Тео је званично најбољи у Европи!

Какво признање! Милош Теодосић је најбољи кошаркаш Европе за 2016. годину! Капитен Србије је вратио награду "Еуросцар" у Европу после пуних 16 година!

Србија 16.01.2017 | 13:30
Тео је званично најбољи у Европи!
Једна од три најпрестижније награде у европској кошарци, уз ФИБА играча године и Свеевропског кошаркаша у изборији Еуробаскета, припала је српском плејмејкеру, првом играчу од 2000. године који је проглашен за најбољег, а да не наступа у НБА лиги.

Италијански спортски дневник "Газзетта делло Спорт", која традиционално спроводи ову анкету у 33 земље света, а право гласа имају тренери, играчи и спортски новинари, назвала је Теодосићев тријумф историјским утолико што је прекинута дуга традиција да се за најбоље из Европе бирају они који наступају у НБА лиги.

Претходно, Грегор Фућка био је проглашен за најбољег као играч Фортитуда у 2000. години, а онда су редом бирани: Пеђа Стојаковић, Дирк Новицки (6 пута), Тони Паркер (2), Пау Гасол (4), Андреј Кириленко и Марк Гасол.

Теодосићев избор добија на снази ако погледамо ко све од Европљана тренутно наступа у НБА лиги, али и каква је конкуренција у самој Европи.

Тео је у 2016. години предводио ЦСКА до тријумфа у Евролиги, а потом и Србију до финала Олимпијских игара у Рију, на том путу играјући кошарку која му је донела још једно ласкаво признање пристигло од америчких кошаркашких тренера, који су га прогласили најбољим кошаркашем који не наступа у НБА лиги.

Уредништво "Газзетте" у тексту у ком су објављени резултати гласања назвало је Теодосића "феноменом" и подсетило да му на крају сезоне, а има 29 година, истиче уговор са ЦСКА из Москве и да постоји могућност да величанствену каријеру заврши у НБА лиги.

"Газзетта" подсећа и на Теове почетке у Ваљеву и потом ФМП Железнику, као и да је 2007. био изабран за најбољег играча Европе до 20 година, што му је донело трансфер у Олимпијакос.

Друго место у гласању припало је Теодосићевом саиграчу из ЦСКА, Нанду Де Колоу, а трећи је био прошлогодишњи победник, Пау Гасол, сада играч Сан Антонио Спарса.

"НБА, макар на једну годину, склони се у страну", закључио је аутор текста.

Први "Еуросцар" додељен је 1979. године и припао је совјетском кошаркашу Владимиру Ткаченку, а потом је уследила доминација играча из југословенске школе: Дражен Далипагић, Драган Кићановић (2), Дражен Петровић (4), Тони Кукоч (5), уз кратке прекиде када би за најбољег био биран Арвидас Сабонис (6).



(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар