Исповест - Дејан Станковић: Највећи је понос када те твоје дете надмаши!

Дејан Станковић (38), сада саветник првог човека УЕФА Александра Чеферина, први пут отворено, ексклузивно за "Блиц", прича о своја три (и фудбалска) наследника, њиховом васпитању, улози супруге Ане...

Фудбал 19.01.2017 | 18:00
Исповест - Дејан Станковић: Највећи је понос када те твоје дете надмаши!
Са супругом Аном, с којом се венчао пре 17 година, фудбалска легенда Србије и Црвене звезде има Стефана (16), Филипа (14) и Александра (11). На питање како се осећа као син три талентована млада фудбалера, одговара:

- Родитељска љубав није баш за описивање, то зна сваки родитељ, тешко је то рећи и написати. А и то нема много везе са фудбалом или спортом уопште. Ја сам на своју децу поносан не због фудбала, већ зато што су добра и васпитана деца, а за то је најзаслужнија моја супруга Ана. Ту је мој понос, док је фудбал још њихова игра и њихов таленат, односно жеља.

Стефан је већ дебитовао за млађе категорије Србије, а Филип је добио позив да прође школу ФСС.

- Филип је голман, а Александар и Стефан су у везном реду. Сличног су менталитета, можда је Филип мало енергичнији, али су сва тројица велики заљубљеници у фудбал, што је и био предуслов да га тренирају. Никада их Ана и ја нисмо на нешто терали, међутим, изгледа да им је тренирање фудбала било природан пут.

Деки сваки тренутак користи да проведе са њима, а заједно иду и на утакмице КК Црвена звезда. Наравно, играју заједно и фудбал, али сада онај на голиће. Међутим, нема попуста код тате.

- Одавно их не пуштам, порасли су па нема потребе, а и не волим да губим. Играли смо пре неки дан у Београду, у балону, и клинци су победили. Једна екипа су били млађи, отприлике Стефанови вршњаци, плус Филип и Александар. Победили су. Додуше, ја сам половину термина играо са њима, јер нису имали довољно играча. У сваком случају, нема пуштања – каже Станковић.

Прошао је Деки трње до звезда, свестан је да је фудбалска каријера и слатка и горка кора хлеба. Питамо да ли је синове наговарао или их одговарао од фудбала.

- Ни једно ни друго, све је био њихов избор. Нема притиска, посебно не кад је спорт у питању – сталожено ће Деки.

У недавном интервјуу Предраг Даниловић је рекао да му је драго што полако улази у сенку своје ћерке. Деки ће имати дебели 'лад од три сенке ако се овако настави.

- Пријатељ сам са Даниловићем и много пута смо о томе причали. Не да нам је драго, него смо поносни да будемо у сенци коју праве или су је направила наша деца. Па зар није то суштина родитељства, да те дете надмаши, прескочи.

Деки не заборавља да истакне улогу супруге Ане. Њена судбина је везана за фудбалере. Брат Миленко Аћимовић је бивши словеначки репрезентативац.

- Мислим да она може књигу да напише о догодовштинама са пет фудбалера, али рано је још, за коју годину. Шалим се наравно. Ана је ослонац наше куће и главни фактор успеха који Станковићи постижу. Сигурно јој није било лако много пута и видела је много тога, од туге до радости, одсуства од куће по неколико недеља, заједничког сналажења у новим градовима, дестинацијама, клубовима… Има ту много тога, прочитаћете у књизи.

Спремам се за рад у УЕФА

Како сада изгледа Дејанов радни дан?

- Радна недеља ће бити на релацији Милано-Женева, односно Нион, због рада у УЕФА. Још ми нису почели радни дани, па не могу сада да улазим у детаље, али биће ту путовања, обилажења европских земаља и заиста много активности. Спреман сам на то и очекујем да ћу крајем јануара моћи да вам детаљније опишем свој радни дан.

Подржавам СП са 48 земаља

Шта мислите о СП са 48 репрезентација?

- Мислим да је последње Европско првенство показало да проширен формат није умањио посету на стадионима. Напротив, све је било пуно. Зато сам и позитиван кад је у питању 48 клубова на Мондијалу. Мислим да ће то донети заиста велике посете, а многе земље ће подстаћи на даље улагање у фудбал и национални развој. Верујем да ће нови формат донети бољитак за фудбал и мање земље.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар