Корупција цвјета при запошљавању

Корупција у БиХ је заступљена у свим сегментима друштва, а према подацима Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције /АПИК/, највише је заступљена у јавном сектору када је ријеч о запошљавању, те у јавним набавкама, рекао је данас директор АПИК-а Хасим Шаботић.

Босна и Херцеговина 17.01.2017 | 14:08
Корупција цвјета при запошљавању
Шаботић је рекао да Агенција, с циљем унапређења превенције корупције, припрема измјене и допуне два закона - Закона о агенцији и Закона о заштити лица која пријављују корупцију у институцијама БиХ.

Према његовим ријечима, ако оне буду усвојене, био би знатно унапријеђен нормативни оквир за превенцију корупције.

На презентацији првог извјештаја о провођењу Стратегије за борбу против корупције 2015-2019. Шаботић је појаснио да је ријеч о подацима који су изведени на основу пријава које је обрадила Агенција.



Према његовим ријечима, Стратегија се састоји из пет стратешких циљева, разврстаних у 69 стратешких програма и 226 активности, разврстаних у 15 рокова.

"Од укупно 226 активности, у првој години предвиђено је спровођење 98. Од овог укупног броја, 26 је потпуно спроведено, док 69 је у току спровођења, а три активности, од којих је једна требало да буде релизована, а двије започете, оне то нису", рекао је Шаботић.

Када је ријеч о степену ефикасности спровођења Стратегије, он је навео да највећи степен ефикасности у првом стубу, који се односи на одређивање тијела на спречавање корупције на свим нивоима власти, те додао да су тијела формирана на свим нивоима власти у БиХ, осим у Западно-херцеговачком кантону.

Према ријечима Шаботића, најмањи степен ефикасности спровођења Стратегије је у стубу пет - успостављање ефикасних механизама за борбу против корупције, те праћењу и евалуацији провођења Стратегије, гдје је само једна активност у потпуности спроведена, док су четири у току.

"Највећи и најмањи степен ефикасности имамо у два кључна стуба, а то је Стратегија Акционог плана, који су примарно фокусирани на успостављање система за ефикасну борбу против корупције и развој уз радне сарадње", нагласио је директор АПИК-а, додавши да без ова два стуба и њихове успјешне реализације, сви остали ефекти биће невидљиви.



Шаботић је додао да је у првој години спровођења Стратегије било недостатака који су се односили на институционални оквира за борбу против корупције, стратешки оквир за борбу против исте, те недостатак који се односио на финансијске и друге ресурсе за адекватно супротстављање, али и недовољна оспособљеност субјеката спровођења Стратегије.

Директор невладине организације "Акаунт" Елдар Карић поновио је да је корупција јако заступљена у БиХ и то у јавним набавкама, гдје, како је рекао, ниједан случај није процесуиран када је ријеч о кршењу закона о јавним набавкама.

"Све то показује да је то један простор који је отворен и мислим да су резултати који невладин сектор има у тој области поражавајући. Они су гори него што су били свих претходних година", истакао је Карић, те додао да корупције има и у запошљавању.

Према његовим ријечима, у БиХ се ствара привид да се води борба против корупције, односно мало институција у земљи ради свој посао.

Када је ријеч о правосуђу у БиХ, односно њиховој борби против корупције, он је дао позитивну оцјену Кантоналном тужилаштву у Сарајеву, за које је рекао да је имало позитивних резултата.

"Ми у правосуђу имамо лоше људе на важним мјестима, што је велики проблем", сматра Карић.

Извор: СРНА

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Игор

17.01.2017 13:13

Ма немој ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТДИ.Q7

17.01.2017 14:03

Игор : Долази вријеме - радикалних неизвјесности...!

Name

Мика, Пера, Лаза

17.01.2017 15:05

А ста је са додјелом концесија за природне ресурсе. Ту вам је највеца корупција

Name

Игор ТДИ

17.01.2017 15:08

Хе хе добра, добра. Ко се пустио да га вода носи све му је неизвјесно .

Name

Хиперион

17.01.2017 13:21

И тако је Хасим открио топлу воду.Браво браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еwq

17.01.2017 13:26

Нормалмо да је корупција запосљавају се без конкурса без струке знања сам кес и странка снсд днс сп срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

17.01.2017 14:10

и СДС.

Name

Перо

17.01.2017 13:44

Па дали је ово могуце, да функционери и министри запосљевају мимо конкурса. То није могуце, а поготову реци да краду и отимају. То су људи који су заврсили дрзавне факултете, сколовани и паметни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

17.01.2017 13:55

И ја се цудим свим овим вијестима и коментарима у вези корупције, криминала, непотизма. Заиста су во све фини људи, заврсили дрзавне а неке приватне факултет, лијепо обуцени, угладјени, зене им лијепо изгледају и фони су обуцене и дотјеране као голф 2 пред техницки преглед, а дјеца исто фина, уце лијепо, иду на море и скијање, играју тенис, возе лијепа кола и сл. Заиста не могу да разумје ове који пису на овфај нацин.

Name

Ултра.......

17.01.2017 14:15

Соња ....гдје сам била кад је среца просла свијетом . Путуј срецо моја не нагињи се на прозор . Власт толерисе кад се краде и дрзава и родзена куца клептократија на власти . Клептократија на власи ......!!

Name

Руицх.

17.01.2017 14:23

Док је оваца бице и вуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пунто

17.01.2017 15:26

Дане Малесевиц и странацки му сеф Јанковиц запоаљавају у просвјети и сумарству,ако неко трази посао а има пар хиљда марака нека се јави овом двојцу,они то среде за цас посла,само паре понесите

Name

Миле

17.01.2017 14:58

Па тај сједи сто сједи до сабица је сампион у корупцији, а ту сједи, кривицних свега, о цему прицамо онда ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олива

17.01.2017 15:29

Нема шнасе да се у БиХ сузбије корупција, поготово у јавним предузећима, јер су директори, али и судије, тужиоци, полиција и други, под снажним утицајем и притиском политичара који их и постављају на важне и добро плаћене функције. Е, у том грму лежи зец па би у вези с тим требало тражити ефикасна рјешења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

17.01.2017 16:21

ЈА ТЕБИ ТИ МЕНИ А КО НЕМА НЕКА УМРЕ РАДЕ ДЈЕЦА СИТУИРАНИХ КОИ НЕ ЗНАЈУ ШТА ЗНАЧИ ЗАВРШИТИ ШКОЛУ А НИ ДАНА СТАЖА ДЈЕЦА ПОДАНИКА ДЈЕЦА КОЈА НЕ ЗНАЈУ ШТА ЋЕ ОД СЕБЕ СТРАНАЧКЕ БУДАЛЕ КОИ ВИШЕ ЛИЧЕ НА ЧОБАНЕ НЕ ГО НА ОБРАЗОВАНЕ ДОКЛЕ ЋЕ ТАЈ БЕЗОБРАЗЛУК

ОДГОВОРИТЕ