Анализа: Почиње Новак Опен! Постаје ли апсолутни владар?!

У ноћи између недеље и понедељка стартује Аустралијан Опен. Ђоковић јури рекордну седму титулу. На терену у уторак, преосталих троје Срба крећу одмах. Гласајте у анкети да ли Ноле исписује историју.

Тенис 15.01.2017 | 23:15
Анализа: Почиње Новак Опен! Постаје ли апсолутни владар?!
Шоу креће! У ноћи између недеље и понедељка у Мелбурну ће стартовати Аустралијан Опен, први гренд слем сезоне.

У 105. издању тениски познаваоци и сладокусци очекују исто – много узбуђења и изненађења. Аус Опен као први велики турнир у сезони увек је непредвидив, што потврђује и чињеница да је шампионски пехар освајао највећи број различитих играча од свих гренд слемова.

Титулу у мушкој конкуренцији брани Новак Ђоковић, рекордер са шест трофеја по броју освојених пехара, уз Роја Емерсона. Освајањем седмог пехара могао би да постане апсолутни владар Мелбурна, али и први играч који је чтири године у низу непобедив на Аустралијан Опену.

За Ђоковића ће наступ у Мелбурну бити посебан изазов. Ове године, иако брани трофеј, постављен је за другог носиоца, иза првопласираног на АТП листи Ендија Мареја, који први пут у каријери важи за највећег фаворита (макар папиролошки) на неком гренд слему.

Новак у одбрану трофеја креће са позиције број два, после далеко слабијих издања у другом делу прошле сезоне.

И док многи сматрају да би Новакова доминација у Мелбурну могла бити прекинута (освојио је шест пехара од 2008. године), он тврди да не би дошао на Аустралијан Опен да није спреман и да не верује да може да подигне и седми трофеј.

Општа оцена је да би ове сезоне могао да има далеко већи изазов и тежи задатак, а већ на старту очекује га озбиљан ривал.

Ђоковић ће играти против старог знанца Фернанда Вердаска, против којег има позитиван скор (9:4), али и тежак последњи дуел у Катару, где је споасио чак пет меч лопти за пласман у финале турнира, који је касније и освојио.

Највећи конкурент биће му Енди Мареј, најбољи играч света, који је чак пет пута играо финале у Мелбурну, од чега четири против Ђоковића, али никада није изашао као победник. Шкот тврди да нема психичку баријеру због бројних неуспеха на Аус Опену и да је коначан спреман да направи и тај кључни корак ка освајању пехара.

Повратак Роџера Федерера и Рафаела Надала после дуже паузе због повреда учиниће турнир далеко занимљивијим, а прогностичари кажу да треба обратити пажњу и на Милоша Раонића, који је осим напретка у игри стекао и неопходно искуство, Ника Кирјоса, који уме и сам себе да изненади, као и да "иза ћошка" увек вреба Стен Вавринка.



Осим Ђоковића Србију ће ове године у Мелбурну представљати још само четири играча, што је далеко најмањи број учесника последње деценије (прошле године Србија је имала осам тенисера у главном жребу).

У мушкој конкуренцији наступаће Виктор Троицки и Душан Лајовић, док ће код дама једина Српкиња бити Јелена Јанковић, а у дублу ће играти Ненад Зимоњић.

Троицком ће то бити десети наступ у Мелбурну у каријери, у којем му је најбољи резултат онај постигнут прошле године када је елиминисан у трећој рунди.

Лајовић је три пута наступао у главном жребу, и два пута стигао је до другог кола, укључујући и 2016, где га је зауставио Роберто Баутиста Ахут и то после мератонске борбе у пет сетова.

Јелена Јанковић, која је као девојчица 2001. освојила пехар у Мелбурну у јуниорској конкуренцији, најбољи резултат остварила је 2008, када је играла полуфинале и изгубила од Марије Шарапове, а од тада још три пута стизала је најдаље до осмине финала.

Оно што је сигурно и ове године да ће се тенисери, осим са противницима, борити и са врућином, где тренутно скала у термометрима прелази 30 степени Целзијуса, као и да ће бити изненађујућих резултат, хероја и трагичара, вероватно већ и на старту, као и да ће већина нас зевати и бити поспана на послу у наредних две недеље.

А да ли ће Новак одбранити трофеј и седми пут освојити турнир и тако заувек остати убележен у анале тениса?

НОВАК У УТОРАК, ОСТАЛИ КРЕЋУ ОДМАХ

Шестоструки шампион Новак Дјоковић поход на рекордну седму титулу у Мелбурну почеће у уторак од девет сати ујутро против Фернанда Вердаска. Организатори су тај дуел поставили као први у вечерњем термину по локалном времену. Пре браниоца трофеја на терен ће пресотала три српска представника. Јелена Јанковић играће против Немице Лоре Зигмунд од један сат после поноћи, баш као и Виктор Троицки против Дамира Џумхура из БиХ, док је ривал Душану Лајовићу Француз Стефан Робер и тај меч требало би да почне око пет сати ујутро.

Аустралијан Опен ове године игра се за укупни наградни фонд од 37,5 милиона долара, што је за девет милиона више него претходне сезоне.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар