Оптужница за убиство војника ЈНА

Суд БиХ потврдио је оптужницу против ратног команданта Специјалне полиције МУП-а БиХ Драгана Викића, којег Тужилаштво БиХ терети за ратне злочине над војницима ЈНА 1992. године у Великом парку у Сарајеву, објавио је "Дневни аваз".

Босна и Херцеговина 16.01.2017 | 13:36
Оптужница за убиство војника ЈНА
Осим Викића, оптужница је у овом предмету потврђена и против бившег министра полиције Јусуфа Пушине и двојице бивших припадника јединице Јуке Празине, Нермина Узуновића званог Шок и Младена Човчића званог Рогатица.

Оптужница је подигнута 29. децембра прошле године, а потврђена је 13. јануара ове године.

Наведена лица осумњичена су да су у својству команданта и припадника МУП-а, полицијских снага и резервног састава полиције у Сарајеву, у априлу 1992. године поступали противно одредбама Женевских конвенција о заштити ратних заробљеника, те да су знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су након тога изведени на локалитет Великог парка, у близини Дома полиције у центру Сарајева, гдје су противно Женевским конвенцијама и одредбама међународног хуманитарног права које дефинишу поступање са ратним заробљеницима, убијени рафалним пуцањем из ватреног оружја, у чему су учествовали Узуновић и Човчић, те друга лица.

Након убиства, њихова тијела склоњена су и одвезена, са циљем уклањања и прикривања доказа.

Дјелимични посмртни остаци двојице убијених пронађени су, а за осталима се још трага.

Оптужница терети осумњичене да су као припадници полицијских и безбједносних структура, који су се налазили на својим положајима или у близини мјеста злочина, били информисани о злочину или лично свједочили почињењу злочина, након чега су пропустили да ухапсе, процесуирају и санкционишу починиоце и спријече уклањање доказа и скривање тијела.

Тужилаштво БиХ саопштило је раније да је у овом предмету спровело дуготрајну, детаљну и темељну истрагу, у којој је саслушано више десетина свједока и прикупљена велика количина доказног материјала, а наводе оптужнице доказиваће позивањем више од 80 свједока и прилагањем 400 доказних материјала.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дрецун

16.01.2017 14:13

Јуку је одавно требало иза ресетака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свиац

16.01.2017 15:24

Јука је мртав .... једно 25 година ... да си ти здраво!

Name

ицх

16.01.2017 15:27

Понеси Заставу Драгане Викицу

Name

министар

16.01.2017 19:56

Ста се цека са оним Дивљаком

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

18.01.2017 18:51

Опет крију улогу Херенде Неџада зв. Брко. Зашто????

ОДГОВОРИТЕ