АО: Крај за Лајовића, Јелена лако, Виктор бољи од судије и Лоренција!

Јелена Јанковић је савладала Јулију Гергес са 6:3, 6:4, док је Душан Лајовић изгубио од Жо-Вилфреда Цонге са 6:2, 6:2, 6:3 у 2. колу Аустралијан опена. Александра Крунић и њена партнерка у дублу Оксана Калашникова из Грузије нису данас успеле да се пласирају у друго коло Отвореног првенства Аустралије.

Тенис 18.01.2017 | 10:45
АО: Крај за Лајовића, Јелена лако, Виктор бољи од судије и Лоренција!
У наредну рунду пласирао се и сјајни Виктор Троицки, који изгледа не може без драме пошто је овога пута, друго коло за редом, у пет сетова био бољи од Италијана Паола Лоренција – 6:3, 1:6, 7:6(3), 3:6, 6:3.

После два уводна сета, која су ривали без већих проблема решили у своју корист, прва драма уследила је у трећем сету, када је наш играч успео да буде концетрисанији у тај-брејку, дошавши на корак до пласмана у наредну рунду.

Међутим, иако је имао неколико прилика да преломи сусрет у своју корист није успео, што Лоренци експресно кажњава и уводи меч у пети одлучујући сет.

Поново је Троицки био тај који је био конкретнији, а сада је успео да направи и брејк. Ипак, није издржао до краја, пошто је неуморни Паоло још једном имао одговор. Али Виктор је ипак показао да му у пет сетова нема равног, али и да је јачи и од неправде.

На брејк је успео да одговори брејком, али тек после свађе са судијом која је донела невероватну одлуку.

Виктор се нашао у свађи са судијом Маријом Чичак, која је најпре из столице извршила корекцију тврдивши да је пасинг шот Троицког на брејк лопту био у ауту, да би, пошто је хок-ај систем показао да је погрешила, без имало осећаја наредила да се поен понови, иако је Италијан, који се у целој ситуацији 'правио луд', био барем четири метра од лоптице!

Иако је ушао у свађу са судијом, понављајући јој да "није свесна шта је урадила", остао је смирен, поново је освојио поен и направио брејк, а потом рутински одсервирао за тријумф и нови окршај са Станом Вавринком, кога није победио у досадашњих седам одиграних сусрета.

Александра Крунић и њена партнерка у дублу Оксана Калашникова из Грузије нису данас успеле да се пласирају у друго коло Отвореног првенства Аустралије.

Оне су изгубиле од канадско-холандског пара Габријеле Дабровски и Михаеле Крајичек са 6:4, 6:0.

Меч је трајао 58 минута, Крунић и Калашникова нису направиле ниједан брејк, а њихове противнице су им четири пута одузеле сервис.

Крунићева је играла у квалификацијама за пласман у главни жреб у синглу, али је изгубила у другом колу.

Јанковић - Гергес 6:3, 6:4

Најбоља српска тенисерка, Јелена је сигурном и смиреном игром уписала четврту победу у каријери на Немицом, која је превише грешила и није могла да се носи са притиском који је Јелена наметала кретњом и врло добрим ритерном.

Иницијативу је преузела након три гема, када је изборила три везане брејк лопте и искористила другу за 3:1. Деловала је много сигурније од ривалке, али се као небројено пута досад, непотребно нашла у ситуацији у којој је морала да "чупа" потврду брејка.

Некако је стигла од 0:40 до ђуса, а иако је Гергес имала један полу-зицер из волеја на једној од брејк лопти, ЈЈ је повела са 4:1.

Оно што није успела у петом, Немица јесте у седмом гему, када је кроз неколико изједначења меч враћен на сервис - 4:3.

То не значи и да је значајније промењен ритам - сервиси са обе стране су били релативно климави, али је упркос испуштеном брејку Јелена је наставила да се бори за дуге поене, неуморно враћа лоптице и чека честе неизнуђене грешке своје противнице.

Јулија Гергес је до краја сета стигла до укупно 25, наспрам Јелениних 8, што је био и кључ на путу до вођства српске тенисерке од 6:3.

Низ је настављен и у првом гему другог сета, када су три лоптице завршиле или ван терена или на мрежици, а ЈЈ уписала још један брејк.

Гергес се прибрала у четвртом гему, када је њену уобичајену агресивност и равне ударце коначно почела да прати и прецизност.

То као да је изненадило Јелену, која је почела да сумња у свој арсенал, а затим је двоструком сервис грешком вратила противницу у сет - 2:2.

Немица јесте била у маховима нешто сигурнија него раније, али ју је Јелена фантастично прочитала у деветом гему на брејк лопти, провукла из трка бекхенд поред ње и повела са 5:4, што јој је било довољно за даљји пласман.

У трећем колу ће играти против Светлане Кузњецове.

Троицки - Лоренци 6:3, 1:6, 7:6 (3), 3:6, 6:3

Српски тенисер је сјајно отворио дуел - за десет минута је стигао до 3:0, а било му је потребно још двадесетак да приведе посао крају у првом сету - 6:3.

Виктор је поене освајао захваљујући одличној игри са основне линије, ударци су били снажни, дубоки и прецизни, а иако га први сервис није најбоље служио (54%), уписао је шест ас удараца.

Ипак, уместо да настави у истом ритму, Виктор је у четвртом гему другог сета после једног аса потпуно посустао и низом неизнуђених грешака поклонио брејк ривалу - 3:1.

Лоренци је у тим тренуцима далеко иза основне линије чекао лоптицу и вребао прилику, а нова је стигла након само два гема.

Нови брејк за 5:1 уписао је када је Троицки без икаквог резона излетео на мрежицу, само да би видео како Италијан му шаље неодбрањив ударац под ноге.

Други сет је био готов за само 26 минута - 6:1 за изједначење.

Срећом по Виктора, у трећем сету је виђена другачија слика и он је много дуже трајао - више од сат времена.

Иако је почетком тог дела игре деловало да ће се Викторов суноврат наставити, он је некако повратио фокус у првом гему. Након одбрањених брејк лопти и велике борбе кроз "ђус", уписао се на семафор са нова два везана аса.

Прилику да моментум дефинитивно врати на своју страну мрежице пропустио је у шестом гему, али је зато сваку пружену прилику шчепао у тај-брејку.

Пустио је руку и везао је четири поена у низу, па га чак ни непотребни (и непрецизни) дроп шот није много коштао - 7:3 за ново вођство.

Почетак четвртог сета донео нам је брејк шансу за Виктора, али је Лоренци успео да се извуче и поведе, док је наш играч био далеко сигурнији приликом свог сервиса.

Уследио је медицински тајм-аут на захтев Италијана, због жуљева на десној руци, да би прву велику прилику да преломи сусрет у своју корист Виктор пропустио у петом гему. Сјајним ритернима створио је себи три везане брејк шансе, али их је олако пропустио, дозволивши ривалу да се без превише проблема врати и на крају стигне до преокрета - 2:3.

Мало је недостајало да га пропуштене прилике скупо коштају, пошто је већ у следећем гему Лоренци био тај који је имао две прилике да ривалу одузме сервис, али је овога пута Троицки био тај који је одиграо паменто и успео да сачува егал.

Нову шансу да реши меч у своју корист Виктор пропушта у седмом гему, када не успева да искористи нове две прилике за брејк, избацивши лоптице у аут, а казна овога пута стиже експресно.

Лоренци користи већ прву од две везане прилике и долази на корак до изједнаћења у сетовима, да би потом без изгубљеног поена метеријализовао стечену предност - 3:6

Пети сет почео је са два сигурна гема, да би онда Виктор ситгао до брејка агресивним приступом и дубоким форхендима. Међутим, није успео да сачува предност, пошто је Лоренци одговорио експресно, да би се онда десила невероватна ствар.

Виктор се нашао у свађи са судијом Маријом Чичак, која је најпре из столице извршила корекцију тврдивши да је пасинг шот Троицког на брејк лопту био у ауту, да би, пошто је хок-ај систем показао да је погрешила, без имало осећаја наредила да се поен понови, иако је Италијан био барем четири метра од лоптице!

Иако је ушао у свађу са судијом, остао је смирен, поново је освојио поен и направио брејк, а потом рутински одсервирао за тријумф и нови окршај са Станом Вавринком - 6:3.

Лајовић - Цонга 2:6, 2:6, 3:6

Од српских тенисера је први на терен изашао Душан Лајовић, коме је ово био први меч против Француза, уједно и прилика да први пут стигне до трећег кола на Аустралијан опену. Међутим, током сата и 46 минута игре није било простора ни да озбијлније припрети.

Важан корак ка потенцијалном изненађењу увек јесте добар почетак меча, али Дуцију дуго није пошло за руком да пронађе макар и солидан ритам.

Додуше, деловало је као да ће лако одговорити на сигуран сервис Цонге, само да би га после 40:0 са три јефтине неизнуђене грешке вратио у гем и дозволио му да са два прецизна винера брзо поведе са 2:0.

Иако је имао проблема и на следећем сервису, леп бекхенд пасинг шот му је помогао да се консолидује и прође кроз "ђус" до 3:1.

Бекхенд га је и наредним минутима добро служио, па је све чешће терао Цонгу да "ради" за поене. Ипак, иако се нарадио, Француз је успео да упише још један брејк и за нешто више од пола сата упише први сет - 6:2.

Кратак одмор није био довољан да се промени ситуација на терену, па је Цонга поново одмах стигао до брејка, а затим је имао две прилике да стигне и до 4:0. Лајовић је изградио два добра поена и добром игром на мрежи остао колико-толико у сету, али је убрзо претрпео нови брејк за нових 6:2.

Српски тенисер се изборио за прву праву прилику тек на старту трећег сета, али му чак ни нерезонско истрчавање Цонге на мрежу није помогло. На две брејк лопте је очајно захватио лоптицу, после чега је ривал сигурним сервисима сачувао гем.

Живци су попустили, па иако ни Цонга није блистао ни тада, као ни већим делом сусрета, стигао је до новог брејка, петог на мечу - 2:0. Лајовић је коначно узвратио и брзо стигао до 2:2, али је то било све од њега.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар