Туристичка тура у част Достојевског

Јединствена туристичка тура у част славног писца. Фјодор је тако описивао северну престоницу из 19. века да је град "главни лик" сваког романа.

Свијет 18.01.2017 | 15:00
Туристичка тура у част Достојевског
Бајковити град, који је недавно проглашен најбољом културном дестинацијом на свету, према избору портала Wорлд Травел Аwардс, у знаку је славног писца Фјодора Михајловича Достојевског.

У Санкт Петербургу је на дан његовог рођења 11. новембра велики празник. И први викенд у јулу у северној руској престоници је посвећен овом генију људске драме. Тада се на Невском проспекту могу видети најбољи глумци обучени као Родион Раскољников, Иван Павлович или Алексеј Иванович који изводе перформансе, пишу Новости.

Достојевски је рођен у Москви и ту је провео детињство, али је 1837. године постао Петербуржанин, јер га је отац са братом послао на студије да буде инжењер, а институт се налазио у дворцу Михајловски. Међутим, Фјодор је презирао математику, а обожавао Балзака.

Наредних година писац је живео у више од 20 станова, па је баш град најважнији "лик" у његовим књигама. Сваки кутак подсећа на Достојевског, па и Петропавловска тврђава, у којој је чекао смртну казну звог завере са Петрашевским, али је, на крају, протеран у Сибир.

Шетња "у друштву" Достојевског може почети са било ког места у Санкт Петербургу, али прва његова адреса је Владимирски проспект 11, где је живео од 1842. до 1845. године. Увек је тражио станове у кућама "на лакат", са погледом на цркву. Овде прозор гледа на улицу Графски. Када је брат Андреј отишао да живи са пријатељем, доктором Алексејем Ризенкампфом који је лечио сиромашне људе, Фјодор је у разговару са њима упознао потпуно другачији прелепи град. И написао књигу "Бедни људи".

Дело "Браћа Карамазови" написао је у стану на углу Улице Кузњецки и (сада) Достојевског. Ту је живео до смрти, 28. јануара 1881. године, а овде може да се посети и музеј који чине успомене супруге Ане.

У Московској улици, код метро-станице Владимирска, 1997. године подигнут је споменик славном писцу, који гледа ка цркви. Баш на том месту је упознао безнађе, очај и алкохолизам, јер су се овде у његово време налазили пијаца, прљава дворишта, ширио се мирис сиромаштва, алкохола, беде. Детаљан опис атмосфере је преточио у роман "Злочин и казна". На том месту је Раскољников чуо да ће извесна особа сутра у седам часова бити сама у стану и ту је добио идеју да почини злочин. Књигу је написао у рекордном року и од ње зарадио 3.000 рубаља.

Преко пута метро-станице је лепа жута зграда Гарде, у којој је Фјодор провео два дана у затвору јер је кршио цензуру. За то време читао је "Јаднике" Виктора Игоа.

Млади 23-годишњи судент, висок, веома згодан и изузетно сиромашан, Родион Романович Раскољников имао је само један пар чарапа и живео у Столарској улици. Из стана на другом спрату изашао је једног врелог јулског дана и кренуо ка Кокрушкином мосту. Сто метара даље, на згради Кузњецки 7, налази се меморијална плоча, јер је одатле Достојевски "посматрао" злочин. У стан Раскољникова не може да се уђе и види соба у којој се одлепљују тапете и чује бука из 22 околне крчме, али може да се пређе фамозних 730 корака до старичиног стана.

Наиме, Раскољников је био висок, па би кораке требало помножити са два, прећи Вознесењски мост, кренути Грибоједовим каналом, проћи поред броја 67 (где се налазила полицијска станица), затим поред броја 73 (где је живела Соња Мармеладова) и стићи до 104 (где је живела старица). Ту је Раскољников био три пута и починио злочин.

Гробље као музеј 

На метро-станици Владимирска може повољно да се купи ружа или каранфил, а затим уђе у воз наранџасте линије и изађе после три станице.

Тако се стиже до манастира Александар Невски, где се налази гробље Тихвинско, на којем су сахрањене многе познате личности: Чајковски, Мусоргски, Рубинштајн, Римски-Корсаков, Глинка и, наравно, Фјодор Михајлович Достојевски. Његовој сахрани присуствовало је чак 40.000 људи.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар