Снијег завејао БиХ: Екипе на терену

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити претежно облачно и хладно вријеме са снијегом и дневном температуром од минус четири до осам степени Целзијусових.

Република Српска 17.01.2017 | 13:08
Снијег завејао БиХ: Екипе на терену
Бањалука - Екипе на терену, јавни превоз без застоја Екипе зимске службе од ноћас и јутрос појачано раде на одржавању проходности путева с обзиром на то да снијег непрестано пада.

Према налогу градоначелника Игора Радојичића, сва расположива механизација је на терену. Без обзира на снажне падавине, путеви су проходни и саобраћај се у Бањој Луци одвија без застоја, у складу са зимским условима.

Како је потврђено у Одјељењу за саобраћај и путеве - саобраћајнице првог приоритета су очишћене, а остале се чисте према Програму рада зимске службе.




"Чистимо и поједине путне правце у вишим дијеловима града, који су мимо Програма, а гдје мјештани не могу сами да очисте. Углавном, екипе зимске службе појачано раде од ноћас, тако да се и све линије градског и приградског превоза одржавају без проблема. Такође, и сви сеоски путни правци, на којима се одвија јавни превоз су проходни", рекао је в.д. начелника Одјељења за саобраћај и путеве, Славиша Сандић.

Према његовим ријечима, екипе у Павићима, Лусићима и Колима настоје да одрже проходним путеве, с обизром на сметове и вијавице карактеристичне за то подручје како не би дошло до прекида комуникације.

"Очекујемо и да грађани имају разумијевања с обзиром на то да снијег непрестано пада и да екипе зимске службе прво морају да очисте саобраћајнице првог приоритета тј. оне којима се одвија јавни превоз, а онда и остале. Позивам и грађане да очисте снијег испред својих објеката", нагласио је Сандић.

Нови Град - путеви проходни, саобраћај успорен

На подручју општине Нови Град путеви су проходни, али је саобраћај успорен због угаженог снијега на коловозима. Према подацима из локалног Центра за обавијештавање, од јуче је пало нових 17 центиметара снијега чија је висина јутрос 25 центиметара.

Из Центра је Срни речено да нема проблема у снабдијевању потрошача електричном енергијом, сви далеководи су под напоном, а на нисконапонској мрежи кварова има на пет трафостаница, али је ријеч о проблемима који нису ријешени од прошлог викенда.

Предузеће "Комус" Нови Град од синоћ у 18.00 часова почело је са посипањем соли и абразивног материјала а од 3.00 часа почело је чишћење улица у граду, приградским насељима и локалних категорисаних путева.



Технички руководилац у овом предузећу Драган Раљић каже да је до јутрос обављено око 80 одсто посла и да су екипе још на терену.

Предузеће "Приједорпутеви" од синоћ чисти магистрале и регионалне путне правце. На граничним прелазима у Новом Граду и у Костајници нема дужих чекања и задржавања приликом преласка границе.

Петровац - снијег 70 центиметара, путеви проходни

Сви путеви на подручју општине петровац су проходни, а снијег чија висина износи 70 центиметра није проузроковао проблеме у саобраћају, рекао је Срни начелник општине Петровац Милан Грбић.

Ггрбић је истакао да снијег и даље пада, али да су екипе јавног комуналног предузећа "узор" и шумског газдинства "Оштрељ-дринић" на терену, чисте снијег и посипају абразивни материјал. "Власници објеката и локала дужни су да очисте своја дворишта и тротоар да би омогућили пролаз пјешацима, што ће контролисати комунална полиција, а предвиђене су и санкције за оне који не буду редовно чистили", рекао је Грбић.

Тузла - нови снијег отежава саобраћај

На подручју Тузланског кантона протекле ноћи је на појединим мјестима пало и до 20 центиметара новог снијега који отежава одвијање саобраћаја, посебно у висинским подручјима, саопштено је из Цивине заштите овог кантона.

Одвијање саобраћаја је отежано и на подручју општине Лукавац гдје је неопходна додатна механизација како би се очистили путни правци на висинским дијеловима појединих насеља, док је најтежа ситуација у озренским насељима као што су Тумаре, Шикуље, Смолућа, Пањик и Јарушке.

Јавни саобраћај на подручју Тузле скраћен је до појединих мјеста због великог снијега, док се на подручју Градачца гдје је висина снијега достигла и до 40 цантиметара, саобраћај одвија отежано.

И у осталим општинама Тузланског кантона саобраћај се одвија отежано, а механизација за чишћење путних праваца је на терену.



Козарска Дубица - путеви проходни, саобраћај успорен

Путеви на подручју општине Козарска Дубица су проходни, али се саобраћај данас одвија спорије због угаженог снијега на коловозу.

"Зимска служба је на чишћењу путева константно ангажована од синоћ од 19.00 часова, путеви су проходни, али се саобраћај одвија спорије због угаженог снијега на коловозу", потврдио је Дарко Цикота, задужен за послове зимске службе у Општинској управи Козарска Дубица.

Он је додао да се наставља чишћење некатегорисаних путева, које обављају мјештани, а гориво обезбјеђује општина. На подручју општине Козарска Дубица очишћени су и магистрални путни правци, а нису забиљежени проблема у снабдијевању потрошача електричном енергијом.

На подручју општине Козарска Дубица пало је нових 20-ак центиметара снијега у граду, а у појединим селима и до 50 центиметара.

Крупа на Уни - Пало нових 30 центиметара снијега

На подручју општине Крупа на Уни пало је нових 30 центиметара снијега чија је висина јутрос око 45 центиметара, рекао је Срни координатор зимске службе у овој општини Жељко Бундало.

Он је навео да је јутрос настављено чишћење локалних категорисаних путева, које обављају мјештани, а гориво обезбјеђује општина.

Према његовим ријечима, предузеће "Приједорпутеви" је обавило чишћење два регионална путна правца према овој општини. Бундало је навео да јутрос нема проблема у снабдјевању потрошача електричном енергијом.

Сребреница – снијег отежава саобраћај

На подручју општине Сребреница снијег слабим интензитетом непрекидно пада већ 18 часова што узрокује проблеме у саобраћају који се отежано одвија на регионалним и локалним путевима, рекао је данас Срни члан Општинског штаба цивилне заштите у Сребреници Цвијетин Максимовић.

Максимовић је упозорио да испод новог снијега има поледице на сребреничким путевима и скреће пажњу возачима да буду опрезни и не крећу на пут без зимске опреме.

"Висина снијега износи од 25 до 50 центиметара, зависно од надморске висине дијелова ове општине. Локалним путевима могуће је одвијање саобраћаја теренским возилима и када стану падавине приступиће се њиховом чишћењу", рекао је Максимовић.

Он истиче да нема животно угрожених становника на подручју ове локалне заједнице и да су екипе спремне да очисте пут до села гдје би се указала евентуална потреба за указивање помоћи угроженим особама. Снабдијевање електричном енерегијом и водом је уредно, а телефонске и интернет везе функционишу без неких тешкоћа.



Источно Сарајево - проходни сви магистрални и регионални путеви

Сви магистрални и регионални путеви на подручју сарајевско-романијске регије су очишћени и проходни, а саобраћај се одвија без застоја, рекао је Срни технички директор "Романијапутева" са Сокоца Драган Булошчић.

Према његовим ријечима, правац према Јахорини је проходан, а обустава саобраћаја за теретна возила са приколицом и шлепере преко Романије /Љубогошта-Подроманија/, више не важи.

Булошчић је рекао да је снијег, који је у мањим количинама падао протекле ноћи, ипак изазвао потребу да се саобраћајнице непрекидно чисте.

Он је потврдио да на терену имају довољно возила, радника и абразивног материјала, али и подсјетио да често дође до обуставе саобраћаја за шлепере и теретна возила са приколицом који немају адекватну зимску опрему.

"То се често дешава у Мокром и подножју Романије, а полиција, са којом сарађујемо, обустави саобраћај док се пут не очисти, да та возила не би направила веће проблеме на путевима", објаснио је Булошчић.

У надлежности "Романијапутева" је одржавање и чишћење магистралних и регионалних путева на Ссрајевско-романијској регији, и то од Лапишнице преко Подроманије до Хан Пијеска, од Вардишта до Чајнича, а међу првим приоритетима налазе се оба путна правца према Јахорини, преко Пала и Требевића.

Укупна дужина ових дионица износи око 600 километара.

Костајница - непроходни путеви у вишим дијеловима општине

На подручју општине Костајница у селима на платоу Баља путеви су непроходни због сњежних наноса чија висина достиже два метра.

Портпарол општине Костајница Александар Пашић рекао је Срни да се највећи дио механизације предузећа "Дејановић продукт", које врши послове зимске службе, налази на овим путевима. "Сњежни наноси на дијеловима путних праваца на платоу Баља високи су и до два метра и тренутно се ради на њиховом чишћењу", навео је Пашић.

Он каже да су локални путеви првог приоритета очишћени и проходни, као и главни путеви у Тавији, Петрињи и Мракодолу. "У току дана поново ће бити чишћени локални путеви и улице првог и другог приоритета, а уколико буде потребно, биће ангажована додатна механизација", истакао је Пашић.

Сви кварови на нисконапонској мрежи на подручју Костајнице отклоњени су и сви потрошачи од 10.00 часова имају уредно снабдијевање електричном енергијом.

Без струје је ноћас био дио потрошача у граду, у Петрињи, Тавији, као и у свим селима на платоу Баља. Снијег и даље пада, а од јуче послије подне у граду је пало нових 20 центиметара снијега.

Модрича - отежан саобраћај на локалним путевима

Све градске саобраћајнице у Модричи су проходне и саобраћај се одвија без застоја, док је на локалним путевима, због снијега који од синоћ непрекидно пада, отежано кретање возила, изјавио је Срни вршилац дужности начелника Одјељења за урбанизам, стамбено комуналне послове и екологију Јован Мишић.

Мишић је навео да је синоћ у 18.00 часова почело чишћење снијега са саобраћајница првог и другог приоритета и локалних путева на којима се одвија аутобуски саобраћај.

"Јутрос је настављено чишћење улица другог и трећег приоритета и тротоара", рекао је он.

Мишић је нагласио да су са почетком радног времена власници стамбених и пословних објеката почели уклањање снијега испред улаза у своје објекте.

Према његовим ријечима, задовољавајуће је стање на регионалном и магистралном путу на подручју ове општине чије одржавање је у надлежности Јавног предузећа "Путеви Републике Српске".

Висина снијега у 7.00 часова

Клековача 64 центиметра,
Мраковица 63,
Чемерно 48,
Хан Пијесак, Крупа на Уни 40,
Калиновик 35,
Приједор 30,
Добој, Кнежево, Бањалука 28,
Мркоњић Град, Нови Град 25,
Рибник 24,
Соколац 22,
Шипово 20,
Сребреница 19,
Гацко 16,
Србац 15,
Бијељина 13,
Градишка 11,
Фоча, Рудо девет,
Зворник седам и Вишеград пет центиметара.

Извор: Агеције

Коментари / 0

Оставите коментар