Мејер: БиХ није успјела као држава

Амерички стручњак за Балкан Стивен Мејер оцијенио да је да БиХ није успјела као држава, те да је у овом тренутку циљ Републике Српске да опстане и служи интересима свог народа најбоље што може.

Босна и Херцеговина 18.01.2017 | 07:32
Мејер: БиХ није успјела као држава
Мејер каже да се предсједник Републике Српске Милорад Додик креће линијом између проглашења независности и сарадње, што је начин да његове опције остану отворене, а да се од других огради.

"У одређеном тренутку, Република Српска ће морати да одлучи шта жели. Слутим да ће се то десити негдје током Додиковог мандата. Тешко је рећи како ће се ово завршити, али јасно је да БиХ није успјела као држава", рекао је Мејер за "Спутњик".

Он сматра да би БиХ могла да настави да постоји оваква каква јесте, али да би то била крајње нефункционална земља, те да је реалност да БиХ не функционише, пошто је реална моћ негдје другдје.

Мејер је напоменуо да годинама говори да је БиХ фикција коју је створио Запад да би задовољио властите интересе и да БиХ има мало везе са интересима главних етничких група у региону.

"Свакако, БиХ би могла бити прекомпонована, али у ком циљу? Не видим начина како би то служило интересима грађана БиХ", рекао је Мејер, који је и бивши замјеник шефа америчке тајне службе ЦИА за Балкан.

Он је оцијенио да никада није било логичног објашњења за високог представника међународне заједнице у БиХ и да би било најбоље укинути не само ОХР, већ и Савјет за спровођење мира.

"Ако не буду укинути, руководство БиХ треба напросто да их игнорише", сматра Мејер. Он је оцијенио да су Срби и српски интереси занемарени у многим областима, те додао да то има везе са чињеницом да Запад Србију и Републику Српску сматра одговорним за ратове деведесетих година прошлог вијека.

"Већина западних лидера није разумјела да су то били грађански ратови и да је свака република играла неку улогу. Можда је још важније то што Запад, а посебно САД, није никад разумио значај етничке припадности у балканској политици. Вашингтон је мислио да Запад може да етничку припадност превазиђе силом и надзором. То никад није успјело", каже Мејер.

Говорећи о Косову и Метохији, Мејер је истакао да није касно за подјелу Косова и да би граница подјеле требало да иде дуж ријеке Ибар. Он сматра да Београд треба да одустане од бриселског процеса, а као најбоље рјешење за Балкан види међународну конференцију на којој би биле размотрене границе.

"Границе на многим мјестима /на Балкану/ данас нису одрживе", рекао је Мејер, који је приједлог о сазивању конференције изнио прије неколико мјесеци. Он сматра да би, пошто се етничка питања поново усијавају на Балкану, прије него што избије насиље било мудро да на таквој једној конференцији буде размотрена промјена граница.

"Ово би требало урадити под окриљем генералног секретара УН. САД и ЕУ би требало по сваку цијену да остану ван овог процеса", рекао је Мејер.

Он је додао да разумије зашто је предсједник Србије Томислав Николић пријетио употребом српске војске у случају убијања Срба на Косову, али је додао да не треба дозволити да ситуација оде тако далеко.

Мејер је оцијенио да злочини албанске ОВК нису добили пажњу коју би требало, те додао да се нада да нису тачне спекулације да ће Рамуш Харадинај успјети да избјегне одговорност за злочине за које је осумњичен, јер је својевремено радио за њемачку службу БНД.

"Свакако се надам да су те спекулације нетачне. Правда не треба да буде слијепа", рекао је Мејер. На питање зашто Запад ћути на евидентно повампирење усташтва у Хрватској, Мејер је рекао да не може то да објасни и додао да треба осудити било какву обнову усташтва.

Мејер сматра да ће администрација новог америчког предсједника Доналда Трампа вјероватно имати више симпатија за Србе, али да Балкан неће бити већи фокус политике нове администрације.

Извор: Спутњик

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Тито

18.01.2017 06:49

Интересантно да у Америци могу толике етницке групе да зиве а овдје немогу 3 . Па затобих ти препоруцио да одес у Америку па тамо прави ред јет висте ово и направили

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОНХИЛЛА У ЦУЗУ

18.01.2017 07:22

И у Босни живи велики број етнички скупина не само 3 и ако су те три највеће, проблем нису људи него власти које им намећу ево 25 година шарене возове, који пљачкају свој народ и себе богате.

Name

мујо

18.01.2017 07:42

Тако је они казу да це бити рата и они це га донијети јер они профитирају залосно

Name

БРАВАРУ

18.01.2017 07:43

ПА КАКО СЕ ОНДА РАСПАДЕ "ТВОЈА" ЈУГОСЛАВИЈА?

Name

упс

18.01.2017 08:14

Браво ТИТО. Размишљаш.

Name

ккк

18.01.2017 08:17

Док нам је "бравар" био предсједник сва су нам врата била отворена.

Name

клик

18.01.2017 08:17

Живи СФРЈ и вјечно ће.

Name

тако

18.01.2017 08:51

Да није било милосевица неби се распала.

Name

истина је

18.01.2017 07:08

Да је овај струцњак за Балкан исто онолико колико је и Галијасевиц. Вјероватно се налазе на истим платним листама. Није ни цудо стобза лобирање против БиХ одлазе будзетски милиони градјана РС, а самим тим и дрзаве БиХ. Боље би било те новце улозити у образовање насе дјеце и омладине како им овакви типови у будуцности не би одредјивали с ким и како да зиве. Висе образовања знаци и висе сузивота и просперитет за БИХ. Много оваквих струцњака је Босна и Херцеговина у хиљудугодисњем постојању оставила иза себе на историјским сметљистима. Требало би се присјети колико је дуга историја оних одакле стизу овакви паметњаковици. Цаст добронамјерним људима цијлог свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

18.01.2017 08:57

Овај "струцњак"па разни лобисти и савјетници Предсједника само гуле народ и уносе немир.требало би у Скупстини тразити анализу које све хохстаплере и колико плацамо, да би нам они уносили мнемир и страх, а не развииали науку и економију и дрзаву.Једам од њих се опет јавио јутрос Влајки стари лесинар,бог да нам прости.

Name

др

18.01.2017 07:13

Овај је биће био припремљен да пусти спин, али му се подударило са санкцијама. Није Миле више пливач на танкој црти, него у црвеној зони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Што

18.01.2017 07:58

То није говорио прије

Name

Босанац

18.01.2017 07:14

Овај гура РС ка сукобу са САД и цијелом Европом, а за нецији ситни интерес. Америка је рекла своје уводјењем санкција Додику, а ти народе и даље слусај Мејера и Додика и срљај у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Некад било...

18.01.2017 08:36

Мислис, Клинтонова Америка?! Пријатељу, нема тога висе... Руске дипломате, Израел, НАТО снаге у Пољској...самртне одлуке поразене администрације. Нема висе ЦНН спинова и епп спотова о измисљеној снајперској паљби на америцку предсједницку кандидаткињу по тузланском аеродрому. Сад це се мало висе прицати о темама интересантнијим за Америку на коју се позивас. Кампови за обуку терориста у срцу Европе то свакако јесу!

Name

Ре Некад било

18.01.2017 09:20

Ти стварно мислиш да су друге државе и савези спрдња ко ове наше на Балкану? Па није Америка блесава да тек тако пусти низ воду Дејтон, у који је уложила толико труда. Америка зна (ко год да је тамо на власти) да је Балкан кључ мира у цијелој Европи, а то врло добро знају и у Европској унији, и нису будале да допусте да овдје опет дође до сукоба и прекрајања граница.

Name

спутњик

18.01.2017 07:15

Овај је на платном списку црвених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

18.01.2017 09:10

Није цуо за санкције и да га Додик не мозе висе плацати.

Name

Рс

18.01.2017 07:16

Само ви и даље кухајте , нама је доста било каквих квази експерата оставите висе овај народ на миру , доста је висе свадје и прекрајања граница ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стивен Галијашевић

18.01.2017 07:31

Има ли барем један тренутни политичар или замјеник замјениковог замјеника да проговори коју паметну (не рачунају се политички побачаји Николић и Вучић), само некакве бивше фатају? Баш ме занима којег "стручњака" ће Информер набавити... Нема више, одзвонило, босна босанцима, пензије пензионерима, рудоња са Кељмендијем и Багдадијем у прдекану!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шупља

18.01.2017 09:23

Тачно тако, али увијек ће бити будала које ће и овај пут стати на страну Додика, а против развијеног свијета, и замишљаће некакво руско царство на Балкану, распад НАТО-а, пропаст ЕУ и Америке... За то вријеме њихова дјеца и рођаци хрле у ту исту Америку и ЕУ! Ко је од наших отишао у РУСИЈУ да тамо тражи хљеба? Нико, а у Русију се куну.

Name

Чрвено бело

18.01.2017 07:36

Овај је на додиковој сиси :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОСТ

18.01.2017 08:01

Слажем се, БиХ је рупа од државе, након 20 година људи бјеже одавде, траже храну по контејнерима, немају гријања на -20 зими, немају здравстава, немају образовања, немају пензија. Све захваљуци политичарима који воде ово говно од државе задњих 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коо

18.01.2017 08:34

Не слазем се. Ја видим проблем у насем, од социјализма науценог менталитета, да се политика брине о свему и када се не брину не мозес ниста јер онај страх од прогона јос увијек постоји у подсвијести и назалост су га наси родитељи пренијели и на нас младје. Ако хоцес да ти буде боље, сколуј се и ради. Кад немас посла не лези у куци него уци и покусавај стици даље. Образовање и није бас толико лосе колико се ми јадамо. Рецимо техницки смјерови факултета су јако добри и математика је универзална знаност која се на исти нацин уци на цијелом свијету. Медицина исто тако, ако су наси доктори и техницко особље толико лоси, засто их онда њемацка узима објеруцке. Ми се јако пуно залимо на све и оцекујемо да нам дрзава да све. Па прије Обаме није ни у Америци постојало здравствено а ево Трумп це га опет укинути за сиротињу. Засуци рукаве и ради па це бити свега.

Name

Коо

18.01.2017 08:10

Извор Спутњик казе да је БиХ неуспјела дрзава...ето Русија цвјета :-) У Америци се годисње догоди 16000 убистава у миру. Ми једва да смо у рату успјели годисње толико побити. У Америци постији око 7 милиона бескуцника, то су 2 БиХ. Ми барем не купујемо петогодисњој дјеци розе каласњикове и уцимо их вец у тим годинама пуцати и убијати. Драги Мајерцицу, мозда ми нисмо најспособнија дрзава на свијету, али смо као народ пуно цивилизованији од вас. Кад би нас само ови Спутници, НYТ, Блицеви, Верцерњакови и Јутарњи и сви остали пустили на миру, мозда би се ми могли и договорити. Овако нас дрзите као стоку којој свакодневно говорите како је нспособна и не зна и неце итд. То је наса несреца и пустите нас да зивимо с њом. Поздрав свим добрим људима у овој прелијепој земљи пуној племенитих људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мркела

18.01.2017 08:39

Јаране, све то стоји, али процентуално гледано, по броју становника сигурно не заостајемо за Америма сто се тице убистава. Како смо цивилизованији? То сто подмицујемо полицајце, сто нам краду сви, од политицара до гробара. Сто нам болнице лице на логоре, сто нам се путевима возе возила стара 20+ година, сто нам млади немају перспективу а слусају националистицке пјесме а везе са зивотом немају? Стварно не знам по цему смо цивилизованији од Америке, ал ајд.

Name

Сарајево

18.01.2017 08:58

Поштовање!

Name

Коо

18.01.2017 11:35

@Мркела Све то стоји, али нас и БиХ описивати као пропале, заиста нема смисла. Ово о цему ти говорис је проблем финанција, болнице, путеви, аута итд. и сто имамо политику која никада у зивоту није радила и зарадила на постен нацин, па се то преноси код нас с кољена на кољено :-). Ово сви краду, и није бас истина, ја знам мало људи који краду и пуно који свој крух зарадјују постено.

Name

цццц

18.01.2017 08:13

Зашто нисте могли зивјети у висенацијоналној Југославији а тврдите да америка има висе нација и зиве складно. Зашто сте разбили Југославију ако сте толико за мултиетицност?Засто имате само 2% Срба у федерацији ако сте за висенационално и мултиетницко друштво?Засто радите све да би РС изасла из овакве заједнице и зашто се не залазете за Дејтон који је потписан у Дејтону и зашто инсистирате на овом којег су прекрајали високи насилници(преставници)ако вам је до слоге и заједницког живота ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2017 09:20

Зато сто док смо ми организовали коцерте и демонстрације за мир,неко је топове по брдима развлацио.

Name

клик

18.01.2017 08:21

Колико ли је највећи изрод српског народа платио овоме, за ове небулозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудо

18.01.2017 08:30

Овај це сутра реци и да је БН-ТВ издајницка Телевизија ,ако га Додик добро плати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стари нови лобиста

18.01.2017 08:45

Тески мајмуне па управо због овога сто га ти бранис немозе да функционисе БИХ али ти си узео милионце од народа српске за овај текст ста те брига како она функционисе.Тебе неко слуса колико и врану кад гаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а јој планера

18.01.2017 08:48

Овај би изгледа сам са Додиком правио нове границе мозда би јос позвали Цовица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2017 09:24

Овај само ложи необразован и полуписмен свијет по БиХ и хушка их на нове сукобе. Кад заврши своју мисију овдје, пришлепаће се неком другом ко ће га масно плаћати за његове "процјене".

Name

Предо

18.01.2017 09:19

Још један Додиков лобиста, један од оних који су послали Додику позивницу за Трампову инаугурацију, и уопште ме нечуде његови коментари, као да му је његов ментор Додик писао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЗ

18.01.2017 09:25

Прије ће нас Кинези или неки други народ замјенити него да Босне нестане То су подметања иприче замалу дјецу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плаћеник

18.01.2017 09:27

Народе Републике Српске, сви се требамо запитати колико ли Милорад Додик нашим народним парама плаћа овог плаћеника да прича празне приче около. Огроман новац се из буџета извлачи на разноразне лобисте у Америци и какви су нам резултати. Јесмо ли ми народе толике овце па да ништа не видимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

18.01.2017 09:54

У тзв бих, некима је и америчко гов.. толико миришљаво да га користе као помаду. Не разумијем оне који мисле да ће америчка доминација на цијелој земаљској кугли трајати вјечно. Боже ме сачувај државе која је за предсједника имала човјека који је зачет у сексуалним оргијама у којима се није знало ко кога и за колико новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

18.01.2017 13:46

Како БиХ није успела као држава кад Бошњаци кажу да је успела?

ОДГОВОРИТЕ