АО - Херој 2. дана: Кошаркаш међу тенисерима...!

Иво Карловић и Орасио Себаљос изједначили су рекорд Аустралијан опена по броју одиграних гемова у једном мечу – 84.

Тенис 17.01.2017 | 19:40
АО - Херој 2. дана: Кошаркаш међу тенисерима...!
Пре меча који је нама био најзанимљивији (Вердаско – Ђоковић) играо се најдраматичнији и најдужи сусрет Аустралиан Опена.

Један од највиших тенисера света Иво Карловић у првом колу у Мелбурну, великим преокретом, савладао је шест година млађег Аргентинца Орасија Себаљоса.

После 322 минута одличног тениса учесници овог сусрета оборили су неколико рекорда. Хрват и Аргентинац су надмашили учинак Ендија Родика и Јунеса Ел Ајнауна из 2003. од 83 гема!

Иво је оборио и свој лични рекорд – 75 ас удараца – досадашњи рекорд из 2005. држао је Јоаким Јонас са 51 неодбрањеним сервисом у поразу од легендарног Андре Агасија.

Карловићу је ово трећи пут у каријери да је надокнадио 0:2 у сетовима, а до сада му је то пошло за руком два пута – против Американца Џејмса у Дејвис купу 2009, као и у 1. колу УС Опена 2013. године.

Током своје дугогодишње каријере одиграо је доста занимљивих мечева, али Загрепчанин каже да је ће овај памтити до краја живота.

“Ово је био веома тежак меч. Било ми је тешко јер сам губио 2:0 у сетовима и морао сам да се борим и против себе, како би издржао све напоре до краја. Због оваквих мечева вреди играти и у мојим годинама.То је оно што ћу памтити и када одем у пензију, оно што се памти заувек“, рекао је Карловић.

Пре седам година у Дејвис купу су се састале Хрватска и Чешка, а Иво је против Штепанека одиграо једа од најдужих мечева у историји.

“Врло добро се сећам тог меча. Требало ми је три месеца да се опоравим од тог пораза и мислим да сам се због тога касније и повредио", изјавио је искусни тенисер.

“Мислим да је добра ствар што још увек могу да играм тенис и што ме нико не запиткује када ћу престати са тениском каријером. Имам невероватабн живот, волим да побеђујем и надам се да ћу још дуго уживати у овоме. Све док немам проблема са повредама играћу“,додаје 38- годишњи тенисер.

Двестаједанаест центиметара високи Хрват рођен је 1979. године у Загребу. Као дечак тренирао је кошарку, али су убрзо нестале све кошаркашке амбиције.

Идоли су му Горан Иванишевић, Стефан Едберг и Борис Бекер, а у октобру 2015. постао је апсолутни рекордер по броју одсервираних асова у каријери (тренутно 11.572) престигавши сународника Горана Иванишевића.

Као члан хрватске ререзентације освојио је Европско првенство у конкуренцији до 16 година. Ипак, његов пут није бии ни мало лак. Није могао да пронађе одоговарајућег тренера за сарадњу, а за тениску академију у Паризу није имао да плати 18.000 долара.

“Родитељи су ме по ме подржавали, нису путовали са мном јер нисмо имали новца. Веровали су у мене, без обзира на све "

Прву АТП титулу освојио је 2007. у Хјустону, када је у финалу савлдао Аргентинца Маријана Забалету (6:4; 6:3), а исте године освојио још два АТП турнира.

Постао је први тенисер који је у историји који је на на сва четири Гренд Слем турнира имао више од 50 ас удараца
Ролан Гарос – 55 ас удараца
Вимблдон 2015 – 53
УС Опен 2016 – 61

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар