више посвети разговору с медијима, Милоша Теодосића поново нема толико колико његове чаролије на паркету заслужују. Он се води мишљу да је најбоље да говори на паркету, не кроз реченице, али ми смо успели да убедимо најбољег европског аса ван НБА лиге да с нама подели мисли на многе теме.

Кошарка 21.01.2017 | 22:45
Интервју - Милош Теодосић: Шта бих био да нисам кошаркаш?!
Када за саговорника имате краља Евролиге, најбољег европског кошаркаша данашњице, мађионичара на паркету, човека који је у само једној години Србију одвео до олимпијског сребра и ЦСКА подарио титулу шампиона Европе... Тема за разговог има на претек!

Повод је увек добар. И поред тога што је недавно одлучио да се мало више посвети разговору с медијима, Милоша Теодосића поново нема толико колико његове чаролије на паркету заслужују. Он се води мишљу да је најбоље да говори на паркету, не кроз реченице, али ми смо успели да убедимо најбољег европског аса ван НБА лиге да са нама подели мисли на многе теме. 

Почев од толико помињаног одласка „преко баре“, с каквим се проблемом суочава европска кошарка, колико његовој тетиви смета нови формат Евролиге... Преко тога коју асистенцију, у мору врхунских, памти, до тога када ће Србија коначно победити Амере, шта би радио да није кошаркаш, да ли је југоносталгичар и да ли би се једног дана вратио у Металац...

ИДЕМ У НБА! САМО, НЕЋУ ДА СЕДИМ НА КЛУПИ

Да кренемо са једним лаким питањем. Да ли ти је 2016. година била најбоља у каријери?

"А-ха-ха, баш лаким. Јесте, без дилеме".

Освојио си Евролигу коначно, узео и олимпијско сребро са Орловима. Изабран си и званично за најбољег европског кошаркаша, а притом после 16 године није из НБА лиге. Да ли ћеш дефинитивно направити тај корак и отићи „преко баре“ и да ли би то могло да се догоди наредног лета, с обзиром да ти тада истиче уговор са ЦСКА?

"Отићи ћу сигурно. Али кад и у који клуб и под којим условима то још не знам, видећемо… Уговор са ЦСКА је до лета 2017. године, па ћемо видети. Московљани свакако имају предност у разговорима о новом уговору".

Причало се да те је Мемфис тражио, а да те многи виде у Јути, Сан Антонију или Хјустону?

"Мени нису стизале никакве понуде. Искрено, не знам ни шта се причало".

Него, да „ударимо“ паралелу између два света, која раздваја Атлански океан. Шта мислиш о томе што све више младих кошаркаша одлази из Европе и практично јури у НБА? А тамо, углавном, немају адекватну минутажу?

"Грешка. Макар за мене. Ја волим да играм, не волим клупу и не бих пристао ни на какав уговор ако треба да седим на клупи. То и јесте мој услов за одлазак у НБА".

НБА лига планира да из године у годину све више увећава селери кеп клубовима. Да ли мислиш да би то могло да доведе до тоталног егзодуса играча у САД, али и да практично натера америчке играче да остају у домовини и да не одлазе у Европу?

"Мислим да ће се то и десити. Останак Американаца у њиховој лиги би могао да смањи и број европских играча у НБА, јер би тржиште било засићено њиховим, домаћим играчима".

Кад смо већ код кошарке у овом делу планете - прошло је довољно времена да би могао да направиш поређење: да ли више преферираш нови или стари систем Евролиге?

"Сваки има предности и мане, али мени је овај у реду… Морамо да се навикнемо. Тешко је, баш је тешко, умор је велики, али није ни лоше кад је једна лига и двокружни систем , уз плеј-оф и Фајнал фор. Много је јаких утакмица и мислим да је већа заинтересованост публике. То је и био циљ Евролиге, да повећа зараду".

ЕВРОЛИГАШКИ ТЕМПО МИ НЕ СМЕТА... АЛИ СМЕТА МОЈОЈ ТЕТИВИ

Али доста кошаркашких радника (тренера и играча) жали се да је овај систем Евролиге прилично напоран, да је немогуће одморити се и да се из авиона иде у халу и тако укруг. Колико теби смета/значи то што се утакмице играју готово на свака два дана?

"Мени не смета, али мојој тетиви смета - много. Видите и сами да је много ровитих и повређених играча. Дакле, ритам је убитачан. Истина је то за путовања, посебно је то случај са ЦСКА, јер нама су и ВТБ гостовања далека, а камоли евролигашки мечеви".

Да пређемо на лепше теме. Твоје игре, на пример. Делује да никад ниси боље и паметније играо него сада? Да ли си сагласан?

"Неколико стручних људи ми је исто то рекло, па морам да кажем онда да сам сагласан. Мада, не волим да сам себе анализирам и хвалим. То нека раде други. Заслуга тога је на екипама и на тренерима".

Сведоци смо једне занимљиве појаве. Све чешће се могу чути, а и видети коментари других кошаркаша о томе како воле да копирају твоје потезе и да си ти главни „кривац“ за њихове вратоломије. Какав је осећај бити идол у једном таквом облику?

"Видео сам да је било оних који су на друштвеним мрежама остављали коментаре да су нешто урадили због мене. Лепо је то, хвала им. Мени је задовољство ако било ко проналази инспирацију у мојим играма и потезима. Ипак, нека нико не заборави да је кошарка тимски спорт".

Можеш ли да нам откријеш тајну свих оних чаролија које смо имали прилику да видимо?

"Нема тајне, не знам шта да вам кажем. Тако је како је. Имам осећај за простор и добро видим кретање саиграча, то је можда објашњење".

Да ли све те потезе вежбаш пре него што их изведеш или ти просто падну на памет у тренутку, када си на терену?

"Не вежбам ништа, односно на тренингу радим све што и на утакмици, али немам ништа увежбано. Никад се не зна каква ће се ситуација наместити на утакмици".

Само у овој години извео си толико добрих потеза и сваки пут нам се завртело у глави. Чини се да би могла да се направи вишесатна компилација. Али да ли ти је нека асистенција/потез посебно остао у сећању? Можда оно додавање Богдановићу против Амера?

"То је било тешко и лепо додавање, сагласан сам. Немам омиљено додавање. Лепо је и било оно Де Колоу у финалу Евролиге, јер је тај кош био важан за нашу предност над Фенером".

На интернету дуже време кружи сада већ чувена фотка на којој си ти истог израза лица у свим могућим ситуацијама (када даш кош за победу, када изгубиш, када даш асистенцију за победу, добијеш фаул, направиш фаул...). Како је могуће да успеваш да одржиш тај ниво смирености у свим ситуацијама?

"Једноставно ми је такав карактер. Трудим се да будем смирен током целог меча, али не полази ми за руком увек".

АМЕРЕ ДОБИЈАМО КАД БЕЛИ И ЈОКА БУДУ ЗАЈЕДНО С НАМА

Шта очекујеш на Европском првенству у Турској? Имате занимљиву групу...

"Врло занимљиву. Засад очекујем да се окупимо здрави и комплетни, па има времена за више очекивања. Да видимо какви ће бити састави осталих екипа. Ако одиграмо као на Олимпијским играма све је могуће".

Да ли мислиш да је добра или лоша ствар за цео тим то што ћете бити у Турској све време?

"Добра ствар, што мање путовања, више ћемо одморити и тренирати".

Да ли би освајање европске круне с репрезентацијом заокружило твоју каријеру, или има још после тога?

"Злато би дало посебан печат свему што сам до сада урадио, али да не трчимо пред руду. Полако…"

Шта мислиш - када ће бити могуће да Србија победи Амере у кошарци?

"Кад будемо имали много Јокића и Бјелица у тиму…"

Мало ко зна да је си пре кошарке био фудбалер, али баш кратко. Шта мислиш, каква би ти каријера била да си остао у фудбалским водама?

"Био би голман, скидао бих лопте из рашљи. А-ха-ха… Немам појма. Говорили су тада да сам био талентован, али ко зна где бих завршио".

Да ли си икада размишљао о томе како би сада изгледала репрезентација СФРЈ?

"Моћно, ту нема дилеме јер је много талената на овим просторима. Ипак, моја земља је Србија и она има моћну репрезентацију. Поштујем свакога али немам те 'снове' који су везани за носталгију. Србија је моја држава и нека тако и остане заувек".

Да ли си југоносталгичар у том смислу, или цениш да је овај тим Србије ипак изнад свих?

"Ми смо власници Олимпијског сребра, изнад нас су само Американци, тако да смо на твоје питање одговорили у Рију. Србија је моја држава и нисам носталгичан".

ДА СЕ ВРАТИМ У МЕТАЛАЦ? ЗАНИМЉИВА ИДЕЈА, АЛИ...

Сви те стално питају за Звезду и када ћеш доћи тамо. А да ли си можда размишљао о томе да пред крај каријере дођеш у родно Ваљево и тамо завршиш каријеру?

"Занимљива идеја, али мислим да ће бити тешко остварива".

У интервјуу за МОЗЗАРТ Спорт, пре неколико година, доктор Бошко Ђукановић рекао је да му је жеља да теби остави Металац европског квалитета. Нажалост, клуб се налази на ивици егзистенције. Да ли мислиш да би Металац могао икада да се уздигне један такав ниво?

"Зато сам и рекао да ће бити тешко остварити ту идеју. Клуб је у великим проблемима, а ја ћу још играти кошарку тако да не знам кад ћу и како моћи да испуним Бошкову жељу".

Догодила се промена у фотељи првог човека Кошаркашког савеза Србије - Драгана Ђиласа заменио је Предраг Даниловић?

"Моје је да играм за репрезентацију најбоље што умем, а не да имам очекивања од председника КСС. Даниловић је човек са искуством и сигурно зна шта је потребно да останемо у врху светске и европске кошарке".

Какав ти је живот у Москви, да ли си задовољан? Да ли те људи салећу на улици када се појавиш или је то ствар „резервисана“ за долазак у Србију?

"Не, Москва је огромна и тамо су на мети 'салетања' углавном хокејаши и фудбалери. Нас кошаркаше углавном оставе на миру. У Србији је сасвим другачије, овде је сезона аутограма и слефија нон-стоп отворена, али нека је. Мени није тешко".

МНОГО ТОГА НОВОГ НА КАМПУ „ТЕО 4“

Да ли си задовољан првим издањем Кампа „Тео 4“?

"Презадовољан, али важније је да су деца задовољна. Више од 600 клинаца је прошло кроз камп и спремамо се да тај број повећамо. Мислим да смо направили сјајн простор у којем ће деца моћи да уче кошарку и да додатно напредују".

Да ли припремате нешто ново за другу сезону кампа и шта, ако можеш да нам откријеш?

"Много тога новог. Ставићемо тартан подлогу на све терене, неће више бити бетона. Подижемо салу за тренинг у случају лоших временских услова. Увешћемо смене и за девојчице јер смо прошлог лета имали само дечаке. Посебно ме радује и то је нека врста новости, што ћу овог лета моћи да на кампу проведем много више времена. Бићу у свакој смени са децом и мени је то велико уживање јер они пуне батерије својим осмесима и ентузијазмом".

Хоће ли се Камп додатно ширити?

"Да, ове године очекујемо преко 1.000 деце у сменама, али полако биће времена да о томе причамо на лето. Ако буде било потребе повећаћемо још број смена…"

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар