Марадона постаје амабасадор Наполија!

Легендарни фудбалер Дијего Армандо Марадона у мају ће постати почасни грађанин Напуља, а биће именован и за амбасадора фудбалског клуба Наполи.

Фудбал 19.01.2017 | 18:30
Марадона постаје амабасадор Наполија!
"За све нас Марадона је легенда. Када реши ;проблеме које има с италијанским властима постаће амбасадор нашег клуба", рекао је председник Наполија, Аурелио де Лаурентис.

Марадона борави у Напуљу како би присуствовао прослави 30-годишњице Наполијеве прве титуле првака Италије.

Управо је Марадона предводио Наполи до првог "скудета" у историји освојеног 1987. године, а три године касније до још једне титуле првака. 'Мали зелени', како је гласио његов надимак из играчких дана, је са Наполијем освојио и Куп Уефа 1989. године, италијански Куп 1987, као и Суперкуп 1990.

"Срећан сам што сам поново овде. Напуљ је мој други дом. Овде се увек осјећам сјајно" рекао је Марадона на свечаности одржаној у позоришту "Сан Карло".

Марадона је у Наполи стигао 1984. године из Барселоне.

"Барселона ми је нудила нови уговор на пет година с двоструко већом плаћом, међутим, срце ме вукло у Наполи и нисам погрешио", рекао је Марадона.

Аргентинац је у Наполију постао "фудбалски бог" и тај статус има и данас у јужном италијанском граду.

Клуб је напустио 1992. када је био позитиван на кокаин, а потом је играо за Севиљу, Њуелс олд Бојсе и и Бока Јуниорс.

Марадону је италијански суд 2005. године осудио због утаје пореза због чега мора да плати око 38 милиона евра, медјутим, италијанско правосудје је у новембру 2011. вратило цели случај на почетак због "процедуралних грешака".

Две године касније Марадона је одлучио кренути с противтужбом, односно тражењем компензације од италијанског правосуђа.

Тражио је око 50 милиона евра одштете за штету која му је нанесена у последњих десет година. У тужби је навео како је у том периоду ;изгубио прилику потписати неколико уносних уговора с италијанским клубовима који су га желели за тренера, али му је био забрањен приступ Италији.

Наполи се тренутно налази на трећем месту Серије А са 41 бодом, четири мање од лидера Јувентуса. Наполи је једина два шампионата освојио је док је Марадона био у клубу.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар