Сјећања - видео... На данашњи дан: Зола - додир магије...!

Корнер са десне стране. Центрира Грем Ле Со. Оштра лопта пада на рогаљ петерца. То је далеко од идеалног убацивања, али Ђанфранко Зола израња из мрачног тунела дугог 60 дана и 60 ноћи током којих је голове само сањао – и онда тај уникатан потез, та пета која је данас фудбалска антологија...

Фудбал 16.01.2017 | 19:00
Сјећања - видео... На данашњи дан: Зола - додир магије...!
Крај децембра 2001, јануар 2002... Расположење на Острву и даље је празнично. Шаренило "амбалажа" божићних поклона и украса са раскошних јела, конфете и звук фанфара који полако замире. За некога најлепши период у години. За легенду Челсија Ђанфранка Золу то нису били ни лаки, ни слатки дани... Већ је био узео 36, одавно је ветеран и размишља о повратку кући, у своју Олијену – округ Нуоро, Сардинија, а у последњој сезони у дресу Плаваца све чешће пати на клупи. Пролази утакмица за утакмицом. Прошао је и Божић. Ето половине јануара...

"Ближи се крај, ускоро одлазим", одзвањало је у глави популарног Маразоле. "Не, не могу тако да одем".

Јесте, 250 утакмица, 50 голова. Али опет, један недостаје. Без тог гола се не одлази. Без завршног чина највећа се позорница не напушта. И би гол за Богове: Стамфорд бриџ, 16. јануар 2002; трећа рунда ФА купа, поновљени меч Челси – Норич. Золин легат Енглезима.

"Ово није најбоља сезона за Золу, мало је играо, од новембра до вечерас није дао гол, али овај додир магије у 63. минуту показао је сав његов сјај и величину. Мало је играча у 36. години који би се и усудили да покушају да изведу такав трик, а камоли оних који би могли да постигну гол на такав начин", писао је Гардијан у сутрашњем издању.

Мала ретроспектива за оне који се не сећају: Корнер са десне стране. Центрира Грем ле Со. Оштра лопта пада на рогаљ петерца. То је далеко од идеалног убацивања, али Ђанфранко Зола израња из мрачног тунела дугог 60 дана и 60 ноћи током којих је голове само сањао – и онда тај уникатан потез, та пета која је данас фудбалска антологија. Како?

"О, не, не питајте ме то, заиста не знам како сам то извео", Зола као да се правдао после меча.

А сећате се ко је седео на клупи Челсија? Да, да, сада већ велики Клаудио Ранијери. Његова фаца? Тешко је описати. Можда овако – за оне млађе: Нешто попут Гвардиолине када је оно Левандовски дао пети гол Волфзбургу у оних осам или девет минута, колико већ беше...

"Фантазија, магија", дивио се Ранијери свом мезимцу још из Напуља, где му је лично предао Марадонину "десетку" у руке: "Казао је Дијего, а ево кажем и ја – ти си његов наследник", рече тада млади и перспективни стручњак.



Пуних 11 година касније Ранијери поново - овога пута са клупе за резервне играче - селиЗолу под скуте фудбалских патријарха, али тек пошто је – то никада неће признати – опијен енглеским прагматизмом дозволио себи да с том проклетом клупом у више наврата унизи првог артисту Олијене и округа Нуоро.

"Само највећи могу да покушају овако нешто. Чаробњаци. Марадона, Пеле и још само Зола".

Ђанфранко Зола један од најчувенијих голова ФА купа посветио је дечаку ког је после Божића посетио у болници. Том дечаку Зола је био идол, а дечак је имао тумор на мозгу.

"Обећао сам му да ћу учинити нешто посебно за њега. Био сам дирнут осмехом који ми је после тога поклонио".

Дечак није дочекао да види оно што му је његов идол припремио. Преминуо је неколико дана пре утакмице...

"Надам се само да је видео гол, где год да је сада".

Челси је 16. јануара 2002. савладао Норич са 4:0. Поред Золе у стрелце су се уписали Марио Станић, Френк Лампард и резервиста Микаел Форсел. Ранијери је на терен извео следећих 11 играча: Кудићини, Галас, Мелхиот, Десаји, Ле Со, Морис, Дала Бона, Станић, Лампард, Зола, Гуђонсен.

Ђанфранко Зола је долазећег лета продужио уговор са Челсијем на још годину дана. Одиграо је сезону из снова, постигао 16 голова и одвео Плавце у Лигу шампиона. Стамфорд Бриџ је напустио само десетак дана пре него што ће Роман Абрамовичпреузети клуб. Постоји легенда да је руски милијардер био толико бесан да је хтео да купи цео Каљари – тим у у који је Зола отишао да заврши каријеру – само да би га вратио у Лондон...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар