Снијег затрпао БиХ, саобраћајна блокада

Велике количине снијега, који без прекида пада од понедјељка, иако су затрпале БиХ, у највећем дијелу земље нису изазвале саобраћајне колапсе својствене претходним годинама.

Република Српска 18.01.2017 | 07:44
Снијег затрпао БиХ, саобраћајна блокада
Највећи дио великих градова и општина је у потпуности функционалан, а до проблема је долазило у мањим мјестима у чијим је рубним дијеловима снијег достизао висину и од два метра.

Бањалучке екипе зимске службе су с радом на одржавању проходности путева кренуле у ноћи између понедјељка и уторка, а према налогу Игора Радојичића, градоначелника, сва расположива механизација била је на терену.

Како је потврђено у Одјељењу за саобраћај и путеве - саобраћајнице првог приоритета су очишћене, а остале се чисте према Програму рада зимске службе.

"Чистимо и поједине путне правце у вишим дијеловима града, који су мимо програма, а гдје мјештани не могу сами да очисте. Углавном, све линије градског и приградског превоза одржавају се без проблема. Такође, и сви сеоски путни правци, на којима се одвија јавни превоз су проходни", рекао је Славиша Сандић, в.д. начелника Одјељења за саобраћај и путеве.

Упркос напорима, дио грађана се пожалио на неочишћене цесте у градским насељима као што су Нова варош, Кочићев вијенац или насеље Сунце.

Сарајлије, иако становници главног града, исказале су незадовољство радом Зимске службе КЈКП "Рад" због превеликих количина снијега на улицама који отежава нормално кретање.

Из овог предузећа су рекли да је на терену 49 специјалних возила која чисте улице првог и другог приоритета, као и 120 радника који су задужени за ручно чишћење пјешачких простора, тротоара и других јавних површина.

На путном правцу Сарајево - Соколац на снази је забрана саобраћаја за теретна возила због снијега на коловозу, саопштено је из Ауто-мото савеза РС. Због јаког вјетра који ствара сњежне наносе, регионални пут Кифино Село - Улог, преко превоја Морине, непроходан је за сав саобраћај.

На подручју општине Костајница у селима на платоу Баља путеви су непроходни због сњежних наноса чија висина достиже два метра. Александар Пашић, портпарол ове општине, рекао је да се највећи дио механизације предузећа "Дејановић продукт", које врши послове зимске службе, налази на овим путевима.

"Сњежни наноси на дијеловима путних праваца на платоу Баља високи су и до два метра и тренутно се ради на њиховом чишћењу. У току дана поново ће бити чишћени локални путеви и улице првог и другог приоритета, а уколико буде потребно, биће ангажована додатна механизација", навео је Пашић.

До проблема је дошло и код напајања струјом, али је тај проблем ријешен. У Фочи је у току ноћи пало 20 центиметара новог снијега који је успорио саобраћај, на подручју општине Крупа на Уни висина снијега износила је око 50 центиметара, поједини путни правци су били непроходни.

У Новом Граду путеви су проходни, али је саобраћај успорен због угаженог снијега на коловозима. Проблема у саобраћају имају и у Сребреници, што је потврдио и Цвијетин Максимовић, члан Општинског штаба цивилне заштите у Сребреници. "Висина снијега износи од 25 до 50 центиметара, зависно од надморске висине дијелова општине.

Локалним путевима могуће је одвијање саобраћаја теренским возилима и када стану падавине, приступиће се њиховом чишћењу", рекао је Максимовић и упозорио возаче да се испод снијега налази лед.

Још једно од мањих мјеста које није добро прошло од када је снијег почео да пада су Живинице. Падавине су тамо изазвале прави колапс, саобраћај је или заустављен или максимално успорен, а грађани нису имали струје и воде.

Чамци и бродице заробљени + слика (лед, лед 1 ) Горска служба спасавања и Цивилна заштита Брчког организовале су на ријеци Сави код Брчког разбијање леда који се у претходном периоду формирао, због чега је онемогућена пловидба чамцима и бродицама.

Неколико грађана Брчког жалило се надлежним органима да су им пловни објекти заробљени, а велики број сплавова је и оштећен. Дебљина леда на средини ријеке је близу 20 центиметара, док је при обали десетак.

Прогноза не иде у прилог, јер метеоролози најављују ниске температуре и у наредних неколико дана.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хахаха

18.01.2017 10:21

Изнанадио нас опет:)

ОДГОВОРИТЕ