Осам људи држи 50% свјетског богатства

Половину свјетског богатства држи осам људи - шесторица Американаца и по један Шпанац и Мексиканац, наводи непрофитна организација "Оксфам".

Свијет 16.01.2017 | 11:58
Осам људи држи 50% свјетског богатства
Пред Свјетски економски форум у Давосу, ова организација је навела да је ријеч о "великом степену неједнакости, који представља пријетњу стабилности друштва".

Власништво најсиромашнијих 3,6 милијарди људи /што је скоро половина човјечанства/једнако је власништву - оснивача "Мајкрософта" Била Гејтса, оснивача и власника "Индитекса" Амансиа Ортеге, индустријалца и инвеститора Ворена Бефете;

Затим, шефа телекомуникационог гиганта Карлоса Слима Хели, оснивача "Амазона" Џефа Безоса, оснивача "Фејсбука" Марка Зукерберга, оснивача "Ораклеа" Лерија Елисона, те власника и оснивача "Блумберга" Мајкла Блумберга.

У "Оксфаму" истичу да је управо јаз између богатих и сиромашних одговоран за раст незадовољства традиционалним политикама широм свијета.

"Од `Брегзита` до побједе Доналда Трампа на америчким изборима, паралелно са порастом расизма и незадовољством у политици на свјетској сцени, све су чешћи и знакови да људи у богатим земљама не желе да толеришу статус кво", пише у "Оскфамовом" извјештају названом "Економија за 99 одсто".

Прошле године, половина свјетског богатства била је у рукама 62 људи, а већ сада у рукама само осам лица.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Роки

16.01.2017 16:01

Ди су ротсилди, моргани, wарбурзи етц...мазу оци људима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

16.01.2017 22:02

Погресно протумацено ил је лосе превео текст. Новинару удариле паре у главу.

ОДГОВОРИТЕ